Cum tratam din punct de vedere fiscal achizitiile de la persoane fizice?

29 Sep 2016
Cu privire la bunurile achizitionate de la persoane fizice, Normele generale de intocmire si utilizare a documentelor financiar-contabile aprobate prin OMFP 2634 stabilesc ca, documentele justificative provenite din tranzactii/operatiuni de cumparare a unor bunuri de la persoane fizice, pe baza de borderou de achizitie/carnet de comercializare, pot fi inregistrate in contabilitate numai in cazul in care se face dovada intrarii in gestiune a bunurilor respective.
Carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol este reglementat de Legea nr. 145/2014 pentru stabilirea unor masuri de reglementare a pietei produselor din sectorul agricol.
Pentru achizitia produselor (altele decat produse agricole) de la persoane fizice se intocmeste Borderou de achizitie si Nota de receptie si constatare de diferente (Cod 14-3-1A).
Incepand cu data de 01 octombrie in Formularul 394 in cartusul D. Rezumat declaratie privind operatiuni desfasurate cu persoane neinregistrate in scopuri de TVA se vor curpinde si informatii cu privire la natura bunurilor/serviciilor care au fost achizitionate de la persoane fizice, respectiv: cereale si plante tehnice, deseuri feroase si neferoase, masa lemnoasa, terenuri, cladiri, alte bunuri si servicii.
In ceea ce priveste obligatiile de retinere la sursa, conform art. 62 din Codul fiscal sunt venituri neimpozabile:
- veniturile de orice fel, in bani sau in natura, primite la predarea deseurilor din patrimoniul personal (lit. f)).
- veniturile primite ca urmare a transferului dreptului de proprietate asupra bunurilor imobile si mobile din patrimoniul personal, altele decat castigurile din transferul titlurilor de valoare si/sau aurului financiar prevazute la cap. V - Venituri din investitii, precum si altele decat cele definite la cap. IX - Venituri din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal – lit. m).
Asupra acestora nu se datoreaza impozit pe venit nici contributii sociale.
Veniturile obtinute din valorificarea in regim de consignatie sau prin vanzare directa catre agenti economici si alte institutii a bunurilor rezultate in urma unei prelucrari sau procurate in scopul revanzarii sunt considerate venituri din activitati independente. In aceasta situatie consignatarul/cumparatorul va solicita documente care atesta provenienta bunurilor respective, precum si cele care atesta desfasurarea unei activitati independente. Nu se incadreaza in aceste prevederi bunurile din patrimoniul personal.
Activitatile de cumparare efectuate in scopul revanzarii constituie activitatile care genereaza venituri din activitati independente iar persoanele fizice care obtin astfel de venituri trebuie sa isi indeplineasca obligatiile privind autorizarea, impozitul pe venit, contributii sociale si alte obligatii ce revin din astfel de activitati.
Astfel, fie ca sunt bunuri din patrimoniul personal fie ca sunt bunuri rezultate in urma unei prelucrari sau procurate in scopul revanzarii cumparatorul nu are obligatia de a retine la sursa impozit si contributii. Daca bunurile sunt din patrimoniul personal cumparatorul va solicita o declaratie pe proprie raspundere iar daca sunt bunuri rezultate in urma unei prelucrari sau procurate in scopul revanzarii cumparatorul va solicita documente care atesta provenienta bunurilor respective, precum si cele care atesta desfasurarea unei activitati independente.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "SAF-T 2025"!
Studii de caz si articole despre retinere la sursa
15Apr2025
Plata esalonata a sumelor cu destinatia de dividende
de
Elena Ionescu
valabil la 15 Apr 2025
Intrebare:
Pentru dividendele aferente anului 2024 achitate in 2025 in mai multe transe ce obligatii declarative si de plata are angajatorul, respectiv persoana care ridica dividendul?
04Apr2025
Monografie contabila realizare reviste
de
Mariana Prejbeanu
valabil la 04 Apr 2025
Intrebare:
O societate comerciala X cu codul CAEN 5814 editeaza lunar sau periodic reviste. Produsul finit, revista, este rezultatul unei colaborari cu terte parti. Articolele incluse in reviste sunt create de autori care cedeaza drepturile de autor catre companie in conformitate cu contractele de cesiune.
Va rog sa ne prezentati o monografie contabila pentru aceasta activitate.
31Mar2025
Redevente Marea Britanie
de
Profeanu Laura
valabil la 31 Mar 2025
Intrebare:
Societate din Romania, platitoare de tva si impozit profit, CAEN 5911 Productie film.
Produce un film independent, filmarile au loc pe teritoriul Spaniei. S-a incheiat un contract de cesiune drepturi autor (redevente) cu o firma din Marea Britanie in care este stipulat ca in fiLm va juca actorul Luke. S-a primit certificat de rezidenta fiscala de la actor si firma din Marea Britanie si NIF, ...
27Mar2025
Regimul fiscal al veniturilor din vanzarea bunurilor din patrimoniul personal
de
Alexandru Palaghia
valabil la 27 Mar 2025
Intrebare:
SRL avand obiect de activitate transport cu taxiuri nu are mijloace de transport in patrimoniu.
Autoturismele (3buc) cu care presteaza servicii de transport sunt preluate cu contract de comodat de la asociatul unic al firmei. Aceste autoturisme au fost achizitionate de asociatul unic ala firmei cu factura de la o societate comerciale in stare noua in anul 2024. Acum asociatul unic doreste sa ...
25Mar2025
Retinere impozit venituri din dobanzi, rezidenti Elvetia
de
Elena Ionescu
valabil la 25 Mar 2025
Intrebare:
Ce impozit trebuie sa plateasca un nerezident din Elvetia pe dobanzile provenite din imprumuturi bancare, conform conventiei dintre Romania si Elvetia, avand in vedere ca ne-a furnizat un certificat care atesta plata taxelor in Elvetia?
25Mar2025
Servicii juridice prestate de o societate din SUA. Impozit pe veniturile obtinute de nerezidenti
de
Ionut Jinga
valabil la 25 Mar 2025
Intrebare:
Societatea APPGREAT EU SRL are ca obiect de activitate relizarea de programe informatice la comanda pentru clienti din UE.
Societatea doreste sa lucreze in viitor pentru un client din SUA.
In acest scop au fost contractate servicii juridice efectuate de un cabinet de avocatura din SUA - conform factura atasata emisa de ARTAEV.
Care sunt obligatiile societatii APPGREAT pentru plata ...
Vezi toate studiile de caz despre retinere la sursa keyboard_double_arrow_right