Decontari cheltuieli drepturi de autor
Raspuns oferit deCostin A. Istrate
Consultant in management
valabil la 27 Mai 2022
Intrebare: O societate vrea sa inregistreze contracte pentru cesiunea drepturilor de autor (cameramani) in care este mentionata decontarea cheltuielilor de transport, cazare, masa (mic dejun), asigurare calatorie, teste covid, viza ambasada. Este corect sa se deconteze aceste cheltuieli? Dar in privinta autoturismului societatii este corect ca aceasta (firma) sa il puna la dispozitia cedentului pentru deplasarea sa in legatura cu activitatea mentionata in contract si sa ii deconteze cedentului cheltuielile de transport (combustibil, taxe drum)? Multumesc!
Raspuns: Baza legala:
Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal
CAPITOLUL III - Venituri din salarii si asimilate salariilor
ART. 76 - Definirea veniturilor din salarii si asimilate salariilor
(1) Sunt considerate venituri din salarii toate veniturile in bani si/sau in natura obtinute de o persoana fizica rezidenta ori nerezidenta ce desfasoara o activitate in baza unui contract individual de munca, a unui raport de serviciu, act de detasare sau a unui statut special prevazut de lege, indiferent de perioada la care se refera, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acorda, inclusiv indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca acordate persoanelor care obtin venituri din salarii si asimilate salariilor.
(2) Regulile de impunere proprii veniturilor din salarii se aplica si urmatoarelor tipuri de venituri, considerate asimilate salariilor:
k) indemnizatia de delegare, indemnizatia de detasare, inclusiv indemnizatia specifica detasarii transnationale, prestatiile suplimentare primite de salariati in baza clauzei de mobilitate, precum si orice alte sume de aceeasi natura, altele decat cele acordate pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare, primite de salariati potrivit legislatiei in materie, pe perioada desfasurarii activitatii in alta localitate, in tara sau in strainatate, in interesul serviciului, pentru partea care depaseste plafonul neimpozabil stabilit astfel:
(i) in tara, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizatie, prin hotarare a Guvernului, pentru personalul autoritatilor si institutiilor publice, in limita a 3 salarii de baza corespunzatoare locului de munca ocupat;
(ii) in strainatate, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru diurna, prin hotarare a Guvernului, pentru personalul roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar, in limita a 3 salarii de baza corespunzatoare locului de munca ocupat.
Plafonul aferent valorii a 3 salarii de baza corespunzatoare locului de munca ocupat se calculeaza prin raportarea celor 3 salarii la numarul de zile lucratoare din luna respectiva, iar rezultatul se multiplica cu numarul de zile din perioada de delegare/detasare/desfasurare a activitatii in alta localitate, in tara sau in strainatate;
s) orice alte sume sau avantaje in bani ori in natura.
(3) Avantajele, in bani sau in natura, primite in legatura cu o activitate mentionata la alin. (1) si (2), precum si cele primite de la terti ca urmare a unei relatii contractuale intre parti, cu exceptia celor prevazute la alin. (4), includ, insa nu sunt limitate la:
a) utilizarea oricarui bun, inclusiv a unui vehicul de orice tip, din patrimoniul afacerii sau inchiriat de la o terta persoana, in scop personal, cu exceptia deplasarii pe distanta dus-intors de la domiciliu sau resedinta la locul de munca/locul desfasurarii activitatii;
b) cazare, hrana, imbracaminte, personal pentru munci casnice, precum si alte bunuri sau servicii oferite gratuit ori la un pret mai mic decat pretul pietei;
g) primele de asigurare, precum si cu serviciile medicale furnizate sub forma de abonament platite de catre suportator pentru angajatii proprii sau alt beneficiar de venituri din salarii si asimilate salariilor, la momentul platii acestora, altele decat cele obligatorii si cele care se incadreaza in conditiile prevazute la alin. (4) lit. t);
(4) Urmatoarele venituri nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit:
v) contravaloarea cheltuielilor suportate de angajator/platitor cu efectuarea testelor medicale de diagnosticare a infectiei COVID-19, din initiativa acestuia, pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor, in scopul depistarii si prevenirii raspandirii coronavirusului SARS-CoV-2, pentru asigurarea desfasurarii activitatii in conditii de securitate si sanatate in munca, pe perioada instituirii starii de urgenta sau de alerta, potrivit legii.
