Cresterea plafonului de scutire de TVA la 395.000 lei din aprilie 2025

Incepand cu 1 aprilie 2025, plafonul de scutire de TVA pentru intreprinderile mici din Romania va creste de la 300.000 lei la 395.000 lei, conform unui proiect de Ordonanta de Urgenta (OUG) publicat recent de Ministerul Finantelor. Aceasta modificare vine ca urmare a obligatiei Romaniei de a transpune Directiva (UE) 2020/285 a Consiliului din 18 februarie 2020, privind regimul special de scutire pentru intreprinderile mici.
Masura a fost mult asteptata de mediul de afaceri si va permite mai multor firme sa beneficieze de scutirea de TVA, reducand sarcinile administrative si simplificand conformarea fiscala. Pentru ca aceasta modificare sa se aplice de la 1 aprilie 2025, proiectul de OUG trebuie adoptat si publicat in Monitorul Oficial pana la sfarsitul lunii martie 2025.
Principalele modificari prevazute in proiect
Majorarea plafonului de scutire
Plafonul actual de 300.000 lei va fi majorat la 395.000 lei, Romania optand astfel pentru nivelul maxim permis de Directiva UE.
Persoanele impozabile care depasesc plafonul trebuie sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA la momentul depasirii si sa aplice regimul de taxare din aceeasi zi.
In acest sens, art. 310, alin. (1), (2) si (6) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
(1) Persoana impozabila stabilita in Romania conform art. 266 alin. (2) lit. a), a carei cifra de afaceri anuala, declarata sau realizata, nu depaseste plafonul de 395.000 lei, poate aplica scutirea de taxa, denumita in continuare regim special de scutire, pentru operatiunile prevazute la art. 268 alin. (1), cu exceptia livrarilor intracomunitare de mijloace de transport noi, scutite conform art. 294 alin. (2) lit. b).
(2) Cifra de afaceri care serveste drept referinta pentru aplicarea alin. (1) este constituita din valoarea totala, exclusiv taxa in situatia persoanelor impozabile care solicita scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA, a livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii efectuate de persoana impozabila in cursul unui an calendaristic, taxabile sau, dupa caz, care ar fi taxabile daca nu ar fi desfasurate de o mica intreprindere, a operatiunilor scutite cu drept de deducere si, daca nu sunt accesorii activitatii principale, a operatiunilor scutite fara drept de deducere prevazute la art. 292 alin. (2) lit. a), b), e) si f), cu locul in Romania. Prin exceptie, nu se cuprind in cifra de afaceri prevazuta la alin. (1), livrarile 7 de active fixe corporale, astfel cum sunt definite la art. 266 alin. (1) pct. 3, si cesiunea/transferul de active necorporale, efectuate de persoana impozabila.
(6) Persoana impozabila care aplica regimul special de scutire si a carei cifra de afaceri, prevazuta la alin. (2), depaseste plafonul de scutire prevazut la alin. (1) trebuie sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA, conform art. 316, cel tarziu la data depasirii plafonului. Regimul de taxare se aplica incepand cu data depasirii plafonului prevazut la alin. (1).
Reguli tranzitorii pentru perioada martie - aprilie 2025
Contribuabilii care depasesc plafonul de 300.000 lei in luna martie 2025 vor solicita inregistrarea in scopuri de TVA doar daca depasesc si noul plafon de 395.000 lei.
Firmele care au fost obligate sa se inregistreze in scopuri de TVA inainte de 1 aprilie 2025 pot solicita scoaterea din evidenta, daca nu au depasit plafonul de 300.000 lei in 2024 si nu depasesc 395.000 lei in 2025 pana la data solicitarii.
Persoanele juridice infiintate in 2025, care s-au inregistrat in scopuri de TVA inainte de 1 aprilie, pot cere radierea codului de TVA, daca cifra de afaceri ramane sub 395.000 lei.
Extinderea aplicabilitatii regimului special pentru intreprinderile mici
Proiectul de OUG prevede si posibilitatea intreprinderilor mici stabilite in alte state membre ale UE sa aplice regimul special de scutire in Romania, cu conditia ca cifra de afaceri anuala la nivelul Uniunii sa nu depaseasca 100.000 euro si veniturile realizate in Romania sa fie sub plafonul de 395.000 lei.
In acest sens, in Codul fiscal se va introduce art. 310^1 cu urmatorul cuprins:
Art. 310^1 Reguli pentru persoanele impozabile cu sediul activitatii economice in Romania care aplica regimul special de scutire pentru intreprinderile mici in alte state membre
(1) O persoana impozabila stabilita in Romania conform art. 266 alin. (2) lit. a) poate aplica regimul special de scutire pentru intreprinderile mici in alte state membre daca indeplineste urmatoarele conditii:
a) cifra de afaceri anuala la nivelul Uniunii Europene a respectivei persoane impozabile nu depaseste 100.000 euro in anul in care solicita acordarea scutirii si in anul calendaristic precedent;
b) valoarea livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii efectuate in statul membru in care persoana impozabila intentioneaza sa aplice scutirea nu depaseste plafonul de scutire aplicabil persoanelor impozabile stabilite in acel stat membru
(2) Cifra de afaceri anuala la nivelul Uniunii Europene inseamna valoarea totala anuala a livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii, exclusiv TVA, efectuate de o persoana impozabila pe teritoriul Uniunii Europene in decursul unui an calendaristic.
(...)
Impactul asupra mediului de afaceri
Modificarea plafonului de scutire de TVA va avea un impact pozitiv asupra firmelor mici, reducand povara administrativa asociata raportarilor si obligatiilor TVA. Noile reglementari sunt menite sa faciliteze dezvoltarea afacerilor mici si sa alinieze legislatia romaneasca la standardele europene.
In acelasi timp, companiile trebuie sa fie atente la noile cerinte de conformare si sa urmareasca publicarea actului normativ pentru a putea aplica reglementarile corect. Recomandarea pentru antreprenori este sa isi revizuiasca planurile financiare si sa se asigure ca sunt pregatiti pentru noul regim fiscal incepand cu 1 aprilie 2025.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "SAF-T 2025"!