Decontari cheltuieli drepturi de autor
valabil la 27 Mai 2022
Intrebare: O societate vrea sa inregistreze contracte pentru cesiunea drepturilor de autor (cameramani) in care este mentionata decontarea cheltuielilor de transport, cazare, masa (mic dejun), asigurare calatorie, teste covid, viza ambasada. Este corect sa se deconteze aceste cheltuieli? Dar in privinta autoturismului societatii este corect ca aceasta (firma) sa il puna la dispozitia cedentului pentru deplasarea sa in legatura cu activitatea mentionata in contract si sa ii deconteze cedentului cheltuielile de transport (combustibil, taxe drum)? Multumesc!
Raspuns: Baza legala:
Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal
CAPITOLUL III - Venituri din salarii si asimilate salariilor
ART. 76 - Definirea veniturilor din salarii si asimilate salariilor
(1) Sunt considerate venituri din salarii toate veniturile in bani si/sau in natura obtinute de o persoana fizica rezidenta ori nerezidenta ce desfasoara o activitate in baza unui contract individual de munca, a unui raport de serviciu, act de detasare sau a unui statut special prevazut de lege, indiferent de perioada la care se refera, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acorda, inclusiv indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca acordate persoanelor care obtin venituri din salarii si asimilate salariilor.
(2) Regulile de impunere proprii veniturilor din salarii se aplica si urmatoarelor tipuri de venituri, considerate asimilate salariilor:
k) indemnizatia de delegare, indemnizatia de detasare, inclusiv indemnizatia specifica detasarii transnationale, prestatiile suplimentare primite de salariati in baza clauzei de mobilitate, precum si orice alte sume de aceeasi natura, altele decat cele acordate pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare, primite de salariati potrivit legislatiei in materie, pe perioada desfasurarii activitatii in alta localitate, in tara sau in strainatate, in interesul serviciului, pentru partea care depaseste plafonul neimpozabil stabilit astfel:
(i) in tara, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizatie, prin hotarare a Guvernului, pentru personalul autoritatilor si institutiilor publice, in limita a 3 salarii de baza corespunzatoare locului de munca ocupat;
(ii) in strainatate, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru diurna, prin hotarare a Guvernului, pentru personalul roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar, in limita a 3 salarii de baza corespunzatoare locului de munca ocupat.
Plafonul aferent valorii a 3 salarii de baza corespunzatoare locului de munca ocupat se calculeaza prin raportarea celor 3 salarii la numarul de zile lucratoare din luna respectiva, iar rezultatul se multiplica cu numarul de zile din perioada de delegare/detasare/desfasurare a activitatii in alta localitate, in tara sau in strainatate;
s) orice alte sume sau avantaje in bani ori in natura.
(3) Avantajele, in bani sau in natura, primite in legatura cu o activitate mentionata la alin. (1) si (2), precum si cele primite de la terti ca urmare a unei relatii contractuale intre parti, cu exceptia celor prevazute la alin. (4), includ, insa nu sunt limitate la:
a) utilizarea oricarui bun, inclusiv a unui vehicul de orice tip, din patrimoniul afacerii sau inchiriat de la o terta persoana, in scop personal, cu exceptia deplasarii pe distanta dus-intors de la domiciliu sau resedinta la locul de munca/locul desfasurarii activitatii;
b) cazare, hrana, imbracaminte, personal pentru munci casnice, precum si alte bunuri sau servicii oferite gratuit ori la un pret mai mic decat pretul pietei;
g) primele de asigurare, precum si cu serviciile medicale furnizate sub forma de abonament platite de catre suportator pentru angajatii proprii sau alt beneficiar de venituri din salarii si asimilate salariilor, la momentul platii acestora, altele decat cele obligatorii si cele care se incadreaza in conditiile prevazute la alin. (4) lit. t);
(4) Urmatoarele venituri nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit:
v) contravaloarea cheltuielilor suportate de angajator/platitor cu efectuarea testelor medicale de diagnosticare a infectiei COVID-19, din initiativa acestuia, pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor, in scopul depistarii si prevenirii raspandirii coronavirusului SARS-CoV-2, pentru asigurarea desfasurarii activitatii in conditii de securitate si sanatate in munca, pe perioada instituirii starii de urgenta sau de alerta, potrivit legii.
