Deductibilitate cheltuieli cu pierderi din imprumuturi nerestituite
valabil la 12 Iul 2019
Intrebare:
O societate comerciala romana X acorda un imprumut unei societati romanesti Y:
Societatea Y intra in faliment si exista hotarare judecatoreasca de inchidere a falimentului;
Soc X este inscrisa la masa credala a soc Y;
Soc X a inregistrat in perioada anteriora falimentului pe cheltuiala provizion nedeductibil 100%;
Soc X a inregistrat cheltuieli cu pierderile din creante urmare a falimentului, cheltuieli care , conform art art 25, alin 4), lit h) , sunt cheltuieli deductibile 100% in baza hotararii judecatoresti de inchidere a falimentului si in acelasi timp a inchis provizionul pe venituri neimpozabile ;
Va rugam sa ne mentionati daca tratamentul fiscal aplicat la scoaterea din evidenta a pierderilor din creante este corect, tinind cont de prevederile din CF, respectiv :
Art 25,alin 4),lit h) : pierderile inregistrate la scoaterea devin evidenta a creantelor, mai putin partea neacoperita de provizion ;
Nota: Raspunsul la aceasta intrebare este disponibil doar pentru utilizatorii inregistrati. Creeaza un CONT de TESTARE GRATUITA pentru a avea acces la toate raspunsurile din PortalCodulFiscal.ro, completand formularul de mai jos. (Poti vedea exemple de raspunsuri cu un Click AICI)
Informatii la zi oferite de expertii PortalCodulFiscal.ro -
cel mai apreciat site de consultanta fiscala din Romania
Vrei sa ai acces instant la TOATE Explicatiile, Intrebarile si Raspunsurile + Noutatile din lege?
Este foarte simplu: TESTEAZA GRATUIT pentru 48 de ore!
- Ai la dispozitie o Baza de Date cu peste 90.000 de intrebari si raspunsuri
- Gasesti Legislatie la zi + Sfaturile specialistilor in fiscalitate si contabilitate
Completeaza formularul de mai jos si TESTEAZA GRATUIT ! Beneficiaza de oferta noastra speciala!
SMS
VIZUALIZATI INSTANT acest raspuns, platind prin SMS!
Puteti accesa raspunsul la intrebarea de mai sus, platind prin SMS 10 Euro + TVA.
Apasa butonul "Plateste prin SMS" si urmeaza instructiunile privind procedura de plata folosind telefonul mobil. Odata procedura de plata finalizata, vei putea vizualiza raspunsul chiar in pagina accesata.
Puteti accesa raspunsul la intrebarea de mai sus, platind prin SMS 10 Euro + TVA.
Apasa butonul "Plateste prin SMS" si urmeaza instructiunile privind procedura de plata folosind telefonul mobil. Odata procedura de plata finalizata, vei putea vizualiza raspunsul chiar in pagina accesata.
Sau CLICK AICI pentru a alege varianta de Abonament pentru 3, 6 ori 12 luni.
Veti putea adresa intrebari in mod direct consultantilor si veti putea vedea toate intrebarile si raspunsurile din site.
Peste 700 de contabili folosesc zilnic site-ul nostru.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "SAF-T 2025"!
Intrebari similare din categoria Impozit pe Profit Microintreprinderi
10Apr2025
Compensare impozit profit Trim. IV. 2024 cu impozit profit Trim. I. 2025
de
Profeanu Laura
valabil la 10 Apr 2025
Intrebare:
Societate comerciala conform declaratiei 101 pe anul 2024 are impozit pe profit de recuperat 5000 lei. Pe trimestrul 1 2025 impozitul pe profit datorat este de 12000 lei.
Intrebarea este daca la 25 aprilie 2025 se poate plati diferenta de 7000 lei in conditiile in care declaratia 101 se depune in aprilie2025?
11Feb2025
Suspiciune de neregula
de
Profeanu Laura
valabil la 11 Feb 2025
Intrebare:
O societate are domeniu principal de activitate acvacultura in ape dulci si a beneficiat in anul 2022 de fonduri nerambursabile POPAM pentru construirea de bazine pentru cresterea pestelui.
La doi ani dupa finalizarea proiectului, respectiv in anul 2024, Autoritatea de management a avut o "suspiciune de neregula" si a incheiat un proces verbal prin care stabileste sume necuvenite ...
04Feb2025
Ajustari pentru deprecierea creantelor
de
Profeanu Laura
valabil la 04 Feb 2025
Intrebare:
Societatea a incheiat o polita de asigurare creante clienti. Unul dintre clienti asigurati a intrat in insolventa. NU a fost constituit provizion nedeductibil fiscal pentru clienti incerti pe suma neicasata (inclusiv TVA). Conform contractului incheiat cu firma de asigurare, societatea nu se inscrie la masa credala, ci asiguratorul. Asiguratorul a platit drept despagubire 90% din suma creantei ...
21Mar2024
Creante care nu se mai pot incasa. Faliment, client executat
de
Mariana Prejbeanu
valabil la 21 Mar 2024
Intrebare: Cum se inchid in contabilitate clientii care au intrat in faliment sau cei care sunt activi, dar de la care nu se recupereaza soldul deoarece nu exista bunuri, din punct de vedere al impozitului pe profit? Client facturat in august 2016, cu scadenta in octombrie 2016. Ne-am judecat cu el, am castigat procesul, insa nu exista bunuri pentru executare. Client facturat in august, septembrie, ...
10Aug2023
Deductibilitate cheltuieli dobanda imprumuturi, impozit pe veniturile nerezidentilor
de
Elena Garofil
valabil la 10 Aug 2023
Intrebare: O societate comerciala primeste de la asociatii, persoane juridice din Belgia si Luxemburg, imprumut in euro cu dobanda de 11%. Este integral deductibila dobanda? Precizez ca asociatii prezinta certificat de rezidenta. Impozitul pe dobanda nerezidentilor cand se datoreaza, la momentul inregistrarii in contabilitate a cheltuielii (cheltuiala se inregistreaza lunar ca datorie insa plata se ...
10Mai2023
Imprumuturi, nivelul ratei dobanzii
de
Elena Garofil
valabil la 10 Mai 2023
Intrebare: O societate a acordat un imprumut unei societati afiliate in anul 2021 (societatile sunt din Romania). Conform contractului, imprumutul este in euro, dar plata s-a efectuat in echivalent lei, la cursul de schimb de la data acordarii. Conform contractului, imprumutului acordat i se va calcula dobanda legala prevazuta de lege. Care este nivelul ratei dobanzii pentru acest imprumut? Multumesc.