Eliminarea facilitatilor fiscale pentru salariatii din IT, Constructii si Agroalimentar incepand cu 1 Ianuarie 2025
Guvernul a adoptat Ordonanta de Urgenta nr. 156/2024 (in vigoare de la 31.12.2024) care elimina complet facilitatile fiscale pentru salariatii din domeniile IT, constructii si agroalimentar, aplicabile veniturilor realizate incepand cu luna ianuarie 2025. Decizia marcheaza o schimbare majora in regimul fiscal al acestor categorii de salariati, care vor datora integral taxele salariale.
Domeniile vizate
Facilitatile fiscale, care se aplicau doar pentru partea de venit brut lunar de pana la 10.000 de lei, vizau urmatoarele domenii de activitate:
- Activitati in sectorul constructii;
- Activitati in sectorul agricol si industria alimentara.
Ce facilitati au fost eliminate?
Facilitatile fiscale eliminate constau in:
1. Scutirea de impozitul pe venit;
-Conform art. 60 punctul 2 din Codul fiscal, pana la 31.12.2024, au fost scutite de la plata impozitului pe venit, persoanele fizice pentru veniturile realizate din salarii si asimilate salariilor, ca urmare a desfasurarii activitatii de creare de programe pentru calculator. Scutirea s-a aplicat la locul unde se afla functia de baza, pentru veniturile brute lunare de pana la 10.000 lei inclusiv.
- Conform art. 60 punctul 5 din Codul fiscal, pana la 31.12.2024 au fost scutite de la plata impozitului pe venit, persoanele fizice, pentru veniturile realizate din salarii si asimilate salariilor, pentru activitatea desfasurata in Romania, in baza contractului individual de munca, la angajatori ce desfasoara activitati in sectorul constructii. Veniturile brute lunare realizate de persoanele pentru care s-a aplicat scutirea, au fost calculate la un salariu brut de incadrare pentru 8 ore de munca/zi prin raportare la nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata prevazut de lege pentru activitatile din domeniul constructiilor. Scutirea s-a aplicat la locul unde se afla functia de baza, pentru veniturile brute lunare de pana la 10.000 lei inclusiv, realizate de persoana fizica in baza unui contract individual de munca, cu norma intreaga sau cu timp partial.
- Conform art. 60 punctul 7 din Codul fiscal, pana la 31.12.2025 au fost scutite de la plata impozitului pe venit, persoanele fizice, pentru veniturile realizate din salarii si asimilate salariilor, pentru activitatea desfasurata in Romania, in baza contractului individual de munca, la angajatori care desfasoara pe teritoriul Romaniei activitati in sectorul agricol si in industria alimentara. Veniturile brute lunare pentru care s-a aplicat scutirea, au fost calculate la un salariu brut de incadrare lunar pentru 8 ore de munca/zi, prin raportare la nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata in domeniul/sectorul agricol si in industria alimentara, stabilit potrivit legii pentru domeniul/sectorul agricol si in industria alimentara. Scutirea s-a aplicat la locul unde se afla functia de baza, pentru veniturile brute lunare din salarii si asimilate salariilor de pana la 10.000 lei inclusiv, realizate de persoana fizica in baza unui contract individual de munca, cu norma intreaga sau cu timp partial.
Partea din venitul brut lunar ce depasea 10.000 lei, nu a beneficiat de facilitati fiscale.
2. Reducerea contributiei la pensii cu partea alocata pensiei private;
3. (Anterior eliminate) Scutirea de contributia la sanatate si reducerea contributiei pentru munca (pentru constructii si agroalimentar).
Noile obligatii fiscale
Incepand cu veniturile aferente lunii ianuarie 2025, declararea si plata acestora se vor face pana la 25 februarie 2025. Salariatii din IT, constructii si agroalimentar vor datora urmatoarele taxe salariale:
- Impozit pe venit: 10%;
- Contributia la pensii (CAS): 25%;
- Contributia la sanatate (CASS): 10%.
Angajatorii vor fi responsabili pentru calcularea, retinerea, declararea si plata acestor contributii. De asemenea, angajatorii vor datora contributia asiguratorie pentru munca, de 2,25%.
Salariile minime diferentiate
Conform prevederilor actualizate, incepand cu 1 ianuarie 2025, salariatii din domeniul agroalimentar vor beneficia de un salariu minim brut pe tara de 4.050 lei, iar salariatii din sectorul constructii vor beneficia de un salariu minim brut diferentiat de 4.582 lei.
Contextul Legislativ
Ordonanta de Urgenta nr. 156/2024 prevede, in cadrul Art. LXIV, urmatoarele modificari ale Codului fiscal:
-7. La articolul 60, punctele 2, 5 si 7 se abroga.
-8. Articolul 60 1 se abroga.
-10. Articolul 138 1 se abroga.
-11. Articolul 138 2 se abroga.
-12. Articolul 138 4 se abroga.
-13. Articolul 138 5 se abroga.
14. La articolul 146, alineatele (5) si (5 6) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
"(5) Calculul contributiei de asigurari sociale datorate de catre persoanele fizice care obtin venituri din salarii sau asimilate salariilor, precum si de catre institutiile prevazute la art. 136 lit. d)-f) se realizeaza prin aplicarea cotei prevazute la art. 138 lit. a) asupra bazelor lunare de calcul prevazute la art. 139, art. 143-145, dupa caz, in care nu se includ veniturile prevazute la art. 141 si 142.
. . . . . . . .
(5 6) Contributia de asigurari sociale datorata de catre persoanele fizice care obtin venituri din salarii sau asimilate salariilor, in baza unui contract individual de munca cu norma intreaga sau cu timp partial, calculata potrivit alin. (5), nu poate fi mai mica decat nivelul contributiei de asigurari sociale calculate prin aplicarea cotei prevazute la art. 138 lit. a) asupra salariului de baza minim brut pe tara in vigoare in luna pentru care se datoreaza contributia de asigurari sociale, corespunzator numarului zilelor lucratoare din luna in care contractul a fost activ."
Aceste schimbari au intrat in vigoare de la 1 ianuarie 2025, conform Art. LXV din OUG 156/2024.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "SAF-T 2025"!