Distribuire dividende din rezultat reportat - surplus din reevaluare
Din surplusul realizat din reevaluare evidentiat in cont 117.50 Adunarea Generala a membrilor cooperatori a aprobat acordarea de dividente, unitatea inregistreaza profit la finele anului intr-un cuantum mai mic pentru care s-a aprobat trecerea la rezerve.
Schimbarea destinatiei utilizata ca acordare dividente se presupune a fi impozitata cu 10 sau 16... Inregistrarea contabila fiind urmatoarea:
117.50 = 457 dividente cuvenite
441.80 impozit venit aferent
Multumesc.
Raspuns:
Conform prevederilor din Ordinul 1802/2014 de la pct.109.
(1) Surplusul din reevaluare inclus in rezerva din reevaluare este capitalizat prin transferul direct in rezultatul reportat (contul 1175 "Rezultatul reportat reprezentand surplusul realizat din rezerve din reevaluare"), atunci cand acest surplus reprezinta un castig realizat.
(2) In sensul prezentelor reglementari, castigul se considera realizat la scoaterea din evidenta a activului pentru care s-a constituit rezerva din reevaluare. Cu toate acestea, o parte din castig poate fi realizat pe masura ce activul este folosit de entitate. In acest caz, valoarea rezervei transferate este diferenta dintre amortizarea calculata pe baza valorii contabile reevaluate si valoarea amortizarii calculate pe baza costului initial al activului.
Dpdv contabil, potrivit OMFP nr. 1802/2014,in debitul contului 105 "Rezerve din reevaluare" se inregistreaza:
- capitalizarea surplusului din reevaluare, prin transferul direct in capitalul propriu, atunci cand acest surplus reprezinta castig realizat, respectiv la scoaterea din evidenta a activului pentru care s-a constituit rezerva din reevaluare sau pe masura folosirii activului de catre entitate (117);
Asadar, surplusul din reevaluare reprezinta deci un castig generat din reevaluarea activelor imobilizate si devine disponibil pentru distribuire fie prin vanzarea sau scoaterea din evidenta a activului, fie treptat, pe masura ce acesta este utilizat (amortizare). Acest surplus se transforma intr-un castig realizat in momentul in care reevaluarea este concretizata si transferata in contul 1175 (rezultatul reportat).
Daca surplusul din reevaluare reprezinta castiguri din anii precedenti si este inregistrat in cont 1175, deci impozitat la vremea respectiva cu 16%, acesta se poate folosi pentru distribuire de dividende catre membrii cooperatori.
In cazul dividendelor distribuite dupa 1 ianuarie 2025, cota de impozitare aplicabila este de 10%, conform prevederilor fiscale.
Impozitul calculat este un impozit final, iar obligatia de calcul, retinere, declarare si plata la buget ii revine platitoruluui dividendelor.
Asadar, daca s-a hotarat ca surplusul din reevaluare aflat in sold 1175 sa fie distribuit ca dividend, impozitul aferent va fi calculat la fiecare transa de plata si se va plati pana la data de 25 a lunii urmatoare.