Drepturi salariale restante stabilite pe baza de HJ. Impozit pe venit. Contributii sociale
valabil la 12 Iun 2022
Intrebare: La o institutie publica, un angajat castiga procesul pe drepturi salariale = 20000 lei Net. Se hotaraste sa se plateasca in 5 transe, plus dobanzi remuneratorii si Indicele pretului de consum. Ce contributii si impozite se platesc pentru acesta? Daca în suma bruta intra dobanzile remuneratorii si IPC. HOT. Judecat. executorie este din 19.12.2018, dar s-a platit suma neta esalonate in 5 transe. La a cincea transa s-a pus sub semn de intrebare. Dobanzile cum se conteaza? Persoanele care au avut sarcina de serviciu salarizare sunt plecate din institutie. Va rog mult sa ma luminati conform Codului fiscal actualizat, ce pot sa fac acum? Multumesc anticipat pentru ajutor.
Raspuns: Din punctul de vedere al impozitului pe venitul din salarii, conform prevederilor art. 78 alin. (4) din Codul fiscal, in cazul veniturilor reprezentand salarii/solde, diferente de salarii/solde, dobanzi acordate in legatura cu acestea, precum si actualizarea lor cu indicele de inflatie, stabilite in baza unor hotararijudecatoresti ramase definitive si irevocabile/hotarari judecatoresti definitive si executorii, inclusiv cele acordate potrivit hotararilor primei instante, executorii de drept, impozitul se calculeaza si se retine la data efectuarii platii, in conformitate cu reglementarile legale in vigoare la data platii pentru veniturile realizate in afara functiei de baza, si se plateste pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care au fost platite.
Astfel, impozitul aferent salariilor stabilite in baza hotararii judecatoresti se va calcula si retine la luna platii conform reglementarilor legale in vigoare la data platii venitului si se vireaza pana pe data de 25 a lunii urmatoare.
Conform art. 146 alin. (9) din Codul fiscal, in cazul in care au fost acordate sume reprezentand salarii sau diferente de salarii, stabilite in baza unor hotarari judecatoresti ramase definitive si irevocabile/hotarari judecatoresti definitive si executorii, inclusiv cele acordate potrivit hotararilor primei instante, executorii de drept, precum si in cazul in care prin astfel de hotarari s-a dispus reincadrarea in munca a unor persoane, in vederea stabilirii prestatiilor acordate de sistemul public de pensii, sumele respective se defalca pe lunile la care se refera si se utilizeaza cotele de contributii de asigurari sociale care erau in vigoare in acea perioada. Contributiile de asigurari sociale datorate potrivit legii se calculeaza, se retin la data efectuarii platii si se platesc pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care au fost platite aceste sume.
Totodata art. 147 alin. (3) din Codul fiscal stabileste ca in cazul in care au fost acordate sume de natura celor prevazute la art. 146 alin. (10) si (11), sume reprezentand salarii sau diferente de salarii, stabilite in baza unor hotarari judecatoresti ramase definitive si irevocabile/hotararijudecatoresti definitive si executorii, inclusiv cele acordate potrivit hotararilor primei instante, executorii de drept, precum si in cazul in care prin astfel de hotarari s-a dispus reincadrarea in munca a unor persoane, in vederea stabilirii prestatiilor acordate de sistemul public de pensii, contributiile de asigurari sociale datorate potrivit legii se declara pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care au fost platite aceste sume, prin depunerea declaratiilor rectificative pentru lunile carora le sunt aferente sumele respective.
Prin urmare, in cazul contributiilor sociale se depun declaratii rectificative corespunzatoare fiecarei luni pentru care institutia publica datoreaza drepturile salariale.
