Efectele retragerii Regatului Unit al Marii Britanii din Uniunea Europeana din perspectiva TVA
07 Feb 2020
Regatului Unit al Marii Britanii s-a retras din Uniunea Europeana la data de 31 ianuarie 2020.
Uniunea Europeana si Comunitatea Europeana a Energiei Atomice si Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord au incheiat un ACORD privind retragerea Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord din Uniunea Europeana si din Comunitatea Europeana a Energiei Atomice.
Acordul de retragere a intrat in vigoare la 1 februarie 2020 si prevede o perioada de tranzitie sau de punere in aplicare care incepe la data intrarii in vigoare a acestui acord si se incheie la 31 decembrie 2020. Pe durata perioadei de tranzitie Marea Britanie nu va participa la mecanismul decizional si nu va mai fi reprezentata in institutiile UE, dar va pastra toate drepturile si obligatiile ce revin unui stat membru.
Astfel, in perioada de tranzitie cuprinsa intre 01 februarie 2020 si 31 decembrie 2020 se aplica in continuare Directiva 2006/112/CE a Consiliului privind sistemul comun al taxei pe valoarea adaugata.
- Operatiunile dintre Romania si UK considerate in prezent, achizitii intracomunitare, respectiv livrari intracomunitare, vor fi considerate importuri (pentru care importatorul va avea obligatia platii TVA in Romania), respectiv exporturi (care vor putea fi scutite de TVA in conditiile art. 294 din Codul fiscal, justificate corespunzator) pentru care vor trebui intocmite formalitatile vamale.
- Tratamentul specific vanzarilor la distanta nu se va mai aplica pentru vanzarile catre UK (va fi aplicabila scutirea pentru livrari de bunuri in afara comunitatii) nici pentru achizitiile efectuate de o persoana neimpozabila din Romania de la o persoana impozabila din UK (bunurile vor fi supuse TVA la import cu exceptia importurilor pentru care se aplica scutirea speciala pentru bunurile de mica valoare).
- Persoanele impozabile stabilite in Romania care presteaza catre persoane neimpozabile din UK servicii electronice, de telecomunicatii, de radiodifuziune sau de televiziune nu vor mai utiliza regimul special UE pentru serviciile electronice (MOSS), aceste servicii vor fi neimpozabile in Romania.
- Tranzactiile din/in Romania catre/de la persoane impozabile din UE nu se vor mai raporta in Formularul nr. 390.
In prezent, acestea sunt neimpozabile fiind aplicabila regula generala de la art. 278 alin. (2) din Codul fiscal. Dupa incheierea perioadei de tranzitie aceste servicii vor intra in sfera exceptiei de la art. 278 alin. (6) lit. a) din Codul fiscal.
La art. 51 din acordul mai sus mentionat sunt redate aspectele in curs de desfasurare privind taxa pe valoare adaugata:
- Directiva 2006/112/CE a Consiliului se aplica in ceea ce priveste marfurile expediate sau transportate de pe teritoriul Regatului Unit pe teritoriul unui stat membru si viceversa, cu conditia ca expedierea sau transportul sa fi inceput inainte de incheierea perioadei de tranzitie si sa se incheie dupa aceasta perioada.
- In ceea ce priveste drepturile si obligatiile persoanei impozabile in legatura cu tranzactiile avand un element transfrontalier dintre Regatul Unit si un stat membru care au avut loc inainte de incheierea perioadei de tranzitie si in ceea ce priveste tranzactiile prevazute la alin. (1), Directiva 2006/112/CE continua sa se aplice cinci ani dupa incheierea perioadei de tranzitie. Prin derogare de la aceste dispozitii:
- si de la art. 61 alin. (2) din Regulamentul de punere in aplicare (UE) nr. 282/2011 al Consiliului, modificarile aduse declaratiilor de TVA care au fost depuse in conformitate cu art. 364 sau cu art. 369f din Directiva 2006/112/CE fie in Regatul Unit, in ceea ce priveste serviciile furnizate in statele membre de consum inainte de incheierea perioadei de tranzitie, fie intr-un stat membru, in ceea ce priveste serviciile furnizate in Regatul Unit inainte de incheierea perioadei de tranzitie se depun pana cel tarziu la 31 decembrie 2021.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Intreprinderi legate
Impozit micro sau impozit pe profit?"!
Studii de caz si articole despre brexit
Ian122021
Servicii electronice catre persoane neimpozabile din state terte, regim fiscal TVA
de
Amelia Dumitras
valabil la 12 Ian 2021
Intrebare: Societatea noastra presteaza servicii electronice (vanzare licente proprii software). Suntem inregistrati in MOSS printre clienti avand si persoane fizice (sau firme mici) stabilite in UE. Va rugam sa ne informati cu privire la regimul serviciilor electronice prestate catre PF stabilite in tarile din Regatul Unit ulterior datei de 01.01.2021. Ma refer in special la Irlanda (IE) si Irlanda de Nord ...
Atentie! Regatul Unit s-a retras din UE! Implicatii fiscal-contabile
de
Portal Codul Fiscal
04 Feb 2020
Conform Notificarii privind impactul Brexit publicata in 04.02.2020 pe pagina ANAF:
“Procesul de retragere a Regatului Unit al Marii Britanii din Uniunea Europeana (BREXIT) a fost finalizat la data de 31 ianuarie 2020.
In conformitate cu Acordul de Retragere ratificat de catre ambele parti, o perioada de tranzitie se va derula de la data de 1 februarie 2020 pana la data de 31 ...
Feb052020
Influente fiscale ale Brexit-ului
de
Mariana Prejbeanu
valabil la 05 Feb 2020
Intrebare: Cum se trateaza operatiunile comerciale privind TVA cu firmele din Marea Britanie, in perioada de tranzitie dupa Brexit februarie-decembrie 2020?
Feb062020
Operatiuni derulate cu firme din Marea Britaniei, ulterior Brexit. Tratament TVA
de
Ionut Jinga
valabil la 06 Feb 2020
Intrebare: Care va fi tratamentul fiscal din punct de vedere al TVA pentru o livrare de marfa in Marea Britanie, dupa 31 ianuarie 2020? Va mai fi considerata livrare intracomunitara, cu toate implicatiile (taxare inversa si raportare in D390)?
Vezi toate studiile de caz despre brexit keyboard_double_arrow_right