Formularul 014 a fost modificat. Care sunt noile reguli pentru anul fiscal diferit de anul calendaristic?
31 Mai 2017
Potrivit Legii contabilitatii 82/1991, exercitiul financiar poate fi diferit de anul calendaristic pentru sucursalele cu sediul in Romania, care apartin unei persoane juridice cu sediul in strainatate, precum si pentru persoanele juridice cu sediul in Romania, cu exceptia urmatoarelor entitati:
- institutiile de credit,
- institutiile financiare nebancare, definite potrivit legii, inscrise in Registrul general,
-
Persoanele juridice care aplica impozitul de profit si au optat, in conformitate cu aceste prevederi, pentru un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic pot opta ca anul fiscal sa corespunda exercitiului financiar.
Incepand cu 01 ianuarie 2017 s-a reglementat procedura de urmat in situatia in care o persoana care a optat pentru un an fiscal diferit de anul calendaristic doreste sa revina la anul calendaristic sau sa schimbe perioada din care este constituit anul fiscal.
Pana la aceasta data, daca o persoana a optat pentru un an fiscal diferit de anul calendaristic nu avea posibilitatea sa revina la anul calendaristic, intrucat legislatia nu reglementa aceasta situatie.
Pentru stabilirea anului fiscal modificat se aplica urmatoarele reguli:
- primul an fiscal modificat include si perioada anterioara din anul calendaristic cuprinsa intre 1 ianuarie si ziua anterioara primei zi a anului fiscal modificat, acesta reprezentand un singur an fiscal;
- daca anul fiscal modificat redevine anul fiscal calendaristic, ultimul an fiscal modificat include si perioada cuprinsa intre ziua ulterioara ultimei zile a anului fiscal modificat si 31 decembrie a anului respectiv; declaratia anuala de impozit pe profit aferenta ultimului an fiscal modificat se depune pana la data de 25 martie inclusiv a anului urmator;
- daca se modifica perioada anului fiscal modificat, primul an nou fiscal modificat include si perioada cuprinsa intre ziua ulterioara ultimei zile a anului fiscal modificat si ziua anterioara primei zile a noului an fiscal modificat.
Prin OANAF 1546 din 29 mai 2017 a fost modificat formularul (014) "Notificare privind modificarea anului fiscal" in vederea preluarii acestor schimbari introduse la inceputul anului.
Formularul (014) "Notificare privind modificarea anului fiscal" se depune la organul fiscal competent, dupa cum urmeaza:
- in termen de 15 zile de la data inceperii anului fiscal modificat sau de la data inregistrarii contribuabilului, dupa caz;
- in termen de 15 zile de la data inceperii noului an fiscal modificat, in cazul modificarii perioadei anului fiscal modificat;
- pana la data de 25 a celei de-a treia luni inclusiv, de la data la care s-ar fi inchis anul fiscal modificat, in cazul in care anul fiscal modificat redevine an fiscal calendaristic.
Contribuabilii care datoreaza impozit pe veniturile microintreprinderilor nu pot opta pentru un an fiscal diferit de anul calendaristic. In cazul in care un contribuabil, platitor de impozit pe profit care a optat pentru un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic, indeplineste conditiile pentru a fi incadrat microintreprindere (conditiile prevazute la art. 47 din Codul fiscal) trece la sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor incepand cu data de 01 ianuarie si depune declaratia privind impozitul pe profit – Formular 101- aferenta anului anterior aplicarii sistemului de impunere pe veniturile microintreprinderilor, pentru perioada cuprinsa intre data inceperii anului modificat si 31 decembrie, pana la data de 25 martie a anului fiscal urmator.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Intreprinderi legate
Impozit micro sau impozit pe profit?"!
Studii de caz si articole despre formular 014
Oct012021
Exercitiu financiar diferit, raportari semestriale
de
Elena Garofil
valabil la 01 Oct 2021
Intrebare: Societatea (mare contribuabil) a optat pentru schimbarea exercitiului financiar, cat si pentru schimbarea anului fiscal idem cu perioada exercitiului fiscal, depunand S1055 respectiv formularul 014? Notificare privind modificarea anului fiscal? Perioada aleasa este iulie-iunie. Pentru perioada aleasa a depus S1004 la 31.12 si S1042 pentru 30.06. in termen de 150 de zile de la incheierea ...
Declararea modificarilor ulterioare ale datelor din declaratia de inregistrare fiscala
de
Portal Codul Fiscal
20 Aug 2018
Modificarile ulterioare ale datelor din declaratia de inregistrare fiscala trebuie aduse la cunostinta organului fiscal central, in termen de 15 zile de la data producerii acestora, prin completarea si depunerea declaratiei de mentiuni.
Termenul de 15 zile este termenul general prevazut de Codul de procedura fiscala si se aplica atunci cand legislatia nu prevede un termen pentru declararea ...
Oct212017
Schimbare an fiscal. Impozit pe profit
de
Mariana Prejbeanu
valabil la 21 Oct 2017
Intrebare: In cazul in care suntem o companie nou-infiintata in aprilie 2016, care am optat de la inceput pentru schimbarea anului fiscal la septembrie, ce declaram/platim pentru impozitul pe profit pentru trimestrul iulie - septembrie 2017 (ultimul trimestru)?
Precizam ca nu s-a aplicat metoda calculului trimestrial. Primul mega an fiscal este aprilie 2016 - septembrie 2017.
Vezi toate studiile de caz despre formular 014 keyboard_double_arrow_right