Sumele reprezentand actualizari cu indicele de inflatie si dobanda legala reprezinta venituri impozabile in baza art. 76 alin. (2) lit. p) din Codul fiscal conform caruia:
Regulile de impunere proprii veniturilor din salarii se aplica si urmatoarelor tipuri de venituri, considerate asimilate salariilor:
p) sume reprezentand salarii/solde, diferente de salarii/solde, dobanzi acordate in legatura cu acestea, precum si actualizarea lor cu indicele de inflatie, stabilite in baza unor hotarari judecatoresti ramase definitive si irevocabile/hotarari judecatoresti definitive si executorii, inclusiv cele acordate potrivit hotararilor primei instante, executorii de drept;
In ceea ce priveste contributiile sociale lucrurile nu au fost foarte clare pana la data de 01 ianuarie 2022 .
Incepand cu data de 01 ianuarie 2016, Codul fiscal a scos din baza de calcul al contributiilor sociale indicele de inflatie si dobanda legala calculate pentru salariile/diferentele de salarii acordate in baza unor hotarari judecatoresti.
Reglementarile legale din Codul fiscal pentru fiecare contributie sociala sunt urmatoarele:
CAS
Art. 139: Baza de calcul al contributiei de asigurari sociale in cazul persoanelor fizice care realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor
(1)Baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale, in cazul persoanelor fizice care realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor, o reprezinta castigul brut realizat din salarii si venituri asimilate salariilor, in tara si in alte state, cu respectarea prevederilor legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale, precum si a acordurilor privind sistemele de securitate sociala la care Romania este parte, care include:
[…]
i) sume reprezentand salarii/diferente de salarii, stabilite prin lege sau in baza unor hotarari judecatoresti ramase definitive si irevocabile/hotarari judecatoresti definitive si executorii, inclusiv cele acordate potrivit hotararilor primei instante, executorii de drept;
SANATATE
Art. 157:Baza de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate in cazul persoanelor fizice care realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor
(1)Baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate, in cazul persoanelor fizice care realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor, in tara si in strainatate, cu respectarea prevederilor legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale, precum si a acordurilor privind sistemele de securitate sociala la care Romania este parte, o reprezinta castigul brut care include:
[…]
k) sume reprezentand salarii/diferente de salarii, stabilite prin lege sau in baza unor hotarari judecatoresti ramase definitive si irevocabile/hotarari judecatoresti definitive si executorii, inclusiv cele acordate potrivit hotararilor primei instante, executorii de drept;
CAM
Art. 220 4:Baza de calcul al contributiei asiguratorii pentru munca
(1)Baza lunara de calcul al contributiei asiguratorii pentru munca o reprezinta suma castigurilor brute realizate din salarii si venituri asimilate salariilor, in tara si in strainatate, cu respectarea prevederilor legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale, precum si a acordurilor privind sistemele de securitate sociala la care Romania este parte, care include:
[…]
g) sume reprezentand salarii/diferente de salarii, stabilite prin lege sau in baza unor hotarari judecatoresti ramase definitive si irevocabile/hotarari judecatoresti definitive si executorii, inclusiv cele acordate potrivit hotararilor primei instante, executorii de drept;
Avand in vedere cele de mai sus, consideram ca dobanda intra doar in baza de calcul a impozitului pe venit si nu si in baza de calcul a contributiilor sociale si anterior datei de 01 ianuarie 2022. Cu toate acestea, instantele de judecata nu au avut o practica neunitara, in sensul ca unele instante au opinat ca aceasta nu intra in baza de calcul a contributiilor sociale iar altele au opinat ca se calculeaza si contributiile sociale.
Incepand cu data de 01 ianuarie 2022, s-a reglementat expres in Codul fiscal ca dobanda si indicele de inflatie nu intra in baza de calcul al contributiilor sociale dupa cum voi mentiona in cele ce urmeaza.
