Firmele, fortate sa isi cumpere autoturisme de pana in 24.000 de euro, daca vor sa isi deduca integral cheltuielile cu amortizarea
11 Apr 2013
De la inceputul lunii februarie, cheltuielile cu amortizarea fiscala nu mai sunt deductibile integral pentru autovehiculele achizitionate pe firma. Prin modificarile aduse Codului fiscal, autovehiculele cu cel mult 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului, pot fi amortizate in limita a 1500/lei luna.
OG nr. 8/2013, actul normativ care a modificat Codul fiscal la finalul lunii ianuarie, a stabilit ca, de la 1 februarie, cheltuielile cu amortizarea autovehiculelor sunt deductibile partial, numai in limita a 1500 de lei/luna.
Aceasta reglementare se aplica pentru toate mijloacele de transport persoane din categoria M1.
Potrivit Ordinului ministrului lucrarilor publice, transporturilor si locuintei nr. 211/2003 care aproba Reglementarile privind omologarea de tip si eliberarea cartii de identitate a vehiculelor rutiere, precum si omologarea de tip a produselor utilizate la acestea, vehiculele din categoria M1 sunt vehicule avand cel putin patru roti, concepute si construite pentru transportul de pasageri, care au, in afara scaunului conducatorului, cel mult opt locuri pe scaune.
Asadar, noua reglementare fiscala se aplica pentru toate autovehiculele care au cel mult 9 locuri, incluzand scaunul soferului.
Mai mult decat atat, pentru aceste mijloace de transport nu se aplica prevederile art. 24 alin. (11) lit. f) din Codul fiscal, astfel ca aceste autovehicule nu pot fi amortizate si in functie de numarul de kilometri sau numarul de ore de functionare prevazut in cartile tehnice.
Vechile reguli permiteau firmelor amortizarea autovehiculelor pe o perioada de maxim 6 ani, indiferent de valoarea lor, cheltuielile fiind deductibile integral din punct de vedere fiscal.
De la 1 februarie, insa, Guvernul a limitat deductibilitatea pana la 1500 de lei/luna, astfel ca fiecare agent economic isi poata deduce lunar numai aceasta suma pentru fiecare autovehicul achizitionat. Noua reglementare se aplica inclusiv pentru autoturismele cumparate inainte de 1 februarie 2013, pentru cheltuielile cu amortizarea stabilite in baza valorii fiscale ramase neamortizate la aceasta data, astfel ca din februarie orice suma care depaseste plafonul de 1500 de lei va fi considerata nedeductibila.
Ce solutie au contribuabilii?
Limitarea deductibilitatii cheltuielilor cu amortizarea autovehiculele nu poate fi o veste buna pentru contribuabili, mai ales cand regulile sunt schimbate intr-un timp foarte scurt (OG nr. 8/2013 a fost publicata in 24 ianuarie si s-a aplicat de la 1 februarie).
Totusi, pentru a beneficia de deducerea integrala a cheltuielilor cu amortizarea, agentii economici pot alege sa isi achizitioneze autoturisme care nu costa mai mult de 108.000 de lei (6 ani x 1500 de lei/luna). La un curs mediu anual al euro, care in 2012 a fost de 4,45 lei/euro (conform BNR) inseamna ca firmele isi pot achizitiona autoturisme de aproximativ 24.000 de euro, aceasta fiind valoarea optima, care permite firmelor sa isi deduca in totalitate cheltuielile de amortizare.
In luna ianuarie, cand Ministerul Finantelor a lansat in dezbatere publica proiectul OG nr. 8/2013, oficialii MFP explicau: "Am limitat cheltuielile cu deducerea amortizarii pentru autoturismele peste valoarea de 18.000 de euro. Pana la aceasta valoare, cheltuiala cu amortizarea este deductibila fiscal. Daca de exemplu se cumpara o masina de 120.000 de euro cu o valoare de amortizare este 1000 de lei/luna iar la una de 18.000 de euro sa zicem ca e 300 de lei/luna. Diferenta de 700 de lei nu este deductibila fiscal. Am lasat deductibila doar cheltuiala amortizarii pentru masini de pana la 18.000 de euro".
