Facilitati in domeniul constructiilor, venituri mai mici de 3.000 lei
21 Nov 2019
Incepand cu data de 22 iulie 2019, una dintre conditiile pentru aplicarea facilitatilor din constructii este ca veniturile brute lunare din salarii si asimilate salariilor realizate de persoanele fizice pentru care se aplica scutirea sa fie calculate la un salariu brut de incadrare pentru 8 ore de munca/zi de minimum 3.000 lei lunar.
Scutirea se aplica pentru sumele din venitul brut lunar de pana la 30.000 lei obtinut din salarii si asimilate salariilor realizate de persoanele fizice. Partea din venitul brut lunar ce depaseste 30.000 lei nu va beneficia de facilitati fiscale.
Cu privire la indeplinirea acestei conditii O.M.F.P. nr. 3.063/2019 pentru aprobarea modelului, continutului, modalitatii de depunere si de gestionare a "Declaratiei privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate" a adus urmatoarele clarificari:
- Contracte individuale de munca cu norma intreaga
In cazul contractelor individuale de munca cu norma intreaga, veniturile brute lunare din salarii si asimilate salariilor sunt calculate la un salariu brut de incadrare pentru 8 ore de munca/zi de minimum 3.000 lei lunar, respectiv salariul minim brut pe tara de 3.000 lei lunar este stabilit pentru un program de lucru in medie de 167,333 ore pe luna, reprezentand in medie 17,928 lei/ora.
Incepand cu data de 22 iulie 2019 in cazul indeplinirii cumulative a conditiilor prevazute la art. 60 pct. 5 din Codul fiscal, facilitatile fiscale se acorda pentru veniturile lunare din salarii si asimilate salariului, realizate in baza unui contract individual de munca mai mici de 3.000 lei/luna daca este indeplinita conditia ca salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata stabilit in bani, fara a include indemnizatiile, sporurile si alte adaosuri, sa fie in suma de 3.000 lei lunar, pentru un program de lucru in medie de 167,333 ore pe luna, reprezentand in medie 17,928 lei/ora.
Exemplu: daca un salariat cu norma intreaga are prevazut in contractul individual de munca un salariu lunar brut de incadrare de minimum 3.000 lei/luna, dar in luna de raportare a lucrat fractie de luna sau s-a aflat in concediu medical, acesta beneficiaza de facilitatile fiscale pentru venitul realizat.
- Contracte individuale de munca cu timp partial
Pentru salariatii care au incheiate cu angajatorii contracte de munca cu timp partial, facilitatile fiscale se acorda numai daca este indeplinita conditia ca salariul tarifar orar sa fie cel putin egal cu 17,928 lei.
- Alte raporturi juridice generatoare de venituri din salarii si asimilate salariilor
In cazul altor raporturi juridice generatoare de venituri din salarii si asimilate salariilor decat contractele individuale de munca, respectiv contract de administrare, de mandat si altele, pentru care venitul brut lunar nu este calculat la un salariu brut de incadrare pentru 8 ore de munca/zi de minimum 3.000 lei lunar, facilitatile fiscale se acorda numai daca este indeplinita conditia ca venitul brut lunar realizat sa fie cel putin egal cu 3.000 lei.
- Contracte de internship si ucenicie
In cazul contractelor de internship si de ucenicie, facilitatile fiscale se acorda numai daca este indeplinita conditia ca salariul tarifar orar sa fie cel putin egal cu 17,928 lei.
Tot prin O.M.F.P. nr. 3.063/2019 s-a prevazut ca, scutirea de la plata impozitului pe venit se acorda pentru toate raporturile juridice generatoare de venituri din salarii si asimilate salariilor, daca sunt indeplinite cumulativ conditiile prevazute la art. 60 pct. 5 din Codul fiscal, in vigoare incepand cu aceeasi data insa, in cazul contributiilor sociale obligatorii, facilitatile fiscale se acorda numai pentru contractele individuale de munca, inclusiv in cazul contractelor individuale de munca cu timp partial, daca sunt indeplinite cumulativ conditiile prevazute la art. 60 pct. 5 din Codul fiscal in vigoare incepand cu data de 22 iulie 2019.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Intreprinderi legate
Impozit micro sau impozit pe profit?"!
Studii de caz si articole despre facilitati
Nov222024
Facilitatii fiscale pentru angajatii care desfasoara activitatea de creare de programe pentru calculator
de
Profeanu Laura
valabil la 22 Nov 2024
Intrebare:
Am calculat statul la luna octombrie 2024 pentru salariatul in domeniul IT si am constatat ca au fost scazuti din baza de calcul 300 lei, neimpozitati pentru CAS si CASS, de impozit fiind scutit. Salariul este la nivelul salariului minim pe economie aplicabil din iulie 2024, iar anterior a fost tot la nivelul salariului minim pe economie de 3300 lei si pana in prezent nu am luat in calcul ...
Nov222024
Aplicare facilitati domeniu IT in cazul concediului medical
de
Gina Popescu
valabil la 22 Nov 2024
Intrebare:
Societate din Romania, activeaza in domeniul IT. O salariata a societatii, care are salariu brut mai mic de 10.000 lei, este in Concediu Medical cod 08 - Sarcina si lauzie.
Pe perioada concediului medical, societatea poate aplica facilitatea de scutire a impozitului, pentru salariata?
Nov192024
Facilitati fiscale cim part-time
de
Florentina Buzea
valabil la 19 Nov 2024
Intrebare:
O firma de constructii care intruneste conditiile de aplicare a facilitatiilor din constructii, angajeaza un salariat cu CIM cu timp partial de 4 ore/zi, avand un salariu brut de incadrare de 5100 lei. Angajatul mai are incheiat un alt CIM la o institutie publica unde are functia de baza. In aceasta situatie se pot aplica facilitatile pentru acest angajat?
Multumesc!
Nov202024
Calcul salariu constructii cu facilitati
de
Rodica Mantescu
valabil la 20 Nov 2024
Intrebare:
SRL care aplica facilitatile in constructii.
Cum calculam impozitul pe salarii si venitul net in urmatoarea situatie:
Salariu realizat luna octombrie 10200 lei, salariatul nu a optat pentru Pilonul 2.
Pensie privata suportata de salariat 300 lei.
Multumesc.
Noua procedura de anulare a obligatiilor bugetare administrate de ANOFM
de
Profeanu Laura
16 Nov 2024
Odata cu intrarea in vigoare a Ordinului ANOFM nr. 1176/2024, publicat in Monitorul Oficial la 16 octombrie 2024, s-au clarificat detaliile privind implementarea amnistiei fiscale reglementata de OUG nr. 107/2024. Procedura vizeaza anularea unor obligatii bugetare accesorii si principale administrate de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) si structurile subordonate, ...
Nov112024
Salariat delegat in Franta
de
Profeanu Laura
valabil la 11 Nov 2024
Intrebare:
Societate cu CAEN de constructii, 4120, abia infiintata, neplatitoare de TVA in Romania, microintreprindere are 1 salariat, administratorul. Administratorul decide sa plece pentru o perioada in Corsica, presteaza servicii diverse in constructii si ca sofer pentru o societate cu cod de TVA de Franta. Factura emisa pentru aceasta societate va fi fara TVA, locul prestarii fiind Franta. Are nevoie ...
Vezi toate studiile de caz despre facilitati keyboard_double_arrow_right