Declararea veniturilor din activitati independente realizate in anul 2016. Atentie la completarea Formularului 200
15 Mai 2017
Persoanele fizice care au realizat in anul 2016, in mod individual sau intr-o forma de asociere, venituri din activitati independente impuse in sistem real au obligatia depunerii formularului 200 - Declaratie privind veniturile realizate din Romania pana la data de 25 mai 2017.
Venitul net din activitati independente se determina ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile deductibile efectuate in scopul realizarii de venituri, pe baza regulilor (venituri impozabile/cheltuieli deductibile) prevazute la art. 68 din Codul fiscal. Cota de impunere este de 16%.
Dintre contributiile sociale, persoanele fizice autorizate datoreaza obligatoriu contributia de asigurari sociale, cu anumite exceptii prevazute de Codul fiscal si contributia la sistemul asigurarilor sociale de sanatate pentru care nu sunt prevazute exceptii, Contributia la sistemul asigurarilor pentru somaj, contributia pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate precum si contributia pentru accidente de munca si boli profesionale sunt facultative pentru persoanele fizice autorizate.
In declaratia 200, in sectiunea B – Date privind venitul/castigul net anual persoanele fizice inscriu:
1. venitul brut – determinat potrivit art. 68 din Codul fiscal.
Venitul brut cuprinde:
- veniturile sub forma de dobanzi din creante comerciale sau din alte creante utilizate in legatura cu o activitate independenta;
- castigurile din transferul activelor din patrimoniul afacerii, utilizate intr-o activitate independenta, exclusiv contravaloarea bunurilor ramase dupa incetarea definitiva a activitatii;
- veniturile din angajamentul de a nu desfasura o activitate independenta sau de a nu concura cu o alta persoana;
- veniturile din anularea sau scutirea unor datorii de plata aparute in legatura cu o activitate independenta;
- veniturile inregistrate de casele de marcat cu memorie fiscala, instalate ca aparate de taxat pe autovehiculele de transport persoane sau bunuri in regim de taxi.
2. Cheltuielile deductibile conform art. 68 din Codul fiscal, exclusiv contributiile sociale obligatorii.
Cheltuielile reprezentand contributii sociale obligatorii, potrivit legii, datorate de catre contribuabil sunt deductibile in limitele stabilite potrivit prevederilor titlului V - Contributii sociale obligatorii, indiferent daca activitatea se desfasoara individual si/sau intr-o forma de asociere insa deducerea acestora se efectueaza de organul fiscal competent la recalcularea venitului net anual/pierderii nete anuale, potrivit prevederilor art. 75 din Codul fiscal.
Astfel, la completarea randului 2 din sectiunea B a declaratiei 200 persoanele fizice nu includ in cheltuielile deductibile cheltuielile reprezentand contributii sociale obligatorii.Acestea se deduc de catre organul fiscal. Pe baza datelor declarate in formularul 200 organul fiscal competent are obligatia recalcularii venitului net anual/pierderii nete anuale prin deducerea din venitul net anual a contributiilor sociale obligatorii datorate, potrivit prevederilor titlului V din Codul fiscal - Contributii sociale obligatorii.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Intreprinderi legate
Impozit micro sau impozit pe profit?"!
Studii de caz si articole despre activitate independenta
Iul302023
Activitate IT. Tip de contract
de
Rodica Mantescu
valabil la 30 Iul 2023
Intrebare: Care este modalitatea prin care putem sa platim o persoana fizica pentru efectuarea unor servicii. Mai concret: a plecat singurul salariat de la departamentul IT. Am angajat un tanar care nu poate face fata la problemele societatii si dorim ca vechiul coleg sa mai colaboreze cu noi o perioada. Pe contract cu CIM partial nu se poate deoarece ar trebui sa vina fizic cate 2 ore pe zi prezenta ...
Iul142023
Obligatiile fiscale declarative specifice unei persoane fizice autorizate
de
Vera Constantin
valabil la 14 Iul 2023
Intrebare: Care sunt contributiile obligatorii si care sunt termenele de plata ale PFA? Multumesc.
Iun232023
Contract de antrepriza. Tratament fiscal
de
Nicolae Liviu
valabil la 23 Iun 2023
Intrebare: Societatea noastra a incheiat un contract de antrepriza pentru servicii intelectuale cu o persoana fizica, obiectul contractului il reprezinta evaluarea cererilor de finantare. Ce obligatii avem noi, ca firma beneficiara, ce contributii trebuie sa platim dupa acest contract? Persoana fizica nu este persoana fizica autorizata.
Mai302023
Indeplinirea criteriilor de independenta a activitatii persoanei fizice
de
Rodica Mantescu
valabil la 30 Mai 2023
Intrebare: Pentru a elimina riscul reconsiderarii indemnizatiei de datasare ca venit salarial (doarece nu detinem A1), care este opinia d-voastra in ceea ce priveste realizarea contractului cu persoane fizice autorizate?
Mai292023
Norma de venit pentru inchirierea in scop turistic
de
Vera Constantin
valabil la 29 Mai 2023
Intrebare: Norma de venit pentru inchirierea in scop turistic de catre proprietari a camerelor situate in locuinta proprietate personala se reduce daca persoana are calitatea de salariat cu norma intreaga? Care sunt normele de venit pentru care se aplica reducerea cu 40% a normelor pentru persoanele impuse la norma de venit, care au calitatea de salariat, angajat cu contract de munca cu norma intreaga ...
Apr072023
Diferentierea dintre o activitatea dependenta si una independenta
de
Dani Cucu
valabil la 07 Apr 2023
Intrebare: Am preluat o societate, neplatitoare de TVA si platitoare de impozit micro. Intrebarea mea este: in cazul in care societatea are incheiat un singur contract de prestari servicii cu o singura societate, in caz de control se poate trezi suspiciunea de activitate dependenda? Sau putem vorbi de activitate dependenta doar in cazul PFA? Multumesc.
Vezi toate studiile de caz despre activitate independenta keyboard_double_arrow_right