e-Transport: O noua amanare a amenzilor pentru lipsa monitorizarii GPS?

Dupa doar cateva zile in care sanctiunile privind monitorizarea prin GPS a transporturilor rutiere de bunuri au devenit efectiv aplicabile, guvernul analizeaza din nou posibilitatea suspendarii acestor amenzi, de data aceasta pana la finalul anului 2025. Masura apare intr-un proiect de ordonanta de urgenta recent initiat de Ministerul Finantelor, ca raspuns la solicitarile mediului de afaceri, care cere mai mult timp pentru adaptare la cerintele tehnice impuse de sistemul RO e-Transport.
Contextul: obligatii active din aprilie 2025
Incepand cu 1 aprilie 2025, s-a incheiat perioada de gratie prevazuta prin ultima suspendare oficiala a amenzilor pentru neconformarea cu obligatiile de transmitere a datelor GPS. Astfel, in lipsa unei noi interventii legislative, transportatorii si soferii pot fi deja sanctionati pentru:
- neactivarea si neoprirea corespunzatoare a dispozitivului GPS de catre conducatorul auto, conform traseului si locatiei declarate in e-Transport,
obligatii prevazute de OUG nr. 41/2022 pentru instituirea Sistemului national privind monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri RO e-Transport:
Art. 8 indice 2
(1) Operatorul de transport rutier este obligat sa asigure transferul datelor curente de pozitionare a vehiculului de transport, care fac obiectul declaratiei, pe toata durata traseului de transport al bunurilor care fac obiectul monitorizarii prin Sistemul RO e-Transport.
Art. 8 indice 3
In cazul unui transport de bunuri prevazut la art. 1 alin. (2) conducatorul vehiculului de transport are obligatia sa porneasca dispozitivul de pozitionare inainte de inceperea transportului pe teritoriul national, respectiv sa opreasca dispozitivul de pozitionare numai dupa livrarea bunurilor la locul de livrare declarat pe teritoriul national sau dupa parasirea teritoriului national.
Sanctiunile prevazute sunt considerabile: intre 10.000 si 50.000 lei pentru persoane fizice si intre 20.000 si 100.000 lei pentru persoane juridice, in cazul transportatorilor; respectiv intre 5.000 si 10.000 lei pentru conducatorii auto care nu respecta obligatia de utilizare a dispozitivului GPS.
Ce se propune prin noul proiect de OUG?
Conform proiectului publicat pe site-ul Ministerului Finantelor, se doreste suspendarea aplicarii acestor sanctiuni pana la 31 decembrie 2025, cu reluarea aplicabilitatii incepand cu 1 ianuarie 2026. Aceasta ar fi cea mai lunga perioada de amanare propusa pana acum, depasindu-le pe toate cele anterioare, inclusiv cea oficializata prin OUG 129/2024 prin care s-a stabilit ca amenzile se aplica de la 1 aprilie 2025.
Masura se justifica prin necesitatea de a permite transportatorilor sa-si adapteze flotele, sa implementeze sisteme fiabile de monitorizare si sa inteleaga pe deplin implicatiile noii obligatii. Este de remarcat ca discutiile privind sanctionarea monitorizarii prin GPS dureaza inca din toamna anului 2023, cand obligatia a fost introdusa legislativ, dar a fost amanata succesiv, uneori prin acte normative oficiale, alteori doar prin interpretari sau clarificari administrative.
Ce urmeaza?
Deocamdata, proiectul de ordonanta este in stadiu de propunere si nu produce efecte. Pentru a deveni aplicabil, este necesar ca acesta sa fie adoptat de Guvern si publicat in Monitorul Oficial. Pana atunci, prevederile din OUG nr. 41/2022 privind monitorizarea prin GPS, sunt in vigoare si pot atrage sanctiuni in caz de nerespectare.
Concluzie
Revenirea la o noua perioada de suspendare a amenzilor va aduce un ragaz binevenit pentru transportatori, dar si o necesitate clara de regandire a modului in care legislatia este implementata: transparent, previzibil si cu consultarea reala a mediului de afaceri. Pana la publicarea in Monitorul Oficial a noii OUG, obligatiile privind transmiterea datelor GPS trebuie respectate.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "SAF-T 2025"!