(6) Indemnizatiile si orice alte sume de aceeasi natura, impozabile, primite pe perioada delegarii in alta localitate, in Romania si in strainatate, se considera venituri aferente lunii in care se aproba decontul. Impozitul se calculeaza si se retine prin cumularea cu veniturile din salarii si asimilate salariilor aferente lunii respective, iar plata impozitului la bugetul de stat se efectueaza lunar sau trimestrial, potrivit prevederilor art. 80 si 82, dupa caz.
(7) Pentru indemnizatii si orice alte sume de aceeasi natura, impozabile, primite pe perioada detasarii/deplasarii, potrivit prevederilor alin. (2) lit. k) - n), impozitul se calculeaza si se retine la fiecare plata, iar plata impozitului la bugetul de stat se efectueaza lunar sau trimestrial, potrivit prevederilor art. 80 si 82, dupa caz.
.
Opinie:
Respectivele cheltuieli pot fi acordate, cu conditia impozitarii acestora (cu exceptia testelor medicale de diagnosticare a infectiei COVID-19), ca urmare a incadrarii acestora ca si avantaje in bani - venituri asimilate salariilor, primite ca urmare a desfasurarii activitatii respective.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Intreprinderi legate
Impozit micro sau impozit pe profit?"!
Intrebari similare din categoria Venituri
Oct162024
Venituri din dividende sub plafonul de 6 salarii minime brute pe tara
de
Anastasia Bogaciuc
valabil la 16 Oct 2024
Intrebare:
Pentru o Persoana Fizica ce incaseaza venituri din dividende nete sub plafonul de 19.800 lei, care nu are calitatea de salariat, nici nu are vreun contract de mandat, va trebui sa plateasca CASS pe Declaratia Unica pentru 2024, cu termen declarare 25.05.2025?
Sep142024
Administrare imobile si refacturare utilitati
de
Vera Constantin
valabil la 14 Sep 2024
Intrebare:
Societatea are un CAEN 6820 secundar si doreste sa obtina venituri din inchirierea a 2 imobile care nu ii apartin, dar pentru care incheie un contract de comodat, fara valoare, cu proprietarii apartamentelor, persoane fizice. Societatea poate obtine venituri din chirii in acest caz, daca inchiriaza catre persoane fizice, dar si persoane juridice aceste imobile?
Si o alta intrebare: poate ...
Iul052024
Cumul pensie cu venituri din activitati independente
de
Elena Garofil
valabil la 05 Iul 2024
Intrebare:
O persoana cu statut de pensionar, care primeste pensie din sistemul public, are si activitati independente realizate prin PFA. Veniturile anuale sunt sub plafonul de 12 salarii minime.
In conditiile acestea poate sa continue activitatea independenta si sa cumuleze cu pensia de stat?
Iun062024
Calculul plafonului de 25.000 euro PFA norma de venit
de
Alexandru Palaghia
valabil la 06 Iun 2024
Intrebare:
Pentru un PFA cu norma de venit care a realizat, respectiv incasat in euro in anul 2023 sub plafonul de 25.000 euro reprezentand contravaloarea facturilor in valuta emise catre un partener strain conform contract, cum se va lua in calcul plafonul de delimitare pentru a nu trece la sistem real din 2024? Ce curs valutar se va lua in considerare pentru delimitarea plafonului? Multumesc!
Mai232024
Stabilirea venitului impozabil din chirii reprezentand activitati independente
de
Alexandru Palaghia
valabil la 23 Mai 2024
Intrebare: Un PFA achizitioneaza in 2023 mai multe bunuri imobile cu intentia de a le vinde/inchiria. Nu plateste furnizorul la data achizitiei acestor bunuri. In 2023 incheie pentru unul dintre imobile o promisiune bilaterela de vanzare cumparare, factureaza si incaseaza un avans de 50%. In martie 2024 incheie contractul de vanzare cumparare cu transmiterea proprietatii la data contractului de vanzare ...
Mai012024
Firma activitate medicala venituri din inchirieri
de
Elena Ionescu
valabil la 01 Mai 2024
Intrebare: Firma cu activitate medicala, cod CAEN 8622, 8610, dispune de spatii libere, proprietatea firmei, cu posibilitate de inchiriere. Dat fiind faptul ca activitatea medicala are in actul constitutiv, doar obiect de activitate cu caracter medical, poate inregistra venituri din chirii? Multumim!