Formularul 100 a fost modificat! Contribuabilii pot declara deducerile pentru casele de marcat
20 Ian 2021
In M.Of. nr. 59 din 19 ianuarie 2021 a fost publicat O.A.N.A.F. nr. 51/2021 privind modificarea si completarea Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 587/2016 pentru aprobarea modelului si continutului formularelor utilizate pentru declararea impozitelor si taxelor cu regim de stabilire prin autoimpunere sau retinere la sursa.
Formularele nr. 100 si 710 si instructiunile de completare au fost modificate in sensul introducerii unui rand dinstinct pentru declararea de catre platitorii de impozit pe veniturile microintreprinderilor a deducerilor pentru casele de marcat conform Legii nr. 153/2020.
Astfel, microintreprinderile care achizitioneaza aparate de marcat electronice fiscale, astfel cum sunt definite la art. 3 alin. (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 28/1999, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, scad costul de achizitie aferent lor din impozitul pe veniturile microintreprinderilor in trimestrul in care au fost puse in functiune, in limita impozitului pe veniturile microintreprinderilor datorat pentru trimestrul respectiv. Sumele care depasesc impozitul din trimestrul respectiv se reporteaza in trimestrele urmatoare, pe o perioada de 28 de trimestre consecutive. Scaderea acestor sume din impozitul pe veniturile microintreprinderilor datorat se efectueaza in ordinea inregistrarii acestora, in aceleasi conditii, la fiecare termen de plata a impozitului pe veniturile microintreprinderilor.
Pentru trimestrul IV al anului 2020 contribuabilii scad din impozitul pe veniturile microintreprinderilor si costul de achizitie al aparatelor de marcat electronice fiscale, astfel cum sunt definite la art. 3 alin. (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 28/1999, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, achizitionate si puse in functiune in anul 2018, in anul 2019, precum si al celor puse in functiune in anul 2020 inaintea intrarii in vigoare a Legii nr. 153/2020, cu conditia ca la data achizitiei respectivelor aparate de marcat electronice fiscale contribuabilii sa fi fost platitori de impozit pe veniturile microintreprinderilor.
Intrucat la data achizitiei acestor aparate contribuabilii deduceau costul de achizitie din baza impozabila, conform reglementarilor in vigoare la acea data, la trimestrul IV al anului 2020, costul de achizitie al acestora se va adauga la baza impozabila dar se scade din impozitul pe veniturile microintreprinderilor determinat in trimestrul respectiv. Sumele care nu sunt scazute din impozitul pe veniturile microintreprinderilor se reporteaza in urmatoarele 28 de trimestre consecutive. Recuperarea acestor sume se va efectua la fiecare termen de plata a impozitului pe veniturile microintreprinderilor.
Dupa actualizarea PDF-ului in sectiunea declaratii (https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/Declaratii_R/100.html) aceste deduceri se vor inscrie in Formularul 100 la Randul 1.2 «Cost de achizitie al aparatelor de marcat electronice fiscale».
Platitorii de impozit pe profit care deduc costul aparatelor de marcat nu declara aceste deduceri in Formularul 100. In cazul acestora, deducerile se vor reflecta in declaratia privind impozitul pe profit – Formular 101.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Intreprinderi legate
Impozit micro sau impozit pe profit?"!
Studii de caz si articole despre formularul 100
Mai162019
Utilizarea rezervei inregistrata cf. art. 22 din Codul fiscal/profit reinvestit
de
Elena Ionescu
valabil la 16 Mai 2019
Intrebare: Societatea noastra a folosit facilitatea fiscala din Codul fiscal - ART. 22 - Scutirea de impozit a profitului reinvestit in anul 2016 si 2017. Suma aferenta profitului brut investit s-a inregistrat in contul de "Alte rezerve". Asociatii doresc repartizarea acestor alte rezerve ca dividende si plata lor in decursul anului 2019. Intrebari: 1. Decizia asociatilor este in conformitate cu ...
Mai152019
Declaratii fiscale in perioada de dizolvare urmata de lichidare
de
Elena Ionescu
valabil la 15 Mai 2019
Intrebare: O societate (initial microintreprindere) se afla in dizolvare cu lichidare, prin procedura falimentului (L. nr.85/2006), din luna iunie 2016. Incepand cu ianuarie 2017 i-a fost modificat vectorul fiscal, ca platitoare de impozit pe profit, doarece nu mai indeplinea conditiile microintreprinderii (art.47 alin.1) lit.e)) . S-a completat coerspunzator Cap.VI - Date privind starea contribuabilului, ...
Ian222018
Dividende distribuite in 2017 si platite in 2018. Tratament declarativ
de
Olga Crevelescu
valabil la 22 Ian 2018
Intrebare: In decembrie 2017, asociatii firmei au hotarat repartizarea profitului aferent anului 2016 la dividende. Aceste dividende vor fi platite in cursul anului 2018, pana in ianuarie 2018, platind doar impozitul aferent acestora. Intrebarile mele sunt urmatoarele:
1. Pe langa impozitul de 5%, pe care il vom plati pentru intreaga suma, la plata, catre asociati, a dividendelor se mai platesc si alte ...
Sep212015
Obligatii privind veniturile din investitii.
de
Dani Cucu
valabil la 21 Sep 2015
Intrebare: O societate comerciala are un asociat de cetatenie roamana, dar care este rezident in Belgia. Din profitul realizat in Romania doreste sa-si ridice dividende. Intrebarea este daca datoreaza atat impozitul de 16% cat si sanatate de 5,5%.
Vezi toate studiile de caz despre formularul 100 keyboard_double_arrow_right