Formularul 101 pentru anul 2016 a fost aprobat. Cine are obligatia sa il depuna in 2017?
28 Nov 2016
Prin OANAF 3386 din 25.11.2016 a fost aprobat Formularul 101 ce se va utiliza, incepand cu 01 ianuarie 2017, pentru declararea obligatiilor anuale aferente anului fiscal 2016.
La completarea formularului se au in vedere prevederile Legii nr. 227/2015, ale Normelor metodologice de aplicare, precum si deciziile Comisiei fiscale centrale constituite la nivelul MFP.
Declaratia se depune de catre platitorii de impozit pe profit. In anul 2016, conform Codului fiscal aprobat prin Legea 227/2015, sunt obligate la plata impozitului pe profit urmatoarele persoane:
I. persoanele juridice romane, cu urmatoarele exceptii:
2. institutia publica, infiintata potrivit legii, cu exceptia activitatilor economice desfasurate de aceasta;
3. Academia Romana, precum si fundatiile infiintate de Academia Romana in calitate de fondator unic, cu exceptia activitatilor economice desfasurate de acestea;
4. Banca Nationala a Romaniei;
5. Fondul de garantare a depozitelor in sistemul bancar, constituit potrivit legii;
6. Fondul de compensare a investitorilor, infiintat potrivit legii;
7. Fondul de garantare a pensiilor private, infiintat potrivit legii;
8. Fondul de garantare a asiguratilor, constituit potrivit legii;
9. persoana juridica romana care plateste impozit pe veniturile microintreprinderilor;
10. entitatea transparenta fiscal cu personalitate juridica.
II. persoanele juridice straine care desfasoara activitate prin intermediul unui sediu permanent/mai multor sedii permanente in Romania.
III. persoanele juridice straine care au locul de exercitare a conducerii efective in Romania.
IV. persoanele juridice straine care realizeaza venituri din transferul proprietatilor imobiliare situate in Romania sau al oricaror drepturi legate de aceste proprietati, inclusiv inchirierea sau cedarea folosintei bunurilor proprietatii imobiliare situate in Romania, venituri din exploatarea resurselor naturale situate in Romania, precum si venituri din vanzarea-cesionarea titlurilor de participare detinute la o persoana juridica romana.
V. persoanele juridice cu sediul social in Romania, infiintate potrivit legislatiei europene.
Incepand cu anul 2016, daca in cursul unui an fiscal o microintreprindere realizeaza venituri mai mari de 100.000 euro sau ponderea veniturilor realizate din consultanta si management in veniturile totale este de peste 20% inclusiv, aceasta datoreaza impozit pe profit, incepand cu trimestrul in care s-a depasit oricare dintre aceste limite, calculul si plata impozitului pe profit efectuandu-se luand in considerare veniturile si cheltuielile realizate incepand cu trimestrul respectiv. Acesti contribuabili vor depune declaratia 101 pentru perioada cuprinsa intre data de intai a primei luni din trimestrul in care incep, in cursul anului, sa desfasoare activitati de natura celor exceptate, sau in cazul in care se realizeaza venituri mai mari de 100.000 euro sau ponderea veniturilor realizate din consultanta si management in veniturile totale este de peste 20% inclusiv si sfarsitul anului de raportare.
In trecut, acesti contribuabili calculau impozitul pe profit luand in considerare veniturile si cheltuielile inregistrate de la inceputul anului iar in formularul 101 inscriau si impozitul pe veniturile microintreprinderilor declarat in anul de raportare prin formularul 100, in vederea regularizarii.
Atentie! Formularul se va depune de catre persoanele care aplica regulile speciale de impozitare reglementate la art. 15 din Codul fiscal, inclusiv in situatia in care inregistreaza numai venituri neimpozabile, respectiv cheltuieli nedeductibile, potrivit titlului II "Impozitul pe profit" din Codul fiscal. Este vorba de urmatoarele persoane:
- cultele religioase,
- unitatile de invatamant preuniversitar si institutiile de invatamant superior, particulare, acreditate, precum si cele autorizate,
- asociatiile de proprietari constituite ca persoane juridice si asociatiile de locatari recunoscute ca asociatii de proprietari,
- Societatea Nationala de Cruce Rosie din Romania,
- organizatiile nonprofit, organizatiile sindicale, organizatiile patronale
Aceasta obligatie este expres prevazuta de instructiunile de completare a formularului avand in vedere interpretarile diferite din anii precedenti.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Intreprinderi legate
Impozit micro sau impozit pe profit?"!
Studii de caz si articole despre OANAF 3386
Dec202018
ONG. Venituri neimpozabile. Inregistrarea cheltuielilor nedeductibile
de
Elena Garofil
valabil la 20 Dec 2018
Intrebare: O organizatie non-profit are numai venituri din cotizatii (deci sunt venituri neimpozabile), dar cu ocazia organizarii de evenimente are cheltuieli cu alimente, cafea si bauturi, aranjamente florale.Pentru aceste cheltuieli nedeductibile trebuie depusa declaratia 101 (in ianuarie 2019) si platit impozit pe profit si la bilant se considera activitate economica?
Vezi toate studiile de caz despre OANAF 3386 keyboard_double_arrow_right