Declaratia 600 pentru anul 2016
21 Dec 2015
Prin OANAF 3655 publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 938 din 18/12/2015, s-au aprobat modelul, continutul si modalitatiile de depunere si de gestionare a formularului 600 "Declaratie privind indeplinirea conditiilor de incadrare in categoria persoanelor asigurate obligatoriu in sistemul public de pensii"
Declaratia se completeaza si se depune de catre persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente, cu respectarea legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale, precum si a acordurilor privind sistemele de securitate sociala la care Romania este parte si care indeplinesc urmatoarele conditii, dupa caz:
b) venitul lunar estimat a se realiza depaseste 35% din castigul salarial mediu brut, in cazul contribuabililor care desfasoara activitati impuse in sistem real si isi incep activitatea in cursul anului fiscal sau in cazul celor care trec de la determinarea venitului net anual pe baza normelor anuale de venit la impozitarea in sistem real;
c) valoarea lunara a normelor de venit obtinuta prin raportarea normelor anuale de venit la numarul lunilor de activitate din cursul anului dupa aplicarea corectiilor prevazute de lege depaseste 35% din castigul salarial mediu brut, in cazul contribuabililor care in anul fiscal in curs desfasoara activitati impuse pe baza de norme de venit.
Conform Codului fiscal aprobat prin Legea 227/2015, pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente si care determina venitul net anual in sistem real, baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale, in cazul platilor anticipate cu titlu de contributii de asigurari sociale, o reprezinta echivalentul a 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat in vigoare in anul pentru care se stabilesc platile anticipate.
In cazul persoanelor fizice care realizeaza venituri din activitati independente si care determina venitul net anual pe baza normelor anuale de venit, baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale o reprezinta valoarea anuala a normei de venit raportata la numarul de luni in care se desfasoara activitatea si nu poate fi mai mica decat echivalentul reprezentand 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, in vigoare in anul pentru care se stabilesc platile anticipate, si nici mai mare decat echivalentul a de 5 ori acest castig.
Declaratia 600 "Declaratie privind indeplinirea conditiilor de incadrare in categoria persoanelor asigurate obligatoriu in sistemul public de pensii" nu se depune de catre urmatoarele categorii de persoane:
- persoanele asigurate in sisteme proprii de asigurari sociale, care nu au obligatia asigurarii in sistemul public de pensii, potrivit legii,
- persoanele care au calitatea de pensionari.
Declaratia se depune, pe suport hartie, direct la registratura organului fiscal sau la oficiul postal, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire sau prin celelalte metode prevazute de lege. Declaratia se completeaza in doua exemplare, din care originalul se depune la organul fiscal competent, iar copia se pastreaza de catre contribuabil sau de catre imputernicitul acestuia.
Data depunerii declaratiei este data inregistrarii acesteia la organul fiscal sau data depunerii la posta, dupa caz.
Declaratia se poate depune prin mijloace electronice de transmitere la distanta ca metoda alternativa de depunere a declaratiilor, in conformitate cu prevederile legale. In acest caz, data depunerii declaratiei este data inregistrarii acesteia pe portal, astfel cum rezulta din mesajul electronic transmis de sistemul de tranzactionare a informatiilor, cu conditia validarii continutului declaratiilor.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Intreprinderi legate
Impozit micro sau impozit pe profit?"!
Studii de caz si articole despre declaratia 600
Sep042019
CAS pentru anul 2017
de
Cristina Cret
valabil la 04 Sep 2019
Intrebare: In anul 2017 prin declaratia 600 nu am optat pentru plata CAS, cu toate acestea mi-a venit declaratie de impunere din oficiu la valoarea venitului net de 79128 ron CAS de plata 19164 ron. Intrebarea mea este daca plata acestui CAS nu era optional?
Si daca tot ma taxeaza de ce nu plafoneaza venitul la suma de 22800 ron?
Cum pot face sa platesc CAS doar la suma de 22800 ron?
Dec032018
D600 - cota CAS
de
Cristina Cret
valabil la 03 Dec 2018
Intrebare: O PFA impozitata in sistem real a realizat in anul 2016 venituri nete, exclusiv cheltuieli cu CAS, mai mari de 35% din castigul salarial mediu brut. Pentru anul 2016 a functionat 12 luni, nu a fost platitor de CAS si nu a depus declaratia D600. Prin urmare, in anul 2017, a depus declaratia D 600 - PRIVIND INDEPLINIREA CONDITIILOR DE INCADRARE IN CATEGORIA PERSOANELOR ASIGURATE OBLIGATORIU IN ...
Iun022018
Venituri din activitati independente. Aspecte legate de definitivarea anului 2017 si declararea venitului estimat pentru anul 2018. Contributii sociale
de
Otilia Roman
valabil la 02 Iun 2018
Intrebare: Care sunt obligatiile fiscale datorate de un PFA care a obtinut in anul 2017 venituri din activitati independente mai mari de 22.800 lei?
Mai102018
CASS si CAS persoana fizica
de
Mariana Prejbeanu
valabil la 10 Mai 2018
Intrebare: O persoana fizica care, in anul 2017, a obtinut venituri din drepturi de proprietate intelectuala.
La incheierea contractului pentru acordarea dreptului de folosinta a licentei de marca cu o persoana juridica, am optat in scris pentru impozit final de 16%, drept pentru care obligatile declarative si de plata pentru mine ca persoana fizica au fost zero. Impozitele si taxele au fost retinute la ...
Mar082018
Cesiune marca
de
Mariana Prejbeanu
valabil la 08 Mar 2018
Intrebare: O persoana fizica vinde definitiv o marca catre o persoana juridica in baza unui contract.
Care sunt obligatiile fiscale si cine le plateste?
Care sunt declaratiile fiscale ce trebuie depuse de fiecare parte?
Am gasit un raspuns pe portal, dar se refera la instrainare drept de utilizare (redeventa) marca, si nu vanzare.
Vezi toate studiile de caz despre declaratia 600 keyboard_double_arrow_right