Exemplu de calcul privind scaderea din impozitul pe profit datorat a cheltuielilor reprezentand sponsorizarea
Societatea A platitoare de impozit pe profit incheie un contract de sponsorizare (conform Legii nr. 32/1994 privind sponsorizarea) in calitate de sponsor, care are ca obiect plata sumei de 20.000 lei. Contractul de sponsorizare se incheie in data de 10 noiembrie 2024, in aceeasi luna efectuandu-se si plata sumei de 20.000 lei.
La calculul profitului impozabil pentru anul 2024, Societatea A prezinta urmatoarele date financiare:
Indicator |
Valoare (lei) |
---|---|
Venituri din vanzarea marfurilor |
1.500.000 lei |
Venituri din prestari de servicii |
5.000 lei |
Total cifra de afaceri |
1.505.000 lei |
Cheltuieli privind marfurile |
1.100.000 lei |
Cheltuieli cu personalul |
30.000 lei |
Alte cheltuieli de exploatare (din care: 20.000 lei sponsorizare) |
120.000 lei |
Total cheltuieli |
1.250.000 lei |
Calculul profitului impozabil pentru anul 2024
Profitul impozabil = 1.505.000 - 1.250.000 + 20.000 = 275.000 lei.
Impozitul pe profit inainte de scaderea cheltuielii cu sponsorizarea
275.000 x 16% = 44.000 lei.
Avandu-se in vedere conditiile de deducere prevazute la art. 25 alin. (4) lit. i) din Codul fiscal, prin aplicarea limitelor, valorile sunt:
-prima limita: 0,5% din cifra de afaceri: 1.505.000 x 0,5% = 7.525 lei;
-a doua limita: 20% din impozitul pe profit inainte de deducerea cheltuielilor de sponsorizare: 44.000 x 20% = 8.800 lei.
Suma de scazut din impozitul pe profit este 7.525 lei (valoarea cea mai mica dintre cele doua limite).
Impozitul pe profit datorat pentru anul 2024
44.000 - 7.525 = 36.475 lei.
Redirectionarea impozitului pe profit
Conform art. 42 alin. 4) din Codul fiscal, in cazul in care valoarea stabilita potrivit art. 25 alin. (4) lit. i) din Codul fiscal, diminuata cu sumele reportate, nu a fost utilizata integral, Societatea A poate dispune redirectionarea impozitului pe profit, in limita valorii astfel calculate, pentru efectuarea de sponsorizari, pana la termenele de depunere a declaratiei anuale de impozit pe profit, prin depunerea unui formular de redirectionare (formularul 177 "Cerere privind redirectionarea impozitului pe profit").
In cazul contribuabililor membri ai unui grup fiscal, redirectionarea poate fi dispusa numai de persoana juridica responsabila. Obligatia platii sumei redirectionate din impozitul pe profit revine organului fiscal competent. Redirectionarea impozitului pe profit pentru sponsorizarea entitatilor persoane juridice fara scop lucrativ, inclusiv a unitatilor de cult, poate fi efectuata doar daca beneficiarul sponsorizarii este inscris, la data platii sumei respective de catre organul fiscal, in Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale, potrivit art. 25 alin. 4 indice 1) din Codul fiscal.
INSTRUCTIUNI privind completarea formularului 177
"Cerere privind redirectionarea impozitului pe profit"
Formularul se completeaza si se depune de catre contribuabilii care dispun redirectionarea impozitului pe profit, pentru efectuarea de sponsorizari si/sau acte de mecenat, precum si pentru acordarea unor sume Fondului Natiunilor Unite pentru Copii - UNICEF sau altor organizatii internationale care isi desfasoara activitatea potrivit prevederilor unor acorduri speciale la care Romania este parte.
Cererea se depune prin mijloace electronice de transmitere la distanta.
Termen de depunere
Redirectionarea impozitului pe profit se poate face pana la termenele de depunere a declaratiei anuale de impozit pe profit. Pe perioada aplicarii prevederilor art. I din OUG nr. 153/2020 pentru instituirea unor masuri fiscale de stimulare a mentinerii/cresterii capitalurilor proprii, precum si pentru completarea unor acte normative, termenul pentru depunerea D 101 este cel prevazute la art. I alin. (13) si anume:
- pentru contribuabilii platitori de impozit pe profit, prin derogare de la prevederile art. 41 si 42 din Codul fiscal, termenul pentru depunerea declaratiei anuale privind impozitul pe profit (D 101 – Declaratie privind impozitul pe profit) si plata impozitului pe profit aferent anului fiscal respectiv, este pana la data de 25 iunie inclusiv a anului urmator;
- pentru contribuabilii care au optat pentru un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic (art. 16 alin. 5 din Codul fiscal) pana la data de 25 a celei de a sasea luni, inclusiv, de la inchiderea anului fiscal modificat.
In cazul contribuabililor membri ai unui grup fiscal, Cererea privind redirectionarea impozitului pe profit se depune de catre persoana juridica responsabila a grupului.
Rectificarea cererii de redirectionare
In cazul in care contribuabilul corecteaza formularul depus, cererea rectificativa se intocmeste pe acelasi model de formular, inscriind X in spatiul special prevazut in acest scop. In acest caz, se completeaza elementele de identificare a cererii care se rectifica, respectiv data si numarul de inregistrare.
Casuta "Cerere rectificativa" se bifeaza in situatia in care formularul depus se corecteaza la initiativa contribuabilului.
Cererea rectificativa nu se poate depune mai tarziu de 45 de zile de la termenul legal de exercitare a optiunii de redirectionare.
Casuta "Cerere rectificativa ca urmare a unei notificari" se bifeaza in situatia in care formularul depus se corecteaza ca urmare a primirii de catre contribuabil a unei notificari privind erorile identificate in cererea de redirectionare si/sau a unei notificari privind contul bancar al entitatii beneficiare. Cererea se poate rectifica in termen de 15 zile de la primirea notificarii.
Aceste Instructiuni au fost aprobate prin Ordinul presedintelui ANAF nr. 3562/2024 pentru aprobarea Procedurii privind redirectionarea impozitului pe profit, potrivit legii, pentru efectuarea de sponsorizari si/sau acte de mecenat, precum si a modelului si continutului unor formulare.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "SAF-T 2025"!