Conform art. 142 din Codul fiscal:
Nu se cuprind in baza lunara de calcul al contributiilor de asigurari sociale urmatoarele:
aa) sumele reprezentand dobanzi si actualizarea cu indicele de inflatie, stabilite in baza unor hotarari judecatoresti ramase definitive si irevocabile/hotarari judecatoresti definitive si executorii, inclusiv cele acordate potrivit hotararilor primei instante, executorii de drept, sau potrivit legii, dupa caz, acordate in legatura cu salariile, soldele, pensiile sau alte drepturi de asigurari sociale, inclusiv diferente ale acestora.
Conform art. 157 alin. (2) din Codul fiscal:
Nu se cuprind in baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate sumele prevazute la art. 76 alin. (4) lit. d), art. 141 lit. d) si art. 142.
Aceeasi prevedere se regaseste si in ceea ce priveste CAM la art. 220 /4 alin. (2) din Codul fiscal.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "SAF-T 2025"!
Intrebari similare din categoria Contributii
09Apr2025
Contributii PFA si drepturi de autor
de
Florentina Buzea
valabil la 09 Apr 2025
Intrebare:
O persoana fizica a realizat pe anul 2024 venituri din 2 surse de venit:
1. PFA norma de venit in cadrul careia a realizat/incasat in 2024 total venituri in valoare 39000 lei sub plafonul de 12 salarii minime pe economie
2. Contract de cesiune drepturi de autor in valoare neta de 19000 lei cu retinere la sursa doar a impozitului pe venit de catre platitor avand in vedere ca veniturile nu ...
07Apr2025
CASS la venit obtinut din dobanzi
de
Mariana Prejbeanu
valabil la 07 Apr 2025
Intrebare:
O persoana fizica avand dubla cetatenie, romana si americana, obtine dobanzi din depozitele bancare pe care le are la o banca din Romania. In Declaratia Unica D212 are obligatia de a declara aceste venituri drept castiguri din investitii si a plati Contributia de Asigurari Sociale de Sanatate?
03Apr2025
Administrator cu contract de mandat. Contributii sociale
de
Rodica Mantescu
valabil la 03 Apr 2025
Intrebare:
Avem o societate care a incheiat un contract de mandat pentru administrare cu suma de 200 lei pe luna. Ce taxe trebuie platite la bugetul de stat daca persoana nu are contract de munca de 8 ore in alta parte?
20Mar2025
Indemnizatie medicala cod 09 si salariu pentru timpul lucrat. Determinarea bazei de calcul a impozitului pe venit
de
Rodica Mantescu
valabil la 20 Mar 2025
Intrebare:
Va rog sa-mi spuneti care este venitul impozabil si impozitul pe salarii pentru urmatoarea speta: Am o salariata care are pe luna februarie 2025 un venit brut de 8979 lei pentru 17 zile lucrate si o valoare a unui concediu medical cod 09 (ingrijire crestere copil bolnav) in valoare de 1340 lei pentru3 zile. Valoarea CAS-ului este 2580 lei, valoarea CASS-ului este 946 lei. De asemenea, are ...
17Mar2025
Contract inchiriere. Obligatii fiscale
de
Florentina Buzea
valabil la 17 Mar 2025
Intrebare:
In cazul unui contract de inchiriere apartament intre o societate comerciala si 2 persoane fizice sot-sotie co-proprietari cu valoarea chiriei de 2.750 lei/luna, care sunt obligatiile declarative si valoarea impozitul pe venit respectiv contributia la fondul CASS pentru cei doi proprietari, este necesar sa se vireze chiria in conturi bancare separate (50% - 50%) al fiecarui proprietar?
12Mar2025
Microintreprindere. Contract de mandat
de
Florentina Buzea
valabil la 12 Mar 2025
Intrebare:
O microintreprindere pana in luna martie 2025 a avut un salariat cu norma intreaga.
Din luna aprilie 2025 nu mai are nici un salariat si pentru desfasurarea activitatii incheie cu administratorul un contract de mandat iar remuneratia lunara a acestuia este de 1000 lei.
Administratorul nu mai realizeaza venituri din alte surse.
Intrebari:
- Care este cuantumul contributiilor sociale ...