Din 2026, toate unitatile de cazare vor fi obligate sa inregistreze turistii in Sistemul Informational pentru Turism (SIT)

Un nou proiect de hotarare de guvern, publicat recent de Ministerul Economiei, Digitalizarii, Antreprenoriatului si Turismului, aduce schimbari majore pentru administratorii structurilor de primire turistice. Incepand cu 1 ianuarie 2026, toti turistii vor trebui sa fie inregistrati obligatoriu in Sistemul Informational pentru Turism (SIT) – o platforma nationala digitala dedicata evidentei si protectiei turistilor.
Ce este SIT si cine il gestioneaza?
SIT este un sistem informatic ce va colecta, stoca si prelucra datele turistilor si indicatorii statistici privind activitatea turistica din Romania. Implementarea si actualizarea acestuia vor fi asigurate de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare in Informatica – ICI Bucuresti. Aplicatia va fi accesibila tuturor unitatilor de cazare, indiferent de forma lor de organizare (hoteluri, pensiuni, vile turistice etc.).
Ce obligatii vor avea administratorii unitatilor de cazare?
Printre noile obligatii impuse de proiectul legislativ se numara:
- Inregistrarea automata a fiecarui turist in SIT, la momentul sosirii, pe baza actului de identitate;
- Refuzul de a caza persoane care nu detin un document de identitate valid conform listei aprobate;
- Colectarea si completarea datelor turistului (nume, CNP, cetatenie, date de sosire/plecare etc.), urmata de semnarea unui acord GDPR;
- Inregistrarea vizitatorilor care raman peste noapte in structura de cazare.
In plus, unitatile de cazare vor avea obligatia de a informa turistii cu privire la procedurile de securitate aplicabile in incinta.
Ce acte de identitate sunt acceptate?
Pentru cetatenii romani sunt acceptate urmatoarele documente:
- buletinul sau cartea de identitate
- pasaportul
- permisul de conducere
- carnetul de marinar
- licenta de zbor
Cetatenii straini pot prezenta:
- pasaport
- legitimatie provizorie
- permis de mic trafic
- carnet de identitate
- carnet de marinar sau licenta de zbor
Pentru militarii in termen si elevii institutiilor militare se accepta documentele de evidenta militara, alaturi de actele clasice de identitate.
Ce noutati aduce proiectul in materie de sanctiuni?
Refuzul nejustificat al cazarii unui turist, mai ales daca se bazeaza pe criterii discriminatorii (nationalitate, opinii politice sau religioase), va constitui contraventie si se va sanctiona cu amenzi cuprinse intre 5.000 si 10.000 lei.
Vor fi sanctionate si urmatoarele fapte:
- lipsa inregistrarii turistilor in SIT,
- neinformarea turistilor privind regulile de securitate,
- permiterea ramanerii peste noapte a vizitatorilor fara inregistrare,
- utilizarea de personal neinstruit privind noile obligatii legale.
Amenzile variaza intre 2.000 si 10.000 lei, in functie de gravitatea faptei si de responsabilul desemnat pentru constatare (autoritati turistice sau Politie).
Inregistrarea la distanta – o solutie moderna
Proiectul prevede si posibilitatea ca inregistrarea turistului sa se faca de la distanta, printr-o aplicatie dedicata (desktop sau mobil), caz in care actul de identitate va fi scanat si acordul privind prelucrarea datelor va fi semnat electronic.
Concluzii
Prin digitalizarea procesului de inregistrare a turistilor si introducerea SIT, autoritatile isi propun sa elimine registrele pe hartie, sa reduca birocratia si sa sporeasca transparenta in industria ospitalitatii. Proiectul, aflat in dezbatere publica, reprezinta un pas important catre modernizarea turismului romanesc si alinierea acestuia la bunele practici europene.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "SAF-T 2025"!