Facilitati fiscale pentru entitatile cu capitaluri proprii pozitive in perioada 2021-2025
09 Oct 2020
Pentru perioada 2021-2025, prin O.U.G. nr. 153/2015 s-au instituit o serie de facilitati (reduceri de impozit si prelungirea termenului de declarare) pentru contribuabilii pentru care capitalul propriu contabil este pozitiv si pentru cei care inregistreaza o crestere anuala a capitalului propriu pozitiv.
Astfel, contribuabilii platitori de impozit pe profit, impozit pe veniturile microintreprinderilor, ori impozit specific unor activitati beneficiaza de urmatoarele reduceri ale impozitului:
- 2%, in cazul in care capitalul propriu contabil, prezentat in situatiile financiare anuale, respectiv in raportarile contabile anuale pentru sediile permanente ale persoanelor juridice rezidente in state apartinand Spatiului Economic European, in anul pentru care datoreaza impozitul, este pozitiv. Pentru contribuabilii care, potrivit prevederilor legale, au obligatia constituirii capitalului social, capitalul propriu contabil trebuie sa indeplineasca concomitent si conditia de a fi la nivelul unei valori cel putin egale cu jumatate din capitalul social subscris;
- daca inregistreaza o crestere anuala a capitalului propriu ajustat al anului pentru care datoreaza impozitul fata de capitalul propriu ajustat inregistrat in anul precedent si indeplineste concomitent conditia prevazuta la pct.I, reducerile au urmatoarele valori:
Procentul de reducere a impozitului | Intervalele de crestere anuala a capitalului propriu ajustat | |
5% | pana la 5% inclusiv | |
6% | peste 5% si pana la 10% inclusiv | |
7% | peste 10% si pana la 15% inclusiv | |
8% | peste 15% si pana la 20% inclusiv | |
9% | peste 20% si pana la 25% inclusiv | |
10% | peste 25% |
- 3%, daca inregistreaza o crestere peste nivelul reglementat a capitalului propriu ajustat al anului pentru care datoreaza impozitul fata de capitalul propriu ajustat inregistrat in anul 2020 si daca indeplineste concomitent conditia prevazuta la pct. I.
Aceasta reducere se aplica incepand cu anul 2022, respectiv incepand cu anul fiscal modificat care incepe in anul 2022 iar procentul minim de crestere a capitalului propriu ajustat fata de capitalul propriu ajustat inregistrat in anul 2020 este de 5% pentru anul 2022, 10% pentru anul 2023, 15% pentru anul 2024, 20% pentru anul 2025.
In cazul in care sunt aplicabile doua sau trei din reducerile prevazute la pct. I – II pentru determinarea valorii reducerii, procentele corespunzatoare acestora se aduna, iar valoarea rezultata se aplica asupra impozitului.
Pe perioada aplicarii acestor reduceri termenele pentru depunerea declaratiilor si pentru plata impozitului sunt urmatoarele:
- pentru contribuabilii platitori de impozit pe profit - termenul pentru depunerea Declaratiei anuale privind impozitul pe profit si plata impozitului pe profit aferent anului fiscal respectiv este pana la data de 25 iunie inclusiv a anului urmator, iar pentru contribuabilii pentru care anul fiscal este diferit de anul calendaristic pana la data de 25 a celei de-a sasea luni inclusiv de la inchiderea anului fiscal modificat;
- pentru contribuabilii platitori de impozit pe veniturile microintreprinderilor termenul pentru depunerea declaratiei aferente trimestrului IV si plata impozitului aferent acestui trimestru este pana la data de 25 iunie inclusiv a anului urmator;
- pentru platitorii de impozit specific unor activitati termenul pentru depunerea Declaratiei aferente semestrului II si plata impozitului aferent acestui semestru este pana la data de 25 iunie inclusiv a anului urmator.
Aceste facilitari nu se aplica contribuabililor pentru care reglementarile contabile sunt emise de Banca Nationala a Romaniei, respectiv de Autoritatea de Supraveghere Financiara.
Ordonanta stabileste elementele luate in calcul la determinarea capitalului propriu ajustat, reguli pentru contribuabilii care efectueaza operatiuni de reorganizare in aceasta perioada (fuziune, divizare, transfer active) si alte aspecte pentru aplicarea acestor reduceri.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Intreprinderi legate
Impozit micro sau impozit pe profit?"!
Studii de caz si articole despre facilitati fiscale
Nov222024
Facilitatii fiscale pentru angajatii care desfasoara activitatea de creare de programe pentru calculator
de
Profeanu Laura
valabil la 22 Nov 2024
Intrebare:
Am calculat statul la luna octombrie 2024 pentru salariatul in domeniul IT si am constatat ca au fost scazuti din baza de calcul 300 lei, neimpozitati pentru CAS si CASS, de impozit fiind scutit. Salariul este la nivelul salariului minim pe economie aplicabil din iulie 2024, iar anterior a fost tot la nivelul salariului minim pe economie de 3300 lei si pana in prezent nu am luat in calcul ...
Nov222024
Aplicare facilitati domeniu IT in cazul concediului medical
de
Gina Popescu
valabil la 22 Nov 2024
Intrebare:
Societate din Romania, activeaza in domeniul IT. O salariata a societatii, care are salariu brut mai mic de 10.000 lei, este in Concediu Medical cod 08 - Sarcina si lauzie.
Pe perioada concediului medical, societatea poate aplica facilitatea de scutire a impozitului, pentru salariata?
Nov192024
Facilitati fiscale cim part-time
de
Florentina Buzea
valabil la 19 Nov 2024
Intrebare:
O firma de constructii care intruneste conditiile de aplicare a facilitatiilor din constructii, angajeaza un salariat cu CIM cu timp partial de 4 ore/zi, avand un salariu brut de incadrare de 5100 lei. Angajatul mai are incheiat un alt CIM la o institutie publica unde are functia de baza. In aceasta situatie se pot aplica facilitatile pentru acest angajat?
Multumesc!
Nov202024
Calcul salariu constructii cu facilitati
de
Rodica Mantescu
valabil la 20 Nov 2024
Intrebare:
SRL care aplica facilitatile in constructii.
Cum calculam impozitul pe salarii si venitul net in urmatoarea situatie:
Salariu realizat luna octombrie 10200 lei, salariatul nu a optat pentru Pilonul 2.
Pensie privata suportata de salariat 300 lei.
Multumesc.
Noua procedura de anulare a obligatiilor bugetare administrate de ANOFM
de
Profeanu Laura
16 Nov 2024
Odata cu intrarea in vigoare a Ordinului ANOFM nr. 1176/2024, publicat in Monitorul Oficial la 16 octombrie 2024, s-au clarificat detaliile privind implementarea amnistiei fiscale reglementata de OUG nr. 107/2024. Procedura vizeaza anularea unor obligatii bugetare accesorii si principale administrate de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) si structurile subordonate, ...
Nov112024
Salariat delegat in Franta
de
Profeanu Laura
valabil la 11 Nov 2024
Intrebare:
Societate cu CAEN de constructii, 4120, abia infiintata, neplatitoare de TVA in Romania, microintreprindere are 1 salariat, administratorul. Administratorul decide sa plece pentru o perioada in Corsica, presteaza servicii diverse in constructii si ca sofer pentru o societate cu cod de TVA de Franta. Factura emisa pentru aceasta societate va fi fara TVA, locul prestarii fiind Franta. Are nevoie ...
Vezi toate studiile de caz despre facilitati fiscale keyboard_double_arrow_right