Cresterea salariului minim de la 01 iulie 2015
04 Iun 2015
Conform H.G. nr. 1091/2014 pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, incepand cu data de 1 iulie 2015, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata se stabileste la 1.050 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 168,667 de ore in medie pe luna in anul 2015, reprezentand 6,225 lei/ora. Pentru personalul din sectorul bugetar, nivelul salariului de baza, potrivit incadrarii, nu poate fi inferior nivelului salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata.
Modificari in calculul veniturilor salariale
In ceea ce priveste concediile medicale, baza lunara de calcul al contributiei pentru accidente de munca si boli profesionale reprezinta salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, corespunzator numarului zilelor lucratoare din concediul medical, cu exceptia cazurilor de accident de munca sau boala profesionala.
Modificarea salariului de baza minim brut pe tara are impact si asupra plafonului bazei de calcul al contributiei pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate. Baza lunara de calcul al contributiei pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate nu poate fi mai mare decat produsul dintre numarul asiguratilor din luna pentru care se calculeaza contributia si valoarea corespunzatoare a 12 salarii minime brute pe tara garantate in plata.
Modificarea salariului de baza minim brut pe tara determina modificarea calculului contributiei pentru persoane cu handicap neincadrate intrucat acest calcul se raporteaza la salariul minim.
Astfel, autoritatile si institutiile publice, altele decat institutiile publice de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala, care au cel putin 50 de angajati, au obligatia de a angaja persoane cu handicap intr-un procent de cel putin 4% din numarul total de angajati.
Daca nu angajeaza persoane cu handicap in conditiile prevazute mai sus, Autoritatile si institutiile publice pot opta pentru indeplinirea uneia dintre urmatoarele obligatii:
a) sa plateasca lunar catre bugetul de stat o suma reprezentand 50% din salariul de baza minim brut pe tara inmultit cu numarul de locuri de munca in care nu au angajat persoane cu handicap;
b) sa achizitioneze produse sau servicii realizate prin propria activitate a persoanelor cu handicap angajate in unitatile protejate autorizate, pe baza de parteneriat, in suma echivalenta cu suma datorata la bugetul de stat, in conditiile prevazute la lit. a).
In cazul salariatilor care beneficiaza de salariul de baza minim brut pe tara se va modifica cuantumul sporurilor, indemnizatiilor si adaosurile al caror calcul se raporteaza la salariul de baza. De exemplu, odata cu modificarea salariului de baza minim brut pe tara se modifica si cuantumul sporului pentru munca prestata in timpul noptii intrucat acest spor reprezinta 25% din salariul de baza.
Sanctiuni
Stabilirea, pentru personalul incadrat prin incheierea unui contract individual de munca, de salarii de baza sub nivelul celor prevazute de aceasta hotarare constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 2.000 lei.
Constatarea contraventiei si aplicarea sanctiunii se fac de catre personalul Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, prin inspectoratele teritoriale de munca judetene si al municipiului Bucuresti.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Intreprinderi legate
Impozit micro sau impozit pe profit?"!
Studii de caz si articole despre salariu minim
Majorari substantiale ale sanctiunilor pentru nerespectarea salariului minim
de
Profeanu Laura
20 Nov 2024
Legea nr. 283/2024, in vigoare de la 17 noiembrie 2024, a introdus sanctiuni mai severe pentru angajatorii care nu respecta obligatia de a asigura salariul minim. Modificarile vizeaza protectia angajatilor si descurajarea practicilor neconforme, in acord cu standardele europene.
Ce cuprinde salariul?
Potrivit art. 160 din Codul muncii, salariul cuprinde salariul de baza, ...
Aug102024
Salariul minim in industria alimentara
de
Mariana Prejbeanu
valabil la 10 Aug 2024
Intrebare:
SRL cu cod CAEN 1011, respectiv activitate in industria alimentara are angajati cu salariul minim de 3436 lei. Daca acesti angajati au vechime de peste doi ani trebuie marit salariul?
Aug052024
Poprire salariu
de
Nicolae Liviu
valabil la 05 Aug 2024
Intrebare:
Societatea are un salariat care in luna Iulie 2024 a lucrat 8 zile, restul fiind absente nemotivate. Drept pentru care, la calculul salariului sumele sunt urmatoarele:
Salariu brut total conform contract - 4499 RON
Echivalent NET aferent 8 zile lucrate - 1001 RON
Va rugam sa ne specificati daca in aceasta situatie putem institui popriri angajatului (4 popriri active)?
Iul242024
Salariul minim in constructii si agricultura
de
Nicolae Liviu
valabil la 24 Iul 2024
Intrebare:
In contextul HG 598/2024, se modifica si salariului minim pe agricultura sau ramane la 3436 ron? Nu gasesc o prevedere clara in acest sens pentru agricultura si constructii. Multumesc.
Iul262024
Salariu minim in domeniul industrei alimentara si agricultura
de
Rodica Mantescu
valabil la 26 Iul 2024
Intrebare:
Care este salariul minim de la 01.07.2024 in agricultura sau industria alimentara? Ramane 3436 lei sau trebuie modificat la 3700 lei?
Iul162024
Salariul minim. Perioada celor 24 luni
de
Nicolae Liviu
valabil la 16 Iul 2024
Intrebare:
Salariat care are vechime mai mare de doi ani dar in ultimi doi ani nu a avut salariul minim pe economie. Sunt obligat sa ii maresc salariu la mai mult de 3700 lei?
Vezi toate studiile de caz despre salariu minim keyboard_double_arrow_right