Facilitati in domeniul constructiilor, venituri mai mici de 3.000 lei

21 Nov 2019
Incepand cu data de 22 iulie 2019, una dintre conditiile pentru aplicarea facilitatilor din constructii este ca veniturile brute lunare din salarii si asimilate salariilor realizate de persoanele fizice pentru care se aplica scutirea sa fie calculate la un salariu brut de incadrare pentru 8 ore de munca/zi de minimum 3.000 lei lunar.
Scutirea se aplica pentru sumele din venitul brut lunar de pana la 30.000 lei obtinut din salarii si asimilate salariilor realizate de persoanele fizice. Partea din venitul brut lunar ce depaseste 30.000 lei nu va beneficia de facilitati fiscale.
Cu privire la indeplinirea acestei conditii O.M.F.P. nr. 3.063/2019 pentru aprobarea modelului, continutului, modalitatii de depunere si de gestionare a "Declaratiei privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate" a adus urmatoarele clarificari:
- Contracte individuale de munca cu norma intreaga
In cazul contractelor individuale de munca cu norma intreaga, veniturile brute lunare din salarii si asimilate salariilor sunt calculate la un salariu brut de incadrare pentru 8 ore de munca/zi de minimum 3.000 lei lunar, respectiv salariul minim brut pe tara de 3.000 lei lunar este stabilit pentru un program de lucru in medie de 167,333 ore pe luna, reprezentand in medie 17,928 lei/ora.
Incepand cu data de 22 iulie 2019 in cazul indeplinirii cumulative a conditiilor prevazute la art. 60 pct. 5 din Codul fiscal, facilitatile fiscale se acorda pentru veniturile lunare din salarii si asimilate salariului, realizate in baza unui contract individual de munca mai mici de 3.000 lei/luna daca este indeplinita conditia ca salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata stabilit in bani, fara a include indemnizatiile, sporurile si alte adaosuri, sa fie in suma de 3.000 lei lunar, pentru un program de lucru in medie de 167,333 ore pe luna, reprezentand in medie 17,928 lei/ora.
Exemplu: daca un salariat cu norma intreaga are prevazut in contractul individual de munca un salariu lunar brut de incadrare de minimum 3.000 lei/luna, dar in luna de raportare a lucrat fractie de luna sau s-a aflat in concediu medical, acesta beneficiaza de facilitatile fiscale pentru venitul realizat.
- Contracte individuale de munca cu timp partial
Pentru salariatii care au incheiate cu angajatorii contracte de munca cu timp partial, facilitatile fiscale se acorda numai daca este indeplinita conditia ca salariul tarifar orar sa fie cel putin egal cu 17,928 lei.
- Alte raporturi juridice generatoare de venituri din salarii si asimilate salariilor
In cazul altor raporturi juridice generatoare de venituri din salarii si asimilate salariilor decat contractele individuale de munca, respectiv contract de administrare, de mandat si altele, pentru care venitul brut lunar nu este calculat la un salariu brut de incadrare pentru 8 ore de munca/zi de minimum 3.000 lei lunar, facilitatile fiscale se acorda numai daca este indeplinita conditia ca venitul brut lunar realizat sa fie cel putin egal cu 3.000 lei.
- Contracte de internship si ucenicie
In cazul contractelor de internship si de ucenicie, facilitatile fiscale se acorda numai daca este indeplinita conditia ca salariul tarifar orar sa fie cel putin egal cu 17,928 lei.
Tot prin O.M.F.P. nr. 3.063/2019 s-a prevazut ca, scutirea de la plata impozitului pe venit se acorda pentru toate raporturile juridice generatoare de venituri din salarii si asimilate salariilor, daca sunt indeplinite cumulativ conditiile prevazute la art. 60 pct. 5 din Codul fiscal, in vigoare incepand cu aceeasi data insa, in cazul contributiilor sociale obligatorii, facilitatile fiscale se acorda numai pentru contractele individuale de munca, inclusiv in cazul contractelor individuale de munca cu timp partial, daca sunt indeplinite cumulativ conditiile prevazute la art. 60 pct. 5 din Codul fiscal in vigoare incepand cu data de 22 iulie 2019.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "SAF-T 2025"!