Tot ei precizau: "Plafonul de 18.000 de euro a fost stabilit pentru ca exista deja plafonul acesta pentru achizitiile de institutiile publice au dreptul de a achizitiona masini pana la aceasta valoare si am dorit sa existe un comportament similar fata de institutiile publice. Amortizarea se calculeaza pe an pe masina la un interval de amortizare mediu de 5 ani. In mod normal, un autoturism se amortizeaza intre 4 si 6 ani".
Articol preluat integral de pe www.avocatnet.ro
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Intreprinderi legate
Impozit micro sau impozit pe profit?"!
Studii de caz si articole despre cheltuieli deductibile
Modificari fiscale 18 - 24 noiembrie 2024
de
Irina Dumitrescu
27 Nov 2024
1. Legea nr. 290/2024 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal
Publicat in: M.Of. nr.1163 din 21.11.2024
Ce prevede: Legea aduce modificari in domeniul impozitelor suplimentare aplicabile pentru institutiile de credit si pentru persoanele juridice care desfasoara activitati in sectoarele petrol si gaze naturale. De la 01 ianuarie 2025 ...
Nov262024
Facturi emise pe numele salariatului
de
Gina Popescu
valabil la 26 Nov 2024
Intrebare:
Va rog sa mi spuneti in ce conditii sunt deductibile facturile de hotel, uber, protocol daca sunt emise pe numele angajatilor. Aceasta intrebare este si pentru facturile de consumabile, in caz in care a fost emisa eronat de catre EMAG, pe numele angajatului. Din cate cunosc trebuie atasat unui decont si nu se deduce TVA-ul. Multumesc.
Nov252024
Calcul CASS la PFA
de
Florentina Buzea
valabil la 25 Nov 2024
Intrebare:
Va rog sa-mi spuneti daca plata contributiei de 10% CASS la PFA, suma respectiva intra in calculul plafonului de 6 salarii minime anuale?
De exemplu:
Venituri/2024 = 40.000 lei
Cheltuieli/2024 = 20.000 lei
Contributie CASS pentru anul 2023 achitata in 2024 = 3500 lei
Pentru a calcula incadrarea in plafonul de 6 salarii pentru 2024 (19800 lei) se verifica facand diferenta 40000 - ...
Nov252024
Cheltuielile de reclama si publicitate efectuate in scopul popularizarii firmei
de
Profeanu Laura
valabil la 25 Nov 2024
Intrebare:
Suntem in negocieri cu un client A (companie multinationala) de intermediere prestare servicii. Acest contract s-ar derula conform unui buget estimat initial, in baza caruia se vor obtine discount-uri de la furnizorii nostri. Clientul A va fi facturat in functie de serviciile prestate efectiv, nu de bugetul estimat. La sfarsitul anului, in situatia in care nivelul serviciilor prestate depasesc ...
Nov252024
Ajustare tva vanzare apartamente vandute in regim de scutire TVA
de
Ela Dumitra
valabil la 25 Nov 2024
Intrebare:
O societate care a construit in regim de antrepriza un ansamblu de apartamente si le receptioneaza in decembrie 2022.
Cazul I - dupa 2 ani societatea le poate vinde ca marfa in regim de scutire TVA conform art. 292 (alin 2) lit f., apoi ulterior va aplica societatea pro-rata?
Cazul II - daca societatea le trece la imobilizari, le inchiriaza (obtine venituri din chirii) si dupa 2-3 ani le ...
Nov202024
Decontare ochelari
de
Profeanu Laura
valabil la 20 Nov 2024
Intrebare:
Referitor la decontarea ochelarilor de vedere, conform recomandarii Directivei Europene.
Firma noastra deconteaza in limita a 400 lei/an, contra/valoarea ochelarilor de vedere pentru angajati.
In acest scop a fost intocmita o procedura in care sunt precizate categoriile de personal eligibile si documentele justificative necesare a fi prezentate, adica:
- recomandarea mediculul de ...
Vezi toate studiile de caz despre cheltuieli deductibile keyboard_double_arrow_right