Declararea veniturilor din arendare si drepturi de autor in anul 2018
05 Mar 2018
Incepand cu 01 ianuarie 2018 prin OANAF 3781/2017, Nomenclatorul obligatiilor de plata la bugetul de stat prevazut in Anexa nr. 3 la OANAF 587/2016 a fost completat cu urmatoarele creante fiscale:
- impozitul pe veniturile din drepturi de proprietate intelectuala;
- impozitul pe veniturile din arendarea bunurilor agricole;
-
- impozitul pe veniturile obtinute de persoanele fizice dintr-o asociere cu o persoana juridica contribuabil potrivit Legii nr. 170/2016,
- impozitul pe veniturile realizate de persoanele fizice dintr-o asociere cu o persoana juridica contribuabil potrivit titlului III din Legea nr. 227/2015;
Aceste tipuri de venituri se impun prin retinere la sursa iar pana la 31 decembrie 2017 se declarau de catre platitorul de venit prin formularul 112 - Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.
In ceea ce priveste veniturile din drepturi de autor, beneficiarul poate opta intre doua modalitati de impozitare, respectiv:
1) Retinere la sursa reprezentand plati anticipate. In acest caz, potrivit dispozitiilor art. 72 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal, impozitul ce trebuie retinut, se stabileste aplicand o cota de impunere de 7% la venitul brut. Regularizarea impozitului se efectueaza de catre Agentia de Administrare fiscala pe baza formularului 200, prin decizie de impunere, comunicata beneficiarului venitului.
Retinerea impozitului reprezentand plata anticipata se efectueaza din veniturile platite in baza contractului incheiat in forma scrisa intre platitorul de venit si beneficiarul venitului.
2) Stabilirea impozitului pe venit ca impozit final. In acest caz, conform art. 73 alin. (2) din Codul fiscal, impozitul pe venit se calculeaza prin retinere la sursa la momentul platii veniturilor de catre platitorii veniturilor prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului brut din care se deduce cota forfetara de cheltuieli (40%), dupa caz, si contributiile sociale obligatorii retinute la sursa. Impozitul calculat si retinut, in acest caz, reprezinta impozit final.
Veniturile din arenda se impun prin retinere la sursa de catre platitorii de venit la momentul platii venitului. Impozitul se calculeaza prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net, impozitul fiind final. Venitul net din arenda se stabileste la fiecare plata prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 40% asupra venitului brut.
Impozitul astfel calculat si retinut pentru veniturile din arenda se plateste la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut.
Avand in vedere ca incepand cu 01 ianuarie 2018 aceste venituri se declara prin Formularul 100 "Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat", in anul 2019 platitorii de venit vor depune Declaratia 205 pe beneficiari de venit pentru veniturile realizate in anul 2018.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Intreprinderi legate
Impozit micro sau impozit pe profit?"!
Studii de caz si articole despre formular 100
Nov222024
Impunere venituri din dividende persoana juridica Franta
de
Elena Ionescu
valabil la 22 Nov 2024
Intrebare:
Suntem o companie romaneasca (societate pe actiuni) parte a unui grup multinational cu sediul in Franta. Avem doi actionari - doua societati, una din Franta cu 99.5% din actiuni, celalalta din Romania cu 0.5% din actiuni. Dorim sa oferim dividende din rezultatele reportate al anilor anteriori. Ce implicatii din punct de vedere al taxelor exista? Impozit pe dividende, witholding tax?
Sep122024
Completarea D 100 cu sume de plata zero
de
Profeanu Laura
valabil la 12 Sep 2024
Intrebare:
O societate din Romania repartizeaza dividende catre societatea-mama, care conform Codului fiscal este scutita la plata impozitului pe dividende. Dividendele ridicate si scutite la impozitare se declara in Declaratia 100? Multumesc!
Mai072024
Distilare, rafinare si mixare bauturi alcoolice - Accize si monografie contabila
de
Flavia Vlad si Alexandru Palaghia
valabil la 07 Mai 2024
Intrebare: Ce obligatii are o societate comerciala cu obiect de activitate 1101 - Distilare, rafinare si mixare bauturi alcoolice - autorizata ca antrepozitar pentru productia de alcool, in cazul consumului de alcool etilic pentru productia de distilate din alcool, destinate comercializarii in piete si targuri, in cazul vanzarilor catre persoane fizice sau juridice? Cand intervine exigibilitatea accizei? O ...
Apr262024
Contract de inchiriere. Aspecte contabile si fiscale
de
Irina Dumitrescu
valabil la 26 Apr 2024
Intrebare: O firma cu cod CAEN 5520 neplatitoare de TVA, impozit pe venit microintreprindere, a inchiriat un apartament pe care l-a inregistrat ulterior pe booking si alte platforme. Contractul de locatiune este incheiat intre firma si 2 persoane fizice-sot, sotie. Valoarea contractului este in lei si se mentioneaza ca beneficiarul chiriei este sotul. Firma o sa detina cod special de TVA pt acest tip de ...
Apr162024
Declarare impozit pe chirie 2023 si 2024. Persoana juridica
de
Nicolae Liviu
valabil la 16 Apr 2024
Intrebare: Societatea noastra plateste chirie unei persoane fizice pentru un teren inchiriat. Persoana fizica realizeaza venituri din chirii, 80 lei pe luna, pentru care noi emitem dispozitie de plata. Pentru anul 2023 era obligatorie declararea in D100 si retinerea impozitului la sursa pentru veniturile realizate? Ce cota? Este obligatorie si declaratia D205? Care sunt implicatiile fiscale si contabile ...
Modificari fiscale 29 ianuarie - 04 februarie 2024
de
Irina Dumitrescu
05 Feb 2024
1. O.U.G. nr. 5/2024 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 67/2023 privind instituirea unei masuri cu caracter temporar de combatere a cresterii excesive a preturilor la unele produse agricole si alimentare, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative
Publicat in: M.Of. nr. 93 din 31.01.2024
Ce prevede:
Prin aceasta ...
Vezi toate studiile de caz despre formular 100 keyboard_double_arrow_right