Cum putem redirectiona 2% din impozitul pe venit pentru sustinerea entitatilor nonprofit sau unitatilor de cult?

15 Mai 2017
Persoanele fizice care realizeaza venituri impozabile in Romania pot opta pentru virarea unei sume reprezentand pana la 2% din impozitul anual pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii sau unitatilor de cult.
In functie de natura veniturilor realizate optiunea se notifica organelor fiscale fie prin depunerea Formularului 230 - "Cerere privind destinatia sumei reprezentand pana la 2% din
impozitul anual pe veniturile din salarii si din pensii" fie prin declaratia 200 – Declaratia privind veniturile realizate din Romania.
Formularul 230 se completeaza si se depune de catre persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor si/sau venituri din pensii, in urmatoarele situatii:
a) au efectuat in anul de raportare cheltuieli pentru acordarea de burse private conform Legii nr.376/2004 privind bursele private, cu modificarile ulterioare, si solicita restituirea acestora;
Persoanele fizice care obtin alte categorii de venituri decat venituri din salarii sau venituri din pensii completeaza sectiunea corespunzatoare din Formularul 200 – Sectiunea III.
Atentie, pot dispune asupra destinatiei unei sume pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii, unitatilor de cult, precum si pentru acordarea de burse private, conform legii, suma reprezentand pana la 2% din impozitul datorat pe venitul anual si contribuabilii care au realizat venituri din activitati independente/activitati agricole, impusi pe baza de norma de venit, si/sau din cedarea folosintei bunurilor, care nu au obligatia depunerii declaratiei 200. Acesti contribuabili care nu au obligatia depunerii declaratiei 200 si care au efectuat in cursul anului fiscal de raportare cheltuieli cu burse private si solicita restituirea acestora si/sau opteaza pentru virarea unei sume in contul entitatilor nonprofit sau al unitatilor de cult completeaza doar sectiunea III din formular “Destinatia sumei reprezentand pana la 2% din impozitul datorat pe venitul net/castigul net anual impozabil”.
Termenul de depunere al celor doua formulare este 25 mai 2017.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "SAF-T 2025"!
Studii de caz si articole despre venituri impozabile
25Mar2025
Clauza de mobilitate
de
Profeanu Laura
valabil la 25 Mar 2025
Intrebare:
Conform legislatiei in vigoare, clauza de Mobilitate poate fi de maxim 33% din salariul brut pentru a fi considerata neimpozabila. Daca in prezent am clauza de mobilitate de 40 lei/cursa si doresc sa maresc la 100 lei/cursa, diferenta dintre cele doua valori (60 lei/cursa) devine impozabila conform legislatiei in vigoare?
20Mar2025
Provizioane din garantii de buna executie
de
Florentina Buzea
valabil la 20 Mar 2025
Intrebare:
Veniturile din reluarea provizioanelor constituite pentru garantiile de buna executie sunt incluse in baza de calcul pentru impozitul minim pe cifra de afaceri?
Mentionez ca aceste venituri sunt impozabile din punct de vedere al impozitului pe profit. Multumesc.
13Mar2025
Consiliere psihologica salariat. Retineri
de
Florentina Buzea
valabil la 13 Mar 2025
Intrebare:
Unui salariat, care beneficiaza de consiliere psihologica, impozabila, i se va retine valoarea bruta sau valoarea neta din venitul net?
10Mar2025
Inregistrare fiscala punct de lucru cu mai mult de 5 salariati
de
Alexandru Palaghia
valabil la 10 Mar 2025
Intrebare:
Societatea are sediul in Bucuresti. Are un punct de lucru declarat in jud Ilfov (punctul de lucru a fost declarat la ANAF in Bucuresti).
Pana la aceasta data acolo avem 4 salariati care au specificat in contractul de munca ca isi desfasoara activitatea atat la sediul din Bucuresti, cat si la punctul de lucru din Ilfov. Urmeaza sa se faca un nou contract de munca in aceleasi conditi ...
19Feb2025
Venituri din dobanzi depozite bancare microintreprindere
de
Gina Popescu
valabil la 19 Feb 2025
Intrebare:
O microinteprindere cu rezidenta in Romania are depozite la termen in lei si in valuta la o banca rezidenta pentru care, la scadenta depozitului va beneficia de venituri din dobanzi aferente acestuia.
Care este tratamentul fiscal al acestor venituri din dobanzi bancare, daca este venit impozabil, cu cat se va impozita venitul si cand trebuie declarat impozitul avand in vedere scadenta la ...
21Feb2025
Venituri financiare din strainatate microintreprindere
de
Gina Popescu
valabil la 21 Feb 2025
Intrebare:
O persoana juridica, cu rezidenta fiscala in Romania, a realizat, prin intermediul unui broker nerezident si care nu are nici sediu permanent in Romania urmatoarele venituri:
- Dobanzi pentru depozite constituite;
- Dobanzi pentru obligatiuni, la termenele de incasare a cupoanelor, de regula la 6 luni sau 12 luni;
- Castiguri/pierderi din vanzarea obligatiunilor.
Va rugam sa ne spuneti ...
Vezi toate studiile de caz despre venituri impozabile keyboard_double_arrow_right