Cum stabilim taxa pe valoare adaugata ce trebuie colectata pentru livrari de bunuri si prestari de servicii taxabile?
01 Aug 2016
Pentru livrarile de bunuri/prestarile de servicii taxabile, taxa pe valoare adaugata colectata se determina fie prin aplicarea cotelor de TVA asupra bazei de impozitare, fie prin aplicarea procedeului sutei marite.
In functie de cota TVA procedeul sutei marite se aplica astfel:
- 20 x 100/120 in cazul cotei standard,
- 9 x 100/109 sau 5 x 100/105 in cazul cotelor reduse.
TVA colectata se determina prin aplicarea cotei legale de TVA la contravaloarea livrarii/prestarii in situatia in care partile au convenit ca TVA nu este inclusa in contravaloarea livrarii.
Taxa pe valoare adaugata colectata se determina prin aplicarea procedeului sutei marite in urmatoarele situatii:
1. atunci cand partile au convenit ca TVA este inclusa in contravaloarea livrarii/prestarii;
2. in cazul livrarilor de bunuri si/sau prestarilor de servicii direct catre populatie pentru care nu este necesara potrivit legii emiterea unei facturi;
3. atunci cand pretul unui bun/serviciu a fost stabilit de parti fara nicio mentiune cu privire la taxa pe valoarea adaugata, iar furnizorul/prestatorul bunului/serviciului respectiv este persoana obligata la plata taxei pe valoarea adaugata colectate pentru operatiunea supusa taxei, si furnizorul/prestatorul nu are posibilitatea de a recupera de la beneficiar taxa pe valoarea adaugata care ar fi trebuit colectata pentru operatiunea respectiva. Poate fi acceptata ca mijloc de proba a faptului ca furnizorul/prestatorul nu are posibilitatea de a recupera de la beneficiar taxa pe valoarea adaugata, inclusiv o declaratie pe propria raspundere a furnizorului.
Spre exemplu, in cazul unui contract de arenda cu plata in produse agricole in care partile au stabilit pretul de 835 lei TVA inclus, taxa pe valoare adaugata se determina prin procedeul sutei marite: 9x835/109= 68,94 lei. Baza de impunere 766,06 lei, TVA colectata 68,94 lei.
In cazul in care contrapartida nu este stabilita de parti, ci este stabilita prin lege, prin licitatie, printr-o hotarare a instantei, sau alte situatii similare se aplica urmatoarele reguli:
daca contrapartida stabilita prin lege, prin licitatie, printr-o hotarare a instantei, sau alte situatii similare nu include TVA, taxa pe valoare adaugata se determina prin aplicarea cotei legala de TVA asupra acestei contrapartide,
daca contrapartida stabilita prin lege, prin licitatie, printr-o hotarare a instantei, sau alte situatii similare, include TVA, taxa pe valoare adaugata se determina prin aplicarea procedeului sutei marite;
daca nu exista nicio mentiune cu privire la taxa pe valoarea adaugata, TVA colectata se determina prin aplicarea procedeului sutei marite.
In cazul livrarilor de bunuri supuse regimurilor speciale pentru bunuri second hand orin agentii de turism pentru determinarea taxei colectate aferente fiecarei livrari, din marja profitului se calculeaza suma taxei colectate corespunzatoare fiecarei livrari prin aplicarea procedeului sutei marite.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Intreprinderi legate
Impozit micro sau impozit pe profit?"!
Studii de caz si articole despre livrare de bunuri
Nov102024
Livrare cu amanuntul cu plata la termen. Documente
de
Irina Dumitrescu
valabil la 10 Nov 2024
Intrebare:
Iesire marfa din gestiunea cu amanuntul pe baza de factura scadenta la 30 zile (cu contract incheiat persoana fizica), care ulterior se poate incasa cu OP, CARD sau CASH.
Ce document trebuie emis pentru incasarea cash sau card, la data scadentei? Noi emitem BF cu TVA 0 pe care scrie "Incasare factura nr....." (asta era procedura de lucru din program).
In decontul e-TVA de la ...
Nov062024
Cota TVA mazare
de
Gina Popescu
valabil la 06 Nov 2024
Intrebare:
Va rog sa-mi spuneti cu ce valoare de TVA se factureaza mazarea. Livrarea catre o persoana platitoare de TVA se face cu taxare inversa? Mentionez ca nu este mazare furajera. Multumesc anticipat.
Oct042024
Livrare tamplarie PVC catre o persoana fizica din UE
de
Gina Popescu
valabil la 04 Oct 2024
Intrebare:
O persoana juridica (SRL), platitoare de TVA, vinde tamplarie pvc in Romania unei persoane fizice germane. Marfa este pusa la dispozitia clientului in Romania, la sediul persoanei juridice. Transportul este comandat si platit de persoana fizica germana.
Firma de transport cere de la furnizor sa genereze codul UIT. Daca furnizorul genereaza codul UIT NU va considera ANAF vanzare la distanta ...
Oct032024
Livrare marfa comenzi telefonice
de
Gina Popescu
valabil la 03 Oct 2024
Intrebare:
Livrarea de bunurilor catre client persoana fizica, cu floata auto proprie, de ce documente trebuie insotita? Factura fiscala, in acest caz, se poate emite inaintea bonului fiscal, ca document de insotire sau trebuie initial emis bonul iar ulterior factura? Comenzile nu sunt de natura on-line (caz in care se putea emite factura fiscala pe persoana fizica inaintea bonului), ci sunt telefonice. ...
Sep302024
Transmitere in e-Factura a unei autofacturi pentru livrarea catre sine
de
Gina Popescu
valabil la 30 Sep 2024
Intrebare:
Firma noastra a organizat o tombola in cadrul careia a oferit un produs, din gama noastra de produse, sub forma de premiu.
Am intocmit toate documentele necesare, regulament, proces verbal de predare, declaratie castigator, samd.
Ideea este ca acum, in afara de impozitul cu retinere la sursa, noi ar trebui sa ne autofacturam in scop de tva, cu tva-ul aferent achizitiei acestui bun oferit ...
Iun172024
Cerinte pentru incadrarea unei operatiuni in livrare de bunuri in cadrul unei operatiuni triunghiulare
de
Amelia Dumitras
valabil la 17 Iun 2024
Intrebare: A - persoana impozabila cu sediul permanent in Romania A are cod fiscal in Romania A(RO), dar este inregistrata in scopuri de TVA (nu si fiscal) si in Bulgaria - A(BG); B - persoana impozabila stabilita in Italia - B(IT); C - persoana impozabila stabilita in Romania C(RO). Are loc urmatoarea tranzactie: B(IT) factureaza un bun lui A folosind codul fiscal din Bulgaria-A(BG). B(IT) livreaza bunul ...
Vezi toate studiile de caz despre livrare de bunuri keyboard_double_arrow_right