Dividendele in numerar si limita de 10.000 lei: cand platile multiple NU sunt considerate fragmentate

In actualul context fiscal tot mai complex si interpretabil, o decizie recenta a Tribunalului Giurgiu aduce o raza de claritate pentru contribuabilii care efectueaza plati de dividende in numerar. Este vorba despre o hotarare definitiva in favoarea unei societati sanctionate de Fisc pentru presupuse plati fragmentate, desi sumele au fost distribuite in baza unor multiple hotarari AGA, fiecare corespunzand unei plati distincte de maximum 10.000 lei.
Ce s-a intamplat, concret?
In perioada mai – iulie 2022, societatea in cauza a efectuat plati de dividende in numerar in valoare totala de peste 500.000 lei, prin zeci de hotarari AGA, fiecare autorizand o plata distincta de exact 10.000 lei catre actionarul persoana fizica. In ciuda respectarii riguroase a plafonului zilnic de 10.000 lei impus de Legea 70/2015, inspectorii fiscali au apreciat ca este vorba de o „fragmentare artificiala” a unei singure tranzactii si au aplicat o amenda semnificativa: 25% din sumele considerate a fi fost fragmentate.
- Fiecare transa a fost aprobata printr-o hotarare AGA distincta;
- Platile nu au depasit plafonul zilnic de 10.000 lei;
- Nu s-a demonstrat o intentie clara de eludare a legislatiei, ci o aplicare formal corecta a acesteia.
Ce prevede legea?
Legea 70/2015 stabileste un plafon zilnic de 10.000 lei pentru platile in numerar efectuate de persoane juridice catre persoane fizice, inclusiv pentru dividende. Platile fragmentate – definite ca impartirea unei singure obligatii de plata in mai multe transe pentru a evita acest plafon – sunt interzise si sanctionate cu amenda de 25% din suma care depaseste limita legala.
Problema apare atunci cand linia de demarcatie intre „plata fragmentata” si „plata distincta” nu este clar definita. Daca din punct de vedere contabil si juridic, o companie decide sa acorde dividende succesiv, pe baza mai multor hotarari AGA, este aceasta practica una legala sau o forma mascata de evitare a plafonului?
Un precedent util, dar nu un model de urmat
Desi instanta a recunoscut legalitatea platilor in speta analizata, verdictul nu ar trebui vazut ca o invitatie la replicarea acestei practici. Chiar contribuabilul castigator avertizeaza ca procesul a fost lung si consumator de resurse, iar alte instante, in spete similare, au dat dreptate Fiscului.
In lipsa unor clarificari legislative suplimentare, aceasta zona ramane una gri. Inspectorii fiscali pot considera ca o serie de plati identice, repetate, in numerar, ascund o intentie de evitare a plafonului, chiar daca, formal, prevederile legii sunt respectate.
Concluzii pentru contribuabili: prudenta inainte de toate
- Evitati acordarea dividendelor in numerar, mai ales in transe multiple, chiar daca acestea nu depasesc plafonul zilnic.
- Optati pentru plati bancare, acolo unde este posibil, pentru a elimina complet riscul sanctiunilor.
- Consultati-va cu un specialist fiscal inainte de a decide modalitatea de distribuire a dividendelor.
- Documentati temeinic orice decizie privind platile in numerar, inclusiv prin hotarari AGA separate si o politica coerenta a societatii in acest sens.
Desi decizia Tribunalului Giurgiu este una favorabila mediului de afaceri, ea nu ofera o garantie universala. Doar o interventie legislativa clarificatoare ar putea stabiliza aceasta zona de interpretare fiscala.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "SAF-T 2025"!