De la 01 martie anumiti contribuabili vor aplica obligatoriu Split TVA
23 Feb 2018
De la 01 martie anumiti contribuabili vor aplica obligatoriu Split TVA. Ce obligatii vor avea dupa aceasta data?
Incepand cu 01 martie 2018 vor fi inscrise de catre organul fiscal in Registrul persoanelor care aplica plata defalcata a TVA:
1. persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA potrivit art. 316 din Codul fiscal, pentru incasarea si plata TVA, si institutiile publice inregistrate in scopuri de TVA potrivit art. 316 din Codul fiscal pentru incasarea TVA, care la 31 decembrie 2017 inregistreaza obligatii fiscale reprezentand TVA, restante conform art. 157 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu exceptia celor a caror executare silita este suspendata in conditiile art. 235 din Codul de procedura fiscala, in cuantum mai mare de 15.000 de lei in cazul contribuabililor mari, 10.000 de lei in cazul contribuabililor mijlocii, 5.000 de lei pentru restul contribuabililor, daca aceste obligatii nu au fost achitate pana la data de 31 ianuarie 2018;
2. persoanele inregistrate in scopuri de TVA care intra sub incidenta legislatiei privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa la data de 31 decembrie 2017.
Operatiuni pentru care se aplica plata defalcata a TVA
Plata defalcata a TVA se aplica pentru toate livrarile de bunuri/prestarile de servicii taxabile din punct de vedere al TVA conform prevederilor Codului fiscal, pentru care locul, conform prevederilor art. 275 sau 278 din Codul fiscal, se considera a fi in Romania, efectuate de persoanele care aplica mecanismul platii defalcate a TVA, prin efectul legii sau prin optiune.
NU se aplica plata defalcata a TVA pentru urmatoarele operatiuni:
- operatiunile pentru care beneficiarul este persoana obligata la plata taxei conform art. 307 alin. (2) - (6) sau art. 331 din Codul fiscal;
- operatiunile supuse regimurilor speciale prevazute la art. 310-315 si art. 3151 din Codul fiscal.
Obligatia de a comunica codul de TVA
Persoanele impozabile si institutiile publice, inregistrate in scopuri de TVA potrivit art. 316 din Codul fiscal, care aplica mecanismul platii defalcate a TVA, au obligatia sa comunice contul de TVA beneficiarilor - persoane impozabile, cu exceptia institutiilor publice, inregistrate in scopuri de TVA care au obligatia sa plateasca contravaloarea TVA aferente achizitiilor de bunuri si servicii intr-un cont de TVA al furnizorului/prestatorului.
Executare silita
Contul de TVA poate fi executat silit numai pentru plata TVA datorate bugetului de stat, precum si in baza unor titluri executorii, potrivit legii, pentru TVA aferenta unor achizitii de bunuri si/sau servicii.
Incasari partiale
Pentru determinarea TVA care se plateste in contul de TVA al furnizorului/prestatorului, in cazul platii partiale a contravalorii livrarii de bunuri ori a prestarii de servicii, precum si in cazul platii unui avans, fiecare plata se considera ca include si TVA aferenta care se determina prin aplicarea procedeului sutei marite, respectiv 19 x 100/119, in cazul cotei standard, si 9 x 100/109 sau 5 x 100/105, in cazul cotelor reduse. Beneficiarii care platesc partial o factura in care sunt inscrise operatiuni supuse mai multor cote de TVA si/sau mai multor regimuri de impozitare sunt obligati sa aloce sumele platite cu prioritate pentru operatiunile supuse regimului normal de taxare, in ordinea descrescatoare a cotelor.
Prin exceptie, in cazul in care contractul/clientul mentioneaza ca suma va fi alocata unei anumite parti din factura, beneficiarul va aloca in acest sens suma platita.
Cec-uri, BO
Instrumentele si produsele bancare care implica decontarea contravalorii TVA aferente livrarilor de bunuri si/sau prestarilor de servicii se utilizeaza cu respectarea prevederilor O.G.23.
Rambursarea sumelor negative de TVA
Rambursarea sumelor negative de TVA cuprinse in deconturi cu optiune de rambursare se efectueaza in alt cont decat contul de TVA, cu exceptia situatiei in care titularul solicita rambursarea in contul de TVA.
Obligatiile persoanelor impozabile care aplica mecanismul platii defalcate a TVA cu privire la sumele incasate
1. Persoanele impozabile si institutiile publice, inregistrate in scopuri de TVA potrivit art. 316 din Codul fiscal care aplica mecanismul platii defalcate a TVA au obligatia sa vireze in contul de TVA propriu, in termen de 30 zile lucratoare de la incasarea contravalorii livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii:
a) TVA aferenta incasarilor prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar;
b) TVA care nu a fost platita in contul de TVA de catre alte persoane decat cele obligate sa efectueze plata in contul de TVA. Optional poate fi virata in contul de TVA si TVA care nu a fost platita in contul de TVA de catre persoanele obligate sa efectueze plata in contul de TVA;
c) TVA aferenta instrumentelor de plata emise anterior datei de la care furnizorul/prestatorul aplica plata defalcata a TVA si incasate dupa aceasta data.
2. Persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA potrivit art. 316 din Codul fiscal, care aplica mecanismul platii defalcate a TVA au obligatia sa depuna in numerar/sa vireze in contul de TVA propriu, in termen de 30 de zile lucratoare de la incasarea contravalorii livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii, diferenta intre TVA aferenta incasarilor in numerar si TVA aferenta platilor in numerar efectuate intr-o zi. In cazul institutiilor publice inregistrate in scopuri de TVA potrivit art. 316 din Codul fiscal care aplica mecanismul platii defalcate a TVA, TVA aferenta contravalorii livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii incasate in numerar se transfera integral in contul de TVA propriu, in termen de 30 zile lucratoare de la incasare.
3. Persoanele impozabile si institutiile publice, inregistrate in scopuri de TVA potrivit art. 316 din Codul fiscal care aplica mecanismul platii defalcate a TVA au obligatia sa vireze in contul de TVA propriu, in termen de 30 de zile lucratoare de la incasare, TVA aferenta facturilor emise inainte de data la care aplica plata defalcata a TVA si achitate dupa aceasta data, care nu au fost incasate in contul de TVA.
- Obligatiile de la pct. 1. – 3. nu se aplica persoanelor impozabile care au infiintate popriri asupra conturilor.
Creante cesionate/garantii
In cazul in care creantele rezultate din livrari de bunuri/prestari de servicii sunt cesionate altor persoane, de furnizorul/prestatorul care aplica plata defalcata a TVA, cesionarul are obligatia sa plateasca in contul de TVA al furnizorului/prestatorului cedent contravaloarea TVA din factura care face obiectul cesiunii. In situatia in care suma incasata de la cesionar este inferioara taxei pe valoarea adaugata din factura care face obiectul cesiunii, la data incasarii acestei sume, furnizorul/prestatorul vireaza diferenta in contul de TVA propriu. Nu intra sub incidenta acestor prevederi finantarile acordate de institutiile de credit si institutiile financiare nebancare prin preluarea creantelor.
In cazul sumelor puse intr-un cont de garantii la dispozitia furnizorului/prestatorului care aplica plata defalcata a TVA, cont escrow sau alt cont similar la care furnizorul/prestatorul nu are acces decat dupa indeplinirea anumitor conditii, la momentul eliberarii sumelor din aceste conturi furnizorul/prestatorul are obligatia sa vireze in contul de TVA propriu, in termen de 30 de zile lucratoare de la eliberarea sumelor, TVA aferenta.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Intreprinderi legate
Impozit micro sau impozit pe profit?"!
Studii de caz si articole despre split TVA
Split TVA va fi abrogat de la 01 februarie 2020!
de
Portal Codul Fiscal
24 Dec 2019
In Monitorul Oficial nr. 1031 din 23/12/2019 a fost publicata O.U.G. nr. 78/2019 privind modificarea unor acte normative si stabilirea unor masuri in domeniul agriculturii, precum si pentru aprobarea unor masuri fiscal-bugetare.
Prin acest act normativ se abroga prevederile O.U.G. nr. 23/2017 privind plata defalcata a TVA incepand cu data de 01 februarie 2020.
Pana la data ...
Iun012019
Split TVA, incetarea aplicarii sistemului
de
Amelia Dumitras
valabil la 01 Iun 2019
Intrebare: Referitor la iesirea de la Split TVA: plata defalcata nu se mai efectueaza incepand cu data publicarii datei radierii in Registrul persoanelor care aplica plata defalcata a TVA si in cazul facturilor primite inainte de aceasta data? Valoarea TVA din incasari facturi nu se mai vireaza in contul de TVA, incepand cu data radierii si in cazul facturilor emise inainte de aceasta data? Soldul contului ...
Mai162019
Furnizor in insolventa. Deducerea TVA si a cheltuielii
de
Otilia Roman
valabil la 16 Mai 2019
Intrebare: Cum se trateaza o factura primita de la un furnizor de servicii pe care apare mentiunea "in insolventa"?
Se poate deduce TVA-ul aferent? Se aplica split TVA? Daca i se anuleaza codul de TVA de catre ANAF, cum stiu acest lucru si cum deduc TVA-ul in acest caz? Este deductibila cheltuiala?
Ian192019
Split TVA. Tratament plati efectuate de institutii publice
de
Ionut Jinga
valabil la 19 Ian 2019
Intrebare: O firma platitoare de TVA aplica split TVA si are clienti bugetari pe care ii incaseaza prin Trezorerie. Este necesar un cont bancar separat pentru incasarea TVA-ului?
Split TVA - ANAF a stabilit operatiunile care dau dreptul la debitarea contului de TVA
de
Portal Codul Fiscal
10 Ian 2019
Prin O.A.N.A.F. nr. 3.040/2018 publicat in M.OF. nr. 1069 din data de 18.12.2018 s-au stabilit operatiunile care dau dreptul la debitarea contului de TVA.
Ordinul stabileste urmatoarele operatiuni care dau dreptul la debitarea contului de TVA:
- infiintarea popririi asupra disponibilitatilor banesti, de catre organele de ...
Nov232018
Pierderea valabilitatii esalonarii la plata. Procedura split TVA
de
Ionut Jinga
valabil la 23 Nov 2018
Intrebare: Care este data de la care o societate comerciala platitoare de TVA, care a pierdut o esalonare pentru plata debitelor din TVA, aplica TVA split? Ce trebuie sa faca societatea fiscal, declarativ, contabil?
Vezi toate studiile de caz despre split TVA keyboard_double_arrow_right