ICS2 devine obligatoriu pentru transportatorii rutieri si feroviari de la 1 aprilie 2025 - ce trebuie sa stie operatorii economici romani

Incepand cu 1 aprilie 2025, transportatorii rutieri si feroviari care aduc marfuri din afara Uniunii Europene sau care tranziteaza spatiul comunitar vor trebui sa se conformeze noilor cerinte impuse de sistemul ICS2 – Import Control System 2. Anuntul a fost facut recent de Autoritatea Vamala Romana (AVR), in contextul implementarii etapizate a acestui nou cadru de securitate vamala la nivelul UE.
Ce este ICS2 si de ce este important?
ICS2 este succesorul sistemului ICS1, introdus in urma cu mai bine de un deceniu pentru a permite analiza de risc asupra marfurilor importate in UE, ca raspuns la amenintarile de securitate globala. Spre deosebire de vechiul sistem, ICS2 presupune un proces standardizat, digital si mult mai detaliat pentru informarea in avans asupra transporturilor catre sau prin UE, indiferent de mijlocul de transport – aerian, maritim, rutier sau feroviar.
Ce aduce nou faza din aprilie 2025 pentru transportatorii rutieri si feroviari?
Dupa ce sistemul a fost aplicat deja in domeniul transportului aerian si maritim, urmatoarea etapa vizeaza operatorii de transport rutier si feroviar, precum si furnizorii de servicii expres sau postale care utilizeaza aceste mijloace.
Astfel, incepand cu 1 aprilie 2025, acestia trebuie:
- sa transmita o declaratie ENS completa si corecta pentru marfurile transportate spre UE sau in tranzit prin UE;
- sa asigure colectarea datelor de la clienti intr-un format compatibil cu cerintele ICS2;
- sa actualizeze sistemele IT si procesele interne pentru a putea transmite ENS in timp util;
- sa instruiasca personalul cu privire la noile obligatii si fluxuri de lucru.
Perioada de tranzitie – doar la cerere
Operatorii economici care nu reusesc sa se conformeze pana la 1 aprilie pot solicita o perioada de tranzitie pana la 1 septembrie 2025, insa aceasta nu se acorda automat – este necesara o solicitare explicita catre Help Desk-ul ICS2 din statul membru in care este inregistrat operatorul (pe baza numarului EORI).
Dupa aceasta perioada, sistemul ICS1 va fi eliminat complet, iar ICS2 va deveni singura platforma utilizabila pentru raportarea ENS.
Consecintele nerespectarii obligatiilor ICS2
Lipsa unei declaratii ENS corecte si complete sau transmiterea ei cu intarziere poate duce la:
- respingerea declaratiei ENS de catre autoritatea vamala;
- emiterea unor recomandari suplimentare de securitate, inclusiv inspectii fizice;
- blocarea incarcarii sau intrarii in UE a marfurilor;
- sanctiuni administrative aplicate operatorilor economici.
Este important de retinut ca procesul de analiza de risc efectuat de autoritatile vamale se bazeaza strict pe informatiile furnizate in ENS – prin urmare, calitatea si completitudinea acestor date devin vitale pentru fluidizarea lantului logistic si evitarea blocajelor.
Recomandari pentru operatorii romani
In perioada urmatoare, operatorii economici din Romania care efectueaza sau gestioneaza transporturi internationale rutiere si feroviare trebuie:
- sa evalueze gradul de pregatire tehnologica si operationala pentru implementarea ICS2;
- sa identifice responsabilul din lantul logistic pentru transmiterea ENS (pot exista depuneri unice sau multiple, in functie de structura contractuala);
- sa contacteze autoritatile vamale romane pentru asistenta sau clarificari privind perioada de tranzitie.
Concluzie
ICS2 reprezinta atat o schimbare de sistem, cat si un pas spre digitalizarea si consolidarea controlului vamal la nivelul Uniunii Europene. Pentru firmele din Romania care activeaza in domeniul transporturilor sau logisticii, conformarea la noile cerinte nu este optionala, ci o conditie pentru continuitatea activitatii dupa 1 aprilie 2025.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "SAF-T 2025"!