Conventiile civile in 2016

07 Oct 2016
Conventiile civile pot fi incheiate de persoane fizice autorizate si numai in mod exceptional de persoane fizice neautorizate, pentru activitati care nu au caracter de continuitate.
In cazul conventiilor civile incheiate cu persoane fizice autorizate, platitorul de venit nu are nicio obligatie fiscala privind retinerile la sursa. Persoana fizica autorizata isi indeplineste obligatiile fiscale, declarative si de plata, conform prevederilor cap. II "Venituri din activitati independente" din titlul IV al Codului fiscal.
Daca sunt incheiate de persoane fizice neautorizate veniturile din conventii civile se incadreaza din punct de vedere fiscal in venituri din alte surse, conform art. 114 alin. (2) lit. g) din Codul fiscal. Potrivit acestuia sunt venituri din alte surse, veniturile din activitati, altele decat cele de productie, comert, prestari de servicii, profesii liberale si din drepturi de proprietate intelectuala, precum si activitati agricole, silvicultura si piscicultura, pentru care sunt aplicabile prevederile cap. II - Venituri din activitati independente si cap. VII - Venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura.
In cadrul acestor venituri sunt cuprinse veniturile realizate de contribuabilii care nu sunt inregistrati fiscal potrivit legislatiei in materie si care desfasoara activitati de productie, comert, prestari de servicii, profesii liberale, din drepturi de proprietate intelectuala, precum si venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, fara a avea caracter de continuitate si pentru care nu sunt aplicabile prevederile cap. II "Venituri din activitati independente" si cap. VII "Venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura" din titlul IV al Codului fiscal.
Astfel, activitatea in baza unei conventii civile prestata de o persoana fizica neautorizata nu poate avea caracter de continuitate. Prin urmare, incheierea de conventii civile cu persoane fizice neautorizate este posbil pentru activitati ocazionale si care nu sunt prestate cu titlu profesional.
Pentru veniturile din conventii civile incheiate cu persoane fizice neautorizate se datoreaza impozit pe venit prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului.Impozitul pe venit se retine de societate.
De asemenea, asupra acestor venituri se datoreaza contributie individuala la sistemul de sanatate daca persoana care le realizeaza nu realizeaza urmatoarele venituri:
- venituri din salarii sau asimilate salariilor;
- venituri din pensii;
- venituri din activitati independente;
- venituri din asocierea cu o persoana juridica;
- venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura;
- indemnizatii de somaj;
- indemnizatii pentru cresterea copilului;
- ajutorul social acordat potrivit Legii 416/2001, cu modificarile si completarile ulterioare;
Daca beneficiarul venitului realizeaza unul dintre aceste venituri, contributia la sistemul de sanatate nu se datoreaza.
In cazul in care datoreaza contributie individuala la sistemul de sanatate mentionam ca aceasta nu se retine de catre platitorul de venit.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "SAF-T 2025"!
Studii de caz si articole despre conventie civila
21Apr2025
Venituri realizate ocazional. Tratament fiscal pentru platitor si beneficiar
de
Nicolae Liviu
valabil la 21 Apr 2025
Intrebare:
In cazul incheierii unei conventii civile pentru un serviciu de montaj (activitate ocazionala) care sunt impozitele si contributiile sociale obligatorii care cad in sarcina platitorului de venit si care sunt obligatia beneficiarului? Atat in cazul in care persoana cu care incheiem respectiva conventie este salariat, cat si in cazul in care acesta nu are calitatea de salariat la alta ...
21Nov2024
Conventie civila prestari servicii
de
Vera Constantin
valabil la 21 Nov 2024
Intrebare:
Urmeaza sa incheiem o conventie civila cu o persoana fizica. Care ar fi tratamentul fiscal al acestei conventii? Multumesc frumos!
14Sep2024
Conventie civila. Profesor de pian
de
Vera Constantin
valabil la 14 Sep 2024
Intrebare:
Reprezint o scoala particulara si dorim sa incheiem o conventie civila de prestari servicii pentru ore de pian. Mentionez ca orele de pian sunt saptamanale. In acest context, avem urmatoarele intrebari si solicitari de consultanta:
1. Conventie civila intre o persoana juridica si una fizica: Dorim sa incheiem o conventie civila de prestari servicii cu o persoana fizica care nu este ...
05Oct2023
Obligatii conventie civila incheiata cu o persoana fizica
de
Profeanu Laura
valabil la 05 Oct 2023
Intrebare: La aceasta conventie ce declaratii trebuie depuse si ce obligatii catre bugetul de stat are societatea? Multumesc!
23Iul2023
Conventie civila incheiata cu o persoana fizica. Obligatii fiscale
de
Constanta Popa
valabil la 23 Iul 2023
Intrebare: O societate comerciala platitoare de impozit pe profit, fara angajati doreste incheierea unei conventii civile cu o persoana. Care sunt conditiile ce trebuie indeplinite la incheierea acestei conventii si care sunt obligatiile societatii din punct de vedere al taxelor de retinut si virat la bugetul de stat?
10Ian2022
Agenti. Obligatia de autorizare
de
Rodica Mantescu
valabil la 10 Ian 2022
Intrebare: Se pot incheia conventii civile cu diferite persoane fizice, prin care sa fie bonusate pentru promovarea produselor firmei? Suma acordata va fi in functie de suma cumparaturilor, nu exista suma minima. Multumesc!
Vezi toate studiile de caz despre conventie civila keyboard_double_arrow_right