Criterii pentru evaluarea riscului fiscal la inregistrarea in scopuri de TVA
09 Oct 2017
Incepand cu 01 octombrie 2017, inregistrarea in scopuri de TVA se face in functie de riscul fiscal, conform procedurii aprobata prin OANAF 2856/2017. In cazul persoanelor impozabile care solicita inregistrarea in scopuri de TVA potrivit art. 316 alin. (1) lit. a) si c) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, evaluarea riscului fiscal se face pe baza urmatoarelor criterii:
La evaluarea riscului fiscal se vor avea in vedere urmatoarele aspecte legate de sediul social al persoanei impozabile care solicita inregistrarea in scopuri de TVA:
sediul social este stabilit la sediul profesional al avocatului si este utilizat in cadrul unui contract de asistenta juridica, iar persoana impozabila analizata nu detine sediu/sedii secundare.
sediul social este stabilit la sediul unei persoane fizice care desfasoara profesii liberale (exclusiv avocat), unei persoane fizice autorizate (PFA), unei intreprinderi individuale (II), unei intreprinderi familiale (IF), unei persoane juridice, precum si la proprietatea unei persoane fizice si este utilizat in cadrul unui contract de comodat/inchiriere/subinchiriere pe o perioada mai mica sau egala cu 1 an si persoana impozabila analizata:
-
- detine sediu/sedii secundare in cadrul unor contracte de comodat/inchiriere/subinchiriere pe o perioada mai mica sau egala cu 1 an.
- detine sediu/sedii secundare in cadrul unor contracte de comodat/inchiriere/subinchiriere pe o perioada mai mare de 1 an.
Pentru analiza se vor avea in vedere asociatii/actionarii -persoane fizice si juridice, infiintate in baza Legii societatilor nr. 31/1990 a caror cota de participare la capitalul social este ≥ 25%, cu exceptia societatilor la care statul sau unitatile administrativ-teritoriale detin participatii.
Constituie risc fiscal situatia in care cel putin unul dintre asociatii si/sau administratorii persoanei impozabile analizate detine calitatea de actionar/asociat/administrator/titular al unei persoane fizice autorizate (PFA), respectiv al unei intreprinderi individuale (II)/membru in cadrul unei intreprinderi familiale (IF):
- la cel putin o persoana impozabila declarata inactiva fiscal in ultimii 5 ani fiscali incheiati, fara a fi reactivate;
- la cel putin 3 persoane impozabile declarate inactive fiscal in ultimii 5 ani fiscali incheiati.
- la cel putin doua persoane impozabile la care a expirat termenul legal de inactivitate temporara inscrisa la registrul comertului fara ca acestea sa fie reactivate.
Reprezinta un risc fiscal daca cel putin unul dintre asociatii si/sau administratorii persoanei impozabile analizate detine sau a detinut calitatea de actionar/asociat/administrator/titular PFA sau II /membru membru in cadrul unei intreprinderi familiale (IF) la cel putin o persoana impozabila la care a fost anulata inregistrarea in scopuri de TVA conform art. 316 alin. (11) lit. c)-e) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, in ultimii 5 ani fiscali incheiati.
Un alt criteriu vizeaza obligatiile fiscale restante, respectiv daca suma totala a obligatiilor fiscale principale restante inregistrate de persoanele impozabile la care asociatii si/sau administratorii persoanei impozabile analizate detin sau au detinut in ultimii 5 ani fiscali incheiati calitatea de actionar/asociat/administrator/titular PFA/II /membru IF si de asociatii (persoane juridice) si/sau administratorii (persoane juridice) persoanei impozabile analizate este mai mare sau egala cu 50.000 lei.
Constituie risc fiscal daca cel putin unul dintre asociatii si/sau administratorii persoanei impozabile analizate si/sau cel putin una dintre persoanele impozabile la care acestia detin sau au detinut calitatea de actionar/asociat/administrator/titular PFA-II /membru IF au inscrise in prezent in cazierul fiscal:
- fapte de natura contraventiilor prevazute in Hotararea Guvernului nr. 1.000/2015 privind faptele pentru care se inscriu informatii in cazierul fiscal al contribuabililor, potrivit legislatiei in vigoare.
- infractiuni si/sau fapte prevazute la art. 4 alin. (4) lit. a) din Ordonanta Guvernului nr. 39/2015 privind cazierul fiscal, aprobata cu modificari prin Legea nr. 327/2015.
Criterii pe baza rezidentei fiscala, veniturilor, conturilor bancare si activitatii desfasurate
Constituie criterii de risc urmatoarele situatii:
- administratorii (persoane fizice rezidente) persoanei impozabile analizate nu au obtinut venituri in ultimele 12 luni anterioare celei in care se depune cererea de inregistrare in scopuri de TVA, respectiv in anul fiscal precedent, dupa caz.
