Declaratia unica. Deducerea contributiilor de asigurari sociale
17 Iul 2019
Incepand cu veniturile aferente anului 2018, venitul net anual impozabil se stabileste de contribuabil prin Declaratia Unica.
Dintre contribuabilii care au datorat contributii sociale pentru anul 2018, doar cei care au obtinut venituri din activitati independente, ori venituri din drepturi de proprietate intelectuala impuse in sistem real pot deduce contributii sociale din venitul net anual si doar contributia de asigurari sociale (CAS), nu si contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS).
Astfel, pentru aceste venituri, la determinarea venitului net anual impozabil, contribuabilul stabileste:
a) venitul net anual recalculat/pierderea neta recalculata pe fiecare sursa din categoriile de venituri prevazute prin deducerea din venitul net anual, determinat in sistem real a pierderilor fiscale reportate;
b) venitul net anual impozabil care se determina prin insumarea tuturor veniturilor nete anuale recalculate prevazute la lit. a) din care se deduce contributia de asigurari sociale datorata potrivit prevederilor titlului V - Contributii sociale obligatorii din Codul fiscal.
Recalcularea impozitului cu deducerea CAS se efectueaza in Capitolul I Sectiunea a 4-a "Stabilirea impozitului anual datorat pe venitul net anual impozabil realizat in anul 2018 din activitati independente si drepturi de proprietate intelectuala impuse in sistem real" din Declaratia Unica. In aceasta sectiune se inscrie contributia de asigurari sociale datorata potrivit prevederilor Titlului V – Contributii sociale obligatorii din Codul fiscal (in functie de venitul ales pentru plata acestei contributii – spre exemplu 5.700 lei pentru 22.800 lei venit ales), nu contributia achitata efectiv.
Atentie! Din venitul net anual se deduce doar contributia de asigurari sociale datorata conform Titlului V din Codul fiscal. Persoanele fizice asigurate in sisteme proprii de asigurari sociale (avocatii, de exemplu), care nu au obligatia asigurarii in sistemul public de pensii, nu datoreaza contributia de asigurari sociale pentru veniturile din activitati independente. Aceste persoane nu completeaza in Declaratia Unica sectiunea privind contributia de asigurari sociale, nu deduc CAS din venitul net anual din activitati independente, insa contributiile de asigurari sociale platite la sistemele proprii de asigurari sociale se includ in cheltuielile deductibile ale anului in care au fost platite.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Intreprinderi legate
Impozit micro sau impozit pe profit?"!
Studii de caz si articole despre declaratia unica
Nov212024
Tratamentul fiscal al disponibilului si activelor PFA la data incetarii activitatii
de
Alexandru Palaghia
valabil la 21 Nov 2024
Intrebare:
La inchiderea unei PFA, se impoziteaza disponibilul din banca si casa, si mijloacele fixe din patrimoniul PFA la trecerea in patrimoniul persoanei fizice? Ce taxe trebuie achitate? Va multumesc!
Nov202024
Obligatii fiscale declarative si de plata privind veniturile din alte surse
de
Dani Cucu
valabil la 20 Nov 2024
Intrebare:
O persoana juridica a incheiat un contract de prestari servicii cu o persoana fizica, iar veniturile (din alte surse) obtinute de persoana fizica depasesc pragurile de 6/12 salarii minime brute pe tara.
Stiu ca persoana juridica are obligatia de a retine la sursa, declara si plati impozitul pe venitruile din alte surse obtinute de persoana fizica.
Va rog sa imi spuneti daca persoana ...
Nov212024
Declarare si plata impozit venit din chirii
de
Elena Ionescu
valabil la 21 Nov 2024
Intrebare:
O persoana fizica are un contract de inchiriere cu o persoana juridica. PF nu a declarat in Declaratia Unica pe estimat 2024 niciun contract de inchiriere modificandu-se legislatia si obligatia retinerii la sursa fiind pentru PJ. Doar ca PJ nu a achitat in anul 2024 chiria (trece printr-o perioada de investitii, exista clauza in contract in cazul se precizeaza ca se va achita chiria in functie ...
Nov192024
Obligatii fiscale declarative si de plata privind veniturile din activitati independente
de
Dani Cucu
valabil la 19 Nov 2024
Intrebare:
Va rog sa imi spuneti, conform OUG 128/2024, cotele de contributii PFA pentru anul 2025, cu venituri peste 300.000 lei, sunt:
- CAS - nivelul a 24 salarii minime = 24300 lei (sal minim 4050 lei)
- CASS - nivelul a 60 salarii minime = 24300 lei
- impozit = 300000 - 24300 - 24300 = 25140 lei
Nov072024
Schimbare domiciliu persoana fizica. Demersuri PFA
de
Vera Constantin
valabil la 07 Nov 2024
Intrebare:
Pesoana fizica si-a schimbat domiciliul in alt judet si implicit cartea de identitate in luna noiembrie 2024. La vechea adresa are declarat sediul PFA. Are obligatia modificarii sediului social? Depune D700? Cum se procedeaza cu declaratia unica pentru veniturile realizate in anul 2024?
Nov042024
Plata CAS prin optiune. Declaratia unica
de
Vera Constantin
valabil la 04 Nov 2024
Intrebare:
PFA infiintata in data de 10.10.2024, sistem real. Persoana fizica titulara PFA nu realizeaza si alte venituri. Doreste sa achite CAS prin optiune. Estimeaza ca in anul 2024 va obtine venit net de 1.500 lei. Cum va calcula valoarea CAS si CASS de plata in declaratia unica estimativa pentru anul 2024? Multumesc!
Vezi toate studiile de caz despre declaratia unica keyboard_double_arrow_right