(6) Indemnizatiile si orice alte sume de aceeasi natura, impozabile, primite pe perioada delegarii in alta localitate, in Romania si in strainatate, se considera venituri aferente lunii in care se aproba decontul. Impozitul se calculeaza si se retine prin cumularea cu veniturile din salarii si asimilate salariilor aferente lunii respective, iar plata impozitului la bugetul de stat se efectueaza lunar sau trimestrial, potrivit prevederilor art. 80 si 82, dupa caz.
(7) Pentru indemnizatii si orice alte sume de aceeasi natura, impozabile, primite pe perioada detasarii/deplasarii, potrivit prevederilor alin. (2) lit. k) - n), impozitul se calculeaza si se retine la fiecare plata, iar plata impozitului la bugetul de stat se efectueaza lunar sau trimestrial, potrivit prevederilor art. 80 si 82, dupa caz.
.
Opinie:
Respectivele cheltuieli pot fi acordate, cu conditia impozitarii acestora (cu exceptia testelor medicale de diagnosticare a infectiei COVID-19), ca urmare a incadrarii acestora ca si avantaje in bani - venituri asimilate salariilor, primite ca urmare a desfasurarii activitatii respective.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "SAF-T 2025"!
Intrebari similare din categoria Venituri
Mar312025
Inregistrare venituri contract de sponsorizare
de
Gina Popescu
valabil la 31 Mar 2025
Intrebare:
Revin la intrebarea trimisa.
Am revenit la intrebarea transmisa in data de 27.03.2025 dar nu am primit inca raspuns.
Precizez ca eu nu am facut referire la inregistrarea contractului de sponsorizare.
Eu m-am referit la faptul ca exista un contract de sponsorizare incheiat, banii sau incasat pe acest contract in an 2024 in totalitate. Contractul prevede ca perioada de sponsorizare este ...
Mar242025
Regimul fiscal al veniturilor realizate de catre persoane fizice
de
Alexandru Palaghia
valabil la 24 Mar 2025
Intrebare:
Societatea noastra desfasoara activitati de procesare de melci vii si doreste sa achizitioneze melci vii din natura de la persoane fizice, cu care doreste incheierea de contracte de vanzare cumparare, persoanele fizice care colecteaza la randul lor la domiciliu (centru achizitie la domiciliu) melci de la diferite persoane fizice. Activitatea de achizitie este sezoniera (3 luni pe an).
Pentru ...
Mar062025
Regimul fiscal al refacturarilor de cheltuieli
de
Alexandru Palaghia
valabil la 06 Mar 2025
Intrebare:
Alaturi de onorariul / remuneratia cuvenita Prestatorului, Beneficiarul va fi dator sa achite acestuia si contravaloarea taxelor, impozitelor, costurilor etc. suportate de Prestator in numele / favoarea Beneficiarului sau pentru prestarea serviciilor (transport, expedieri, depozitari etc.) fie ca acestea sunt prestate / realizate direct de catre Prestator sau prin terti contractati de acesta ...
Ian252025
Principiul contabilitatii de angajamente
de
Profeanu Laura
valabil la 25 Ian 2025
Intrebare:
O companie din domeniul real estate ofera stimulente chiriasilor la semnarea sau renegocierea contractelor. Prin urmare, veniturile din chirii obtinute ca urmare a acestor stimulente sunt liniarizate. Avem urmatoarele situatii:
1. Un chirias existent a beneficiat de 7 luni de chirie gratuita la inceputul contractului (2022). In decembrie 2024, acest chirias a decis sa inchirieze un spatiu ...
Dec032024
Fiscalizarea veniturilor din operarea distribuitoarelor automate de produse
de
Alexandru Palaghia
valabil la 03 Dec 2024
Intrebare:
Societatea aseaza in propria locatie, care este dat in chirie, automat de cafea proprie. Care este procesul de desfasurare a activitatii din punct de vedere fiscal? Intocmirea unui proces verbal de ridicare a numerarului in care sa se inscrie, data si ora preluarii numerarului, contorul citit anterior si contorul citit la data respectiva, se intocmeste dispozitie de incasare la intrarea in ...
Nov292024
Achizitie pentru serviciu de publicitate prestat catre un client
de
Mariana Prejbeanu
valabil la 29 Nov 2024
Intrebare:
Societatea Alfa are contract cu societatea Beta (comert haine de lux) de publicitate in mediul online.
Societatea cumpara haine de la Beta necesare activitatii sale de publicitate, folosite in video, poze, etc in mediul online. Aceste haine se considera cheltuiala deductibila?