Deducerea TVA pentru facturi emise dupa inregistrarea tardiva in scopuri de TVA: Clarificari oferite de Ministerul Finantelor
In urma unei adrese transmise de Camera Consultantilor Fiscali (CCF) catre Ministerul Finantelor (MF) au fost primite clarificari cu privire la deducerea TVA in cazul contribuabililor care, desi depasesc plafonul de scutire prevazut la art. 310 din Codul fiscal, se inregistreaza tardiv in scopuri de TVA. Aceasta situatie a generat numeroase intrebari, deoarece regimul fiscal aplicabil operatiunilor realizate inainte de inregistrare, dar dupa depasirea plafonului, ramanea neclar.
Problema sesizata
Prin adresa nr. 3789/18.09.2023, CCF a semnalat dificultati intampinate de contribuabili care depasesc plafonul de scutire si continua sa factureze fara TVA pana la momentul inregistrarii efective ca platitori de TVA. Principala intrebare a fost daca acestia pot corecta retroactiv facturile emise anterior si daca beneficiarii lor pot deduce TVA pentru aceste operatiuni.
Pozitia Ministerului Finantelor
Ministerul a confirmat ca persoanele impozabile care depasesc plafonul de scutire au obligatia de a colecta TVA pentru operatiunile taxabile realizate intre momentul depasirii plafonului si momentul inregistrarii efective. Totusi, pentru deducerea TVA aferenta facturilor corectate, MF a atras atentia asupra dificultatilor practice, inclusiv riscului ca beneficiarii sa refuze facturile corectate, avand in vedere imposibilitatea verificarii corectitudinii acestora.
Conform MF, in astfel de situatii, prevederile art. 330 alin. 1) din Codul fiscal, care reglementeaza corectarea facturilor, sunt aplicabile, insemnand ca furnizorii pot storna facturile initiale si le pot reemite cu TVA. Beneficiarii pot deduce TVA aferenta acestor facturi in conditiile prevazute de art. 297-301 din Codul fiscal, dar cu respectarea termenului de prescriptie fiscala.
Exemplul din adresa CCF
”O mica intreprindere depaseste plafonul de 300.000 lei la finele lunii mai 2023, dar nu s-a inregistrat in scopuri de TVA in termenul prevazut de art. 310, respectiv pana pe data de 10 iunie 2023, ci ulterior incepand cu data de 1 septembrie 2023, continuand sa efectueze livrari sau prestari fara sa colecteze TVA in perioada iulie si august 2023 (cand deja ar fi trebuit sa fie inregistrata in scopuri de TVA)”.
Prin adresa nr. 742590 din 23.1.2024, Ministerul confirma faptul ca beneficiarii acestor facturi pot exercita dreptul de deducere, intrucat regimul fiscal aplicabil este cel de la data faptului generator. Totusi, exista riscul ca beneficiarii sa refuze facturile corectate, mai ales daca acestea nu sunt emise in urma unui control fiscal, conform prevederilor art. 330 alin. 3):
„In situatia persoanelor impozabile care au depasit plafonul de scutire prevazut la art. 310 din Codul fiscal (...) si au continuat sa efectueze in regim de scutire operatiuni care ar fi fost taxabile, iar ulterior s-au inregistrat cu intarziere ca platitori de TVA, din proprie initiativa, precizam ca suntem de acord cu dvs., in sensul ca acestia au obligatia sa colecteze TVA pentru operatiunile efectuate in perioada cuprinsa intre data la care ar fi trebuit sa fie inregistrati si data inregistrarii.
In ceea ce priveste posibilitatea acestora de a corecta facturile emise anterior inregistrarii si de a le transmite beneficiarilor in vederea exercitarii dreptului de deducere, similar situatiei prevazute la art. 330 alin. 3 din Codul fiscal, referitoare la facturile emise dupa inspectie, precizam ca suntem de acord cu dvs., in ceea ce priveste faptul ca prevederile art. 330 alin. 1) din Codul fiscal au caracter general si pot fi aplicate, in principiu, si in aceasta situatie.
Cu toate acestea, din motivele invocate si in adresa dvs. (pagina 5), apreciem ca primirea de catre beneficiar a facturilor corectate este la latitudinea acestuia, intrucat nu are posibilitatea verificarii corectitudinii facturii. Astfel, o eventuala deducere a TVA inscrise in aceasta factura, care, spre deosebire de cea prevazuta la art. 330 alin. 3) din Codul fiscal, nu are prevazuta o mentiune cu privire la faptul ca ar fi emisa dupa control, prezinta un risc pentru acestia.
Acelasi rationament este valabil si in situatia in care sunt emise facturi dupa inregistrarea in scopuri de TVA a contribuabilului, dar care vizeaza operatiuni realizate de catre acesta inaintea inregistrarii in scopuri de TVA, dar ulterior depasirii plafonului de scutire prevazut la art. 310 din Codul fiscal.”
Concluzii
Obligatiile furnizorilor: Contribuabilii care depasesc plafonul de scutire trebuie sa colecteze TVA de la data depasirii plafonului, chiar daca se inregistreaza tardiv. Acestia pot corecta facturile emise anterior inregistrarii, reemitandu-le cu TVA.
Drepturile beneficiarilor: Beneficiarii pot deduce TVA aferenta facturilor corectate, dar exista un risc crescut ca aceste facturi sa fie refuzate. In acest context, transparenta si comunicarea cu beneficiarii devin cheia rezolvarii situatiei.
Recomandari: Pentru a evita astfel de situatii, contribuabilii sunt incurajati sa isi monitorizeze cu strictete cifra de afaceri si sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA imediat ce depasesc plafonul de scutire, conform art. 310 alin. 6) din Codul fiscal, potrivit caruia, persoana impozabila care aplica regimul special de scutire si a carei cifra de afaceri este mai mare sau egala cu plafonul de scutire de 300.000 lei, trebuie sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA, in termen de 10 zile de la data atingerii ori depasirii plafonului, respectiv prima zi a lunii calendaristice urmatoare celei in care plafonul a fost atins ori depasit.
Clarificarile oferite de MF subliniaza importanta aplicarii corecte a legislatiei fiscale si a respectarii principiului neutralitatii TVA, insa pun in lumina si dificultatile practice ale deducerii TVA in astfel de cazuri.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "SAF-T 2025"!