Dividendele interimare in 2025, dupa incheierea primului trimestru

Incheierea primului trimestru din 2025 marcheaza un moment important pentru companiile care intentioneaza sa distribuie dividende interimare. De la inceputul acestui an, impozitul pe dividende a crescut de la 8% la 10%, ceea ce face ca planificarea distributiei de profit sa fie cu atat mai importanta.
Pasul 1: Inventarierea patrimoniului
Conform Ordinului Ministerului Finantelor nr. 3067/2018 (care a modificat si completat Ordinul 1802/2014), orice distribuire de dividende interimare trebuie sa fie precedata de inventarierea patrimoniului. Aceasta operatiune este obligatorie pentru stabilirea unei imagini clare asupra activelor si pasivelor companiei la data de 31 martie 2025.
Pasul 2: Intocmirea situatiilor financiare interimare
Numai in baza inventarierii se pot intocmi situatiile financiare interimare, documente obligatorii pentru fundamentarea deciziei de distribuire a profitului sub forma de dividende. Aceste situatii se intocmesc la nivelul lunii martie si trebuie aprobate de adunarea generala a asociatilor sau actionarilor. Ulterior, situatiile financiare interimare se depun la unitatile Ministerului Finantelor in termen de 30 de zile de la aprobare.
Pasul 3: Auditarea
Conform art. 34 1 din Legea contabilitatii nr. 82/1991, situatiile financiare interimare sunt supuse auditului, in situatia in care persoanele care le intocmesc au obligatia de auditare statutara a situatiilor financiare anuale sau opteaza pentru auditarea acestora, potrivit legii.
Conditia esentiala: existenta profitului
Distribuirea de dividende este permisa doar daca situatiile financiare interimare reflecta un profit disponibil pentru impartire. In lipsa acestuia, dividendele interimare nu pot fi acordate, iar societatea trebuie sa astepte bilantul anual pentru a face o eventuala repartizare, conform art. 19 alin. 3 1) din Legea contabilitatii nr. 82/1991: Repartizarea trimestriala a profitului catre actionari sau asociati se poate efectua optional, in cursul exercitiului financiar, in limita profitului contabil net realizat trimestrial, plus eventualele profituri reportate si sume retrase din rezerve disponibile in acest scop, din care se scad orice pierderi reportate si sume depuse in rezerve in conformitate cu cerintele legale sau statutare, respectiv pe baza situatiilor financiare interimare aprobate de adunarea generala a actionarilor sau asociatilor, dupa caz.
Declararea si plata impozitului
Impozitul de 10% pe dividende se declara si se plateste de catre societate pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care se face plata dividendelor. Daca dividendele sunt doar distribuite, dar nu sunt platite in anul respectiv, impozitul aferent se achita pana cel tarziu la 25 ianuarie a anului urmator.
Obligatii pentru persoanele fizice
Persoanele fizice care incaseaza dividende in 2025 au obligatia de a le declara in Declaratia unica, cu termen-limita 25 mai 2026. Daca veniturile din dividende depasesc plafonul de 6 salarii minime brute pe tara garantate in plata, acestea atrag si plata contributiei de asigurari sociale de sanatate (CASS) in cota de 10%. Plata efectiva a contributiei se face tot in 2026.
Regularizarea dividendelor interimare
Un aspect adesea ignorat este regularizarea dividendelor interimare. Daca in 2025 compania distribuie dividende pe parcursul anului, va trebui, la inceputul lui 2026, sa compare suma totala distribuita cu profitul final rezultat din situatiile financiare anuale. Daca s-au distribuit sume mai mari decat profitul realizat, este necesara o ajustare, care poate presupune inclusiv restituirea de sume de catre asociati sau recalcularea impozitului.
Concluzie
Distribuirea de dividende interimare poate fi o metoda eficienta pentru remunerarea investitorilor inainte de inchiderea anului, dar vine cu o serie de conditii si obligatii legale si fiscale. Respectarea etapelor procedurale – inventariere, bilant interimar, auditare, aprobare si raportare – este obligatoie pentru a evita complicatii ulterioare, mai ales in contextul noilor cote de impozitare aplicabile din 2025.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "SAF-T 2025"!