Copiii fostilor prizonieri sau deportati. Transmiterea scutirii pe proprietate la impozitele locale
Raspuns oferit deConstanta Popa
Consultant fiscal
valabil la 09 Iun 2022
Intrebare: Sunt urmas de veteran de razboi conform deciziei 1972 din 30.06.2021. Va rog sa precizati scutirea de plata a impozitelor pentru persoanele mostenitori (copiii) fostilor prizonieri si deportati conf. Legii 118/1990, respectiv beneficiaza total pentru locuinta de domiciliu, teren si o masina sau numai pentru partea de cladire mostenita de la parinti? La primaria oras Bucecea mi s-a comunicat ca numai pentru partea mostenita se acorda scutire. Va multumesc frumos.
Raspuns: Faptul ca o persoana este urmas de veteran de razboi nu prezinta nicio relevanta din punct de vedere al scutirilor pentru impozitul pe cladiri, impozitul pe teren ori impozitul pe mijloacele de transport deoarece aceste scutiri se acorda doar veteranilor de razboi, vaduvelor de razboi si vaduvelor nerecasatorite ale veteranilor de razboi.
In schimb, daca o persoana este urmas/mostenitor al unei persoane prevazute la art. 1 si art. 5 alin. 1-8 din Decretul-lege 118/1990 (spre exemplu, urmas al unei persoane deportate in strainatate sau care a fost in prizonierat la sovietici dupa 23 august 1944, indiferent ca a fost sau nu veteran de razboi), se poate beneficia de scutire de la plata impozitului pe cladiri, impozitului pe teren ori impozitului pe mijloacele de transport, in conformitate cu prevederile art. 456 alin. 1 lit. s, art. 464 alin. 1 lit. s si art. 469 alin. 1 lit. c din Codul fiscal.
Potrivit acestor prevederi, scutirea se aplica pentru cladirea folosita ca domiciliu, terenul aferent cladirii si un mijloc de transport, la alegere, aflate in proprietatea sau coproprietatea persoanelor prevazute la art. 1 si art. 5 alin. 1 - 8 din Decretul-lege 118/1990 si ramane valabila si in cazul transferului proprietatii prin mostenire catre copiii acestor persoane, indiferent unde acestia domiciliaza.
Daca o persoana este copilul mostenitor al unui fost prizonier/deportat, scutirea de care a beneficiat parintele sau decedat ramane valabila si pentru partea de proprietate de care beneficiaza copilul prin mostenire. Cu alte cuvinte, scutirea se acorda copilului doar pentru partea mostenita. In situatia in care fostul prizonier/deportat decedat are mai multi copii mostenitori, fiecare dintre acestia beneficiaza de scutire pentru partea mostenita din proprietate. Daca o parte din proprietate (cladire/teren, de regula) a fost detinuta in coproprietate, pentru partea din proprietate care apartine altei persoane (spre exemplu, un frate al fostului prizonier/deportat) nu mai poate fi aplicata scutirea deoarece pentru aceasta parte nu este realizat transferul proprietatii prin mostenire catre copii fostului prizonier/deportat.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Intreprinderi legate
Impozit micro sau impozit pe profit?"!
Intrebari similare din categoria Plata impozitelor
Oct292024
Persoane impozabile si activitatea economica
de
Profeanu Laura
valabil la 29 Oct 2024
Intrebare:
Exista dezvoltatori imobiliari care vand ca persoana fizica o buna parte din apartamentele construite.
Care-i granita la care putem aprecia ca operatiunea economica are caracter sistematic si se impun formalitati de autorizare conform OUG 44/2008 alin 1?
ART. 6 (1) Orice activitate economica desfasurata permanent, ocazional sau temporar in Romania de catre persoanele fizice autorizate, ...
Sep042024
Esalonarea simplificata
de
Profeanu Laura
valabil la 04 Sep 2024
Intrebare:
Firma noastra are in derulare proiecte cu finantare din PNRR; sunt proiecte pentru care observam intarzieri la plata din partea autoritatilor.
Va rugam sa ne comunicati cum am putea beneficia de o esalonare la plata TVA aferenta facturilor emise in cadrul acestor contracte.
In cadrul acestor contracte incheiate cu anumite unitati spitalicesti , pentru lucrari de modernizare se emit facturi ...
Iul262024
Nedepunere D100 la 31.12.2023
de
Vera Constantin
valabil la 26 Iul 2024
Intrebare:
S-a omis depunerea declaratiei 100 aferenta trimestrului 4 2023, ce avea termen depunere 25.06.2023. Cum se poate trimite declaratia... am incercat sa o trimit in 25.07, imi apare la recipisa cu erori globale si ca nu pot fi depuse 2 declaratii cu acelasi termen de scadenta. Multumesc, astept o solutie pentru a remedia cat mai repede omisiunea.
Iun282024
Impozitarea caselor si masinilor scumpe
de
Vera Constantin
valabil la 28 Iun 2024
Intrebare: Pentru masinile si imobilele cu valoare mare ce declaratie trebuie depusa si ce impozit special trebuie sa platim?
Mai072024
Impozit pe veniturile din chirii retinut la sursa. Declaratia unica
de
Irina Dumitrescu
valabil la 07 Mai 2024
Intrebare: Societatea noastra a inchiriat de la persoana fizica imobilulu unde desfasoara activitatea. In fiecare luna, societatea opreste la sursa impozitul pe venitul din chirie, il declara prin D100 si plateste difereanta propietarului. La depunerea declaratiei unice estimative pe 2024 de catre propietar, s-a constatat ca la pct. Ii.1.1.B-"DATE PRIVIND IMPOZITUL ANUAL ESTIMAT" trebuie ...
Mar152024
Stabilirea impozitului pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuala platite de persoane juridice care au obligatia de a conduce evidenta contabila
de
Profeanu Laura
valabil la 15 Mar 2024
Intrebare: Societatea noastra a incheiat contract de expertiza pentru activitati de cercetare dezvoltare. Am primit certificatul de expertiza. Unde platim impozitul de 10% prevazut de Legea 227/2015 (dedus din tarif - retinere la sursa)? Multumesc.