Studii de caz si articole despre facilitati
Bonificatia de 3% pentru bun-platnici
de
Profeanu Laura
15 Apr 2025
Ministerul Finantelor a oficializat, prin Ordinul nr. 540/2025, procedura de acordare a bonificatiei de 3% pentru contribuabilii care isi achita corect si la timp obligatiile fiscale aferente anului 2024. Masura, reglementata initial prin OUG 107/2024, se aplica o singura data si vizeaza atat platitorii de impozit pe profit, cat si microintreprinderile.
Cui se adreseaza ...
11Apr2025
Sponsorizare sportiv profesionist
de
Mariana Prejbeanu
valabil la 11 Apr 2025
Intrebare:
Societatea noastra, platitoare de impozit pe profit, doreste sa incheie un contract de sponsorizare cu o persoana fizica avand calitatea de sportiv profesionist, legitimat la Clubul Sportiv Dinamo Bucuresti. Mentionez ca persoana fizica ne pune la dispozitie si legitimatia. Va rog sa ne oferiti un punct de vedere daca este legal sa incheiem un astfel de contract de sponsorizare si punctul de ...
Facilitatile fiscale si impozitul minim global: le mai aplicam sau nu?
de
Profeanu Laura
05 Apr 2025
Odata cu intrarea in vigoare, de la 1 ianuarie 2024, a regulilor privind impozitul minim global (Pilonul 2), companiile din Romania care fac parte din grupuri mari, nationale sau internationale, se confrunta cu o dilema aparent paradoxala: mai are rost sa aplice facilitatile fiscale disponibile in Codul fiscal, daca acestea ar putea conduce, indirect, la plata unui impozit suplimentar?
La ...
06Apr2025
Asigurare de sanatate, asigurare de viata, pensii facultative. Tratament fiscal cand sunt suportate de angajator si salariat
de
Rodica Mantescu
valabil la 06 Apr 2025
Intrebare:
Un administrator, care este si angajat al firmei, doreste sa-si faca asigurari de viata, de sanatate si sa participe la Pilonul III Pensii. Care sunt facilitatile fiscale ca persoana fizica, angajat si angajator:
1. Pentru asigurare de viata - care sunt deducerile pe care le poate primi, ca persoana fizica si ca angajat al firmei, care sunt facilitatile pentru firma - ca angajator
2. ...
Actualizari la Declaratia 112: Modificari pentru 2025 Conform Ordinului ANAF nr. 299/2025
de
Profeanu Laura
14 Mar 2025
Declaratia 112 pentru raportarea veniturilor salariale si a taxelor aferente de catre angajatori, a fost actualizata pentru a reflecta modificarile legislative implementate pe final de 2024. Ordinul ANAF nr. 299/2025 a fost publicat la data de 13 martie 2025 in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 220 si 220 bis, iar prevederile sale se aplica incepand cu declararea veniturilor aferente lunii ...
14Mar2025
Facilitati fiscale in domeniul constructiilor. Cifra de afaceri
de
Nicolae Liviu
valabil la 14 Mar 2025
Intrebare:
Pe parcursul perioadei ianuarie - noiembrie 2024 societatea a realizat venituri conform cod CAEN 4120, lucrari pe teritoriul Romaniei, in valoare de 5.000.000 lei, emitand in fiecare luna factura catre beneficiarii lucrarilor si, in consecinta, a aplicat facilitatile pentru angajatii in domeniul constructiilor. In luna decembrie 2024 societatea nu a emis nici o factura si nu a inregistrat ...
Vezi toate studiile de caz despre facilitati keyboard_double_arrow_right