Cum calculam amortizarea contabila si fiscala pentru mijloacele fixe trecute in regim de conservare

05 Mai 2017
Din punct de vedere contabil, entitatile trebuie sa stabileasca prin politicile contabile proprii tratamentul contabil aplicabil mijloacelor fixe trecute in conservare, cu respectarea reglementarilor contabile aplicabile.
Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 1802/2014 prevad ca, pe perioada in care imobilizarile corporale sunt trecute in conservare, entitatile inregistreaza in contabilitate fie cheltuieli cu amortizarea fie cheltuieli corespunzatoare ajustarii pentru deprecierea constatata.
Din punct de vedere fiscal, conform art. 28 alin. (12) lit. k) din Codul fiscal, in cazul in care mijloacele fixe amortizabile sunt trecute in regim de conservare, in functie de politica contabila adoptata, valoarea fiscala ramasa neamortizata la momentul trecerii in conservare se recupereaza pe durata normala de utilizare ramasa, incepand cu luna urmatoare iesirii din conservare a acestora, prin recalcularea cotei de amortizare fiscala.
Asadar, pe durata conservarii mijloacelor fixe entitatile trebuie sa inregistreze in contabilitate, conform politicilor contabile proprii, fie cheltuielile cu amortizarea (contul 6811 - Cheltuieli de exploatare privind amortizarea imobilizarilor) fie ajustari pentru depreciere ( 6813 „Cheltuieli de exploatare privind ajustarile pentru deprecierea imobilizarilor” = 291 „Ajustari pentru deprecierea imobilizarilor corporale”). In cazul in care imobilizarile corporale sunt trecute in conservare, folosirea lor fiind intrerupta pe o perioada indelungata, entitatile pot revizui durata de amortizare utilizata la determinarea amortizarii contabile.
In ceea ce priveste amortizarea fiscala, la repunerea imobilizarilor corporale in functiune aceasta se calculeaza pe baza valorii ramasa, pe durata normala de utilizare ramasa, incepand cu luna urmatoare iesirii din conservare.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "SAF-T 2025"!
Studii de caz si articole despre mijloace fixe
22Apr2025
Incadrare mijloc fix. Terasa si piscina
de
Vera Constantin
valabil la 22 Apr 2025
Intrebare:
Am realizat prin forte proprii o terasa si o piscina care vor face obiectul unei inchirieri.
Ce incadrare din catalogul mijloacelor fixe ar fi potrivita?
Pentru aceste asset-uri am obtinut autorizatie de construire si de curand am primit PV la terminarea lucrarilor.
15Apr2025
Inregistrare in contabilitate retea de calculatoare
de
Gina Popescu
valabil la 15 Apr 2025
Intrebare:
Am luat decizia de a configura o retea de calculatoare cu licente si switch-uri. La achizitia echipamentelor am inregistrat 231 = 404 pe baza facturilor de la furnizori. Acum am finalizat procesul de configurare si montare a retelei de calculatoare si am constatat ca:
1. avem calculatoare care sunt sub valoarea de 2500 de lei si nu s-ar incadra ca mijloace fixe, ci ca obiecte de inventar;
...
14Apr2025
Inregistrare valoare ramasa neamortizata in contul 6583
de
Ela Dumitra
valabil la 14 Apr 2025
Intrebare:
In situatia vanzarii unui mijloc fix complet amortizat, este corect sa inregistram cheltuielile aditionale vanzarii (piese, servicii, transport) in contul 6583 Cheltuieli privind activele cedate si alte operatiuni de capital? Multumesc.
09Apr2025
Scutirea de impozit a profitului reinvestit
de
Profeanu Laura
valabil la 09 Apr 2025
Intrebare:
La o hala de productie s-au executat lucrari de INSTALATII RACIRE/INCALZIRE cu SISTEM VRF, in suma de 132000 ron. Aceasta lucrare a fost inregistrata in contabilitate in valoarea cladirii, cont 212, practic am marit valoarea constructiei cu valoarea instalatiei respective (cod clasificare conform catalog mijloace fixe 1.1.1.).
Intrebarea noastra este: Putem beneficia pentru aceasta ...
10Apr2025
Aspecte privind raportarea mijloacelor fixe in D406
de
Gina Popescu
valabil la 10 Apr 2025
Intrebare:
In sectiunea Master Files, Assets, elementul AssetDisposal se trece cu plus sau cu minus, in xml-ul declaratiei anuale de active, D406? In exemplul cu mijloace fixe dat de ANAF este trecut cu minus, dar nu-mi dau seama daca este din perspectiva contului contabil 213xx, in sensul ca la achizitie este cu plus fiind pe debit, iar la iesire este cu minus fiind pe credit. Dar dupa denumirea lui, ...
05Apr2025
Deductibilitate cheltuieli amenajare spatiu in vederea inchirierii
de
Gina Popescu
valabil la 05 Apr 2025
Intrebare:
In cazul in care societatea are in proprietate un apartament, care la momentul actual nu este folosit pentru activitatea economica a societatii, si nu e nici inchiriat, dar s-au cumparat diverse bunuri, mobila, accesorii, pentru o amenajare a lui, cu intentia de-a se inchiria. Intrebarea mea este daca pentru mobilierul achizitionat, lustrele, covoarele, se poate deduce tva, si se poate calcula ...
Vezi toate studiile de caz despre mijloace fixe keyboard_double_arrow_right