- administratorii (persoane fizice rezidente) persoanei impozabile analizate au obtinut, in ultimele 12 luni anterioare solicitarii de inregistrare in scopuri de TVA, venituri exclusiv salariale preponderent ca valoare, din ocupatii corespunzatoare grupei majore 9 (conform COR ISCO08) – muncitori necalificati.
- cel putin unul dintre administratorii (persoana fizica) persoanei impozabile analizate este cetatean strain care nu detine rezidenta fiscala in Romania si capitalul social al persoanei impozabile analizate este sub 45.000 lei.
- persoana impozabila analizata nu detine cont bancar (altele decat cele dedicate incasarii si platii TVA) sau cel putin una dintre persoanele imputernicite de persoana impozabila analizata pentru a desfasura operatiuni pe conturile bancare ale acesteia nu au calitatea de administrator/asociat/salariat.
Constituie criterii de risc fiscal situatiile in care persoana impozabila analizata:
- nu desfasoara activitati economice in spatiul destinat sediului social si/sau sediilor secundare si nici in afara acestora.
- desfasoara exclusiv activitati economice in afara sediului social/profesional si a sediilor secundare (punctelor de lucru).
- nu are desemnata o persoana care sa conduca compartimentul de contabilitate sau are desemnata o persoana care nu indeplineste prevederile art. 10 alin. (2) din Legea contabilitatii nr. 82/1991, in cazul in care contabilitatea este organizata si condusa in compartimente distincte, inclusiv situatia in care persoana impozabila analizata nu are incheiate contracte de prestari de servicii cu persoane fizice/juridice membre active CECCAR, in cazul in care contabilitatea este organizata si condusa pe baza de contracte de prestari de servicii in domeniul contabilitatii.
- nu are incheiate contracte individuale de munca la data efectuarii analizei.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Intreprinderi legate
Impozit micro sau impozit pe profit?"!
Studii de caz si articole despre legea 227
Mar272024
Indemnizatie zilieri. Impozit si contributii
de
Gabriela Dita
valabil la 27 Mar 2024
Intrebare: Care sunt conditiile de angajare zilieri in anul 2024 pentru SRL care desfasoara activitatile de crestere bovine si activitati auxiliare pentru productie vegetala?
Feb162024
Corectia facturii electronice
de
Profeanu Laura
valabil la 16 Feb 2024
Intrebare: Societate A platitoare de TVA, achizitioneaza in luna ianuarie 2024, bunuri de la societatea B si ea platitoare de TVA. La momentul receptiei se constata ca unele bunuri sunt neconforme si se solicita returl acestora. Societatea B emite factura storno pentru bunurile returnate. Se transmte factura catre societatea A pe format de hartie, unde valoarea si cantitatea coincid cu bunurile returnate. ...
Feb082024
Chiria si utilitatile platite unei persoane fizice de o persoana juridica
de
Nicolae Liviu
valabil la 08 Feb 2024
Intrebare: Pentru anul 2024, la impozitarea veniturilor din chirii se iau in calcul inclusiv cheltuielile cu utilitatile aferente imobilului inchiriat, daca acestea sunt suportate de chirias, dar decontarea se face prin intermediul proprietarului? Am vazut multe raspunsuri in favoarea acestei aberatii, dar eu nu inteleg logica. Tot recitesc articolele si nu pricep. ART. 84 - Stabilirea venitului net anual ...
Ian262024
Obligativitatea inregistrarii in contabilitate a facturilor emise de terti
de
Alexandru Palaghia
valabil la 26 Ian 2024
Intrebare: Agentii economici sunt obligati sa inregistreze in contabilitate TOATE facturile de achizitii primite in SPV? De exemplu, societatea noastra a primit in SPV mai multe facturi care nu sunt recunoscute de nimeni din cadrul societatii. In afara de a transmite mesaj furnizorului pentru solicitarea facturii transmise in mod gresit, primitorul mai are alta obligatie? Cum procedam daca nu primim factura ...
Dec142023
E-factura pentru facturile emise din Bonuri fiscale
de
Alexandru Palaghia
valabil la 14 Dec 2023
Intrebare: Un magazin cu amanuntul elibereaza la cererea clientului factura fiscala pe care scrie la denumirea produselor "Marfuri conform. bon fiscal nr../data". Cum se declara in e-factura in anul 2024? Se mai poate factura asa, avand in vedere ca bonul fiscal se transmite din casa de marcat la ANAF cand se da inchiderea zilnica? Multumesc!
Mai062023
Regim accize produse energetice
de
Flavia Vlad
valabil la 06 Mai 2023
Intrebare: Pentru stabilirea accizelor ale unor produse cum ar fi ulei de rapita, ulei de baza, distilat usor, decofrant si ulei de baza prezinta relevanta sau nu codurile NSA si SEED sau se calculeaza accizele in functie de codurile tarifare Taric (codurile stabilite sunt NC 27101929, 27102090 si 27102017)? De asemenea produsele enumerate mai sus se incadreaza in categoria carburantilor sau a ...
Vezi toate studiile de caz despre legea 227 keyboard_double_arrow_right