Declaratia unica – Formular 212. Cine are obligatia depunerii?
02 Apr 2018
Modelul, continutul precum si modalitatea de depunere si de gestionare a formularului (212) "Declaratie unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice" au fost aprobate prin OANAF 888/2018, publicat in M.Of nr. 279 din 29.03.2018.
Pentru veniturile realizate in anul 2017 declaratia se completeaza si se depune de catre:
1. persoanele fizice care au realizat in anul 2017, in mod individual sau intr-o forma de asociere, venituri in bani si/sau in natura din Romania, potrivit Codului fiscal, provenind din:
- cedarea folosintei bunurilor, cu exceptia veniturilor din arenda;
- activitati agricole pentru care venitul net se stabileste in sistem real;
- piscicultura si/sau silvicultura;
- transferul titlurilor de valoare si orice alte operatiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate, precum si din transferul aurului financiar;
- jocuri de noroc realizate de catre persoanele fizice ca urmare a participarii la jocuri de noroc la distanta si festivaluri de poker;
- alte surse, pentru care contribuabilii au obligatia depunerii declaratiei.
2. persoanele fizice rezidente romane cu domiciliul in Romania si persoanele fizice care indeplinesc conditia mentionata la art. 59 alin. (2) din Codul fiscal care au realizat venituri din strainatate, supuse impozitarii in Romania potrivit titlului IV din Codul fiscal.
3. contribuabilii care au efectuat cheltuieli pentru acordarea de burse private, conform legii, si solicita restituirea acestora si/sau care opteaza pentru virarea unei sume reprezentand pana la 2% din impozitul datorat pe venitul net anual impozabil/castigul net anual impozabil pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii sau a unitatilor de cult.
Pentru veniturile estimate/norma de venit a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate in anul 2018, declaratia se completeaza de catre:
1. persoanele fizice care realizeaza, in mod individual sau intr-o forma de asociere, venituri in bani si/sau in natura din Romania, supuse impozitului pe venit, pentru care venitul net se determina in sistem real sau pe baza cotelor forfetare de cheltuieli, potrivit legii sau potrivit optiunii contribuabililor, dupa caz, provenind din:
- activitati independente;
- drepturi de proprietate intelectuala, altele decat cele pentru care impozitul se retine la sursa;
- cedarea folosintei bunurilor, cu exceptia veniturilor din arenda;
- activitati agricole impuse in sistem real;
- silvicultura si piscicultura.
2. persoanele fizice care realizeaza, in mod individual sau intr-o forma de asociere, venituri in bani si/sau in natura din Romania, supuse impozitului pe venit, impuse pe baza de norme de venit, provenind din:
- cedarea folosintei bunurilor, in scop turistic;
- cedarea folosintei bunurilor calificata in categoria venituri din activitati independente;
- activitati de productie, comert, prestari servicii.
3. persoanele fizice care realizeaza, in mod individual sau intr-o forma de asociere, venituri impozabile din Romania, din activitati agricole pentru care venitul net se determina pe baza de norme de venit.
4. persoanele fizice care indeplinesc urmatoarele conditii cumulative – pentru contributia de asigurari sociale estimata:
- realizeaza venituri din activitati independente (venituri din activitati de productie, comert, prestari de servicii si din profesii liberale) si/sau venituri din drepturi de proprietate intelectuala, cu exceptia celor prevazute la art. 72 alin. (3) din Codul fiscal, din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri;
- estimeaza pentru anul curent venituri nete, norme anuale de venit a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei (pentru anul 2018 termenul de depunere este 15 iulie).
5. persoanele fizice care estimeaza, pentru anul curent, venituri a caror valoare cumulata, din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri, este cel putin egala cu nivelul a 12 salarii de baza minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei, din urmatoarele categorii:
- venituri din activitati independente;
- venituri din drepturi de proprietate intelectuala;
- venituri din asocierea cu o persoana juridica, contribuabil potrivit titlurilor II, III din Codul fiscal sau Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activitati, pentru care sunt aplicabile prevederile art. 125 din Codul fiscal;
- venituri din cedarea folosintei bunurilor;
- venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura;
- venituri din investitii;
- venituri din alte surse.
Declaratia nu se completeaza de catre persoanele fizice exceptate de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate, prevazute la art. 154 din Codul fiscal.
Declaratia se completeaza si se depune si de catre persoanele fizice care nu realizeaza venituri si care opteaza pentru plata contributiei de asigurari sociale de sanatate.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Intreprinderi legate
Impozit micro sau impozit pe profit?"!
Studii de caz si articole despre formular 212
Mai272024
Rectificare declaratia unica pentru venituri estimate (Cap. II)
de
Profeanu Laura
valabil la 27 Mai 2024
Intrebare: Pentru un PFA in sistem real, este obligatorie estimarea in D212 a veniturilor pentru 2024? Mentionez ca s-a depus deja un formular 212 doar cu rectificarea pentru estimarea anului 2023. Si cum se procedeaza in cazul in care trebuie sa faca estimarea?
Mai252024
Aspecte privind completarea declaratiei unice
de
Ionut Jinga
valabil la 25 Mai 2024
Intrebare:
Un PFA a estimat pentru 2023 un venit net de 30.000 lei. A optat pentru plata CAS la 12 salarii minime, iar CASS-ul s-a incadrat intre 6-12 salarii minime. Venitul realizat pentru 2023 a fost de 35.000 lei. 1. Se mai completeaza in declaratia unica la realizat sectiunile 1.3.1 (CAS) si 1.3.2 (CASS)? 2. Daca CAS-ul de 9.000 lei a fost integral achitat in 2023 se include sau nu la pct. 2 de la ...
Mar122023
Dividende incasate de asociati. Completare D 212
de
Ionut Jinga
valabil la 12 Mar 2023
Intrebare: In Declaratia unica pentru anul 2022 la I.3.2 Date privind contributia de sanatate, 1.5 Venit din investitii se declara dividendele nete platite in anul 2022 (adica "dividende platite" conform D205) sau dividendele brute (adica "dividende distribuite conform D205)?
Feb162023
Dividende distribuite si neplatite. Declaratia unica
de
Vera Constantin
valabil la 16 Feb 2023
Intrebare: Ce sume din dividende se declara in declaratia unica? Sumele trecute in dividende pentru care s-au platit impozite dar nu s-au ridicat? Sumele care au fost ridicate efectiv? In anul 2021 au fost trecute sume in dividende, platit impozitul pana in 25 ianuarie 2022, dar nu au fost ridicate. In anul 2022 au fost trecute sume in dividende, platit impozit pana in 25 ianuarie 2023. Pana in acest moment ...
Feb052023
Regim declarare in DU venituri din chirii in lei
de
Ela Dumitra
valabil la 05 Feb 2023
Intrebare: In declaratia unica (cu termen de depunere 25.05.2023) pentru veniturile aferente anului 2022 se mai completeaza si contractele de chirie in lei care au fost declarate in cursul anului 2022? Multumesc.
Ian282023
PFA nerezidenta
de
Vera Constantin
valabil la 28 Ian 2023
Intrebare: Un PFA infiintat in Romania al unei persoane fizice nerezidente (rezident in Grecia), cu cod CAEN de IT, 6202, care opteaza pentru impozitare in baza normei de venit, presteaza servicii (facturate lunar), catre o societate din Romania. Pentru aceste venituri obtinute s-a depus declaratia unica 212 (s-a declarat impozitul pe venit si CAS la norma de venit, CASS nu a depasit plafonul). Intrebare: ...
Vezi toate studiile de caz despre formular 212 keyboard_double_arrow_right