Impactul Sistemului de Garantie-Returnare (SGR) asupra Comerciantilor si Contabililor

01 Dec 2023
La 30 noiembrie 2023, Sistemul de Garantie-Returnare (SGR) a intrat in vigoare, aducand schimbari in ceea ce priveste ambalajele nereutilizabile. Comerciantii si contabilii se confrunta cu aspecte financiare si operationale, iar intelegerea acestora este importanta pentru adaptarea la aceasta noua realitate comerciala.
Implicatii pentru Comercianti
Principalul impact consta in gestionarea preturilor produselor. Bauturile imbuteliate, cum ar fi sucurile, berea si apa plata, vor avea un cost aparent mai ridicat cu 50 de bani pentru cei care nu returneaza ambalajele. Cu toate acestea, cei care aleg sa le returneze vor recupera ulterior aceasta diferenta, reprezentand un aspect important al gestionarii vanzarilor si al relatiei cu consumatorii.
Beneficiile aduse de SGR
SGR are un impact semnificativ asupra mediului inconjurator, contribuind la reducerea poluarii generate de ambalajele nereciclabile. Comerciantii devin astfel factori activi in promovarea sustenabilitatii, iar aceasta abordare are un impact pozitiv asupra imaginii si responsabilitatii sociale a acestora.
Ambalaje incluse in SGR
H.G nr. 1.074 din 04.10.2021 privind stabilirea sistemului de garantie-returnare pentru ambalaje primare nereutilizabile, are ca obiect stabilirea cadrului legal pentru implementarea pe intreg teritoriul Romaniei a SGR aplicabil pentru ambalaje primare nereutilizabile prevazute de Legea 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor si a deseurilor de ambalaje (in vigoare din 02.11.2015).
Potrivit prevederilor acestei legi, circulatia ambalajelor reutilizabile intre operatorii economici, se face prin schimb, cu respectarea prevederilor Legii contabilitatii nr. 82/1991 si ale Codul fiscal, iar daca beneficiarii nu detin cantitatile de ambalaje necesare efectuarii schimbului, achita o garantie baneasca in schimbul ambalajelor primite.
Valoarea garantiei banesti este in cuantum de 0,5 lei/ambalaj intre operatorii economici si intre operatorii economici si consumatorul final, in cazul ambalajelor primare reutilizabile, cu volume cuprinse intre 0,1 l si 3 l, utilizate pentru produse destinate consumului populatiei.
Sistemul de garantie-returnare se aplica pentru ambalaje primare nereutilizabile din sticla, plastic sau metal, cu volume cuprinse intre 0,1 l si 3 l inclusiv, utilizate pentru a face disponibile pe piata nationala bere, mixuri de bere, mixuri de bauturi alcoolice, cidru, alte bauturi fermentate, sucuri, nectaruri, bauturi racoritoare, ape minerale si ape de baut de orice fel, vinuri si spirtoase.
Identificarea ambalajelor SGR
Ambalajele vor fi marcate distinct cu un simbol reprezentativ si un cod de bare conform specificatiilor stabilite de administratorul SGR, asigurand o recunoastere usoara pentru consumatori. In data de 4 iulie 2023, Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor a emis Ordinul nr. 1.802 privind aprobarea simbolului care indica apartenenta la acest sistem.
Aprobarea simbolului, conform prevederilor art. 24 din H.G. nr. 1.074/2021, reprezinta un pas important in asigurarea transparentei si identificarii clare a produselor si ambalajelor incluse in programul SGR. Simbolul, propus de S.C. RetuRo Sistem Garantie Returnare - S.A., este conceput pentru a fi usor recunoscut si inteles de catre consumatori, marcand angajamentul Ministerului in promovarea unei gestionari responsabile a deseurilor si protejarea mediului inconjurator.
Prin acest act normativ se impune obligativitatea marcarii ambalajelor cu simbolul SGR, facilitand astfel identificarea produselor care intra sub incidenta sistemului de garantie-returnare. Comerciantii vor juca un rol esential in implementarea acestui simbol, iar consumatorii vor beneficia de o transparenta crescuta privind produsele implicate in eforturile de protejare a mediului.
Functionarea SGR
La achizitionarea unei bauturi imbuteliate intr-un ambalaj SGR, consumatorii platesc 50 de bani. Returnarea ulterioara a ambalajului gol la orice punct de colectare SGR din tara permite consumatorilor sa recupereze suma platita anterior.
Returnarea ambalajelor SGR
In cadrul punctelor de returnare, comerciantii sunt obligati sa accepte ambalajele SGR returnate de consumatorii sau utilizatorii finali, indiferent de locul din care a fost achizitionat produsul ambalat si fara a conditiona acceptarea ambalajului SGR de prezentarea bonului fiscal. Procesul de returnare este simplu, implicand prezentarea ambalajului gol si curat la un punct de colectare SGR. Suma de 0,50 lei este restituita in numerar, prin virament sau sub forma de voucher.
Puncte de colectare SGR
Acestea trebuie sa fie amplasate in cadrul sau in proximitatea magazinelor, cu distante bine definite in functie de mediul urban sau rural. Asigurarea unui program de functionare similar cu al magazinelor optimizeaza procesul de returnare, conform prevederilor alin. 3 art. 13 din HG nr. 1074/2021:
In cadrul punctelor de returnare, comerciantii vor pastra ambalajele SGR returnate, separat de deseuri sau alte ambalaje care nu fac parte din SGR, in vederea preluarii acestora prin grija administratorului SGR.
Punctul de returnare este organizat in cadrul structurii de vanzare a comerciantului sau in imediata vecinatate a acesteia, fara depasirea unei distante de 150 de metri fata de structura de vanzare si avand cel putin acelasi program de functionare ca structura de vanzare a comerciantului.
Concluzie
Beneficiile ecologice ale sistemului reprezinta un pas important catre o abordare sustenabila in domeniul comercial. Cu o implementare eficienta si colaborare intre toate partile implicate, SGR devine un model de succes in gestionarea responsabila a deseurilor si in promovarea unui mediu mai curat pentru generatiile viitoare.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "SAF-T 2025"!
Studii de caz si articole despre modificari fiscale
Stabilirea din oficiu a TVA datorata de catre persoanele impozabile care aveau obligatia depunerii D311 si care nu si-au indeplinit aceasta obligatie
de
Profeanu Laura
11 Mai 2024
ANAF se pregateste sa implementeze noi masuri de monitorizare si impunere din oficiu a TVA pentru contribuabilii care nu isi indeplinesc obligatiile legale privind TVA in perioada in care sunt declarati inactivi sau in perioada in care le este anulat codul de TVA, conform art. 11 alin. 6 si 8 din Codul fiscal.
Conform art. 324 alin. 10) lit. a) si b) din Codul fiscal, persoanele impozabile al ...
Modificari importante privind deducerea TVA din facturile emise pe numele salariatilor aflati in deplasare
de
Profeanu Laura
27 Apr 2024
In contextul adoptarii generalizate a sistemului e-Factura, Ministerul Finantelor propune eliminarea posibilitatii deducerii TVA din facturile emise pe numele salariatilor aflati in deplasare.
In acest sens, un proiect de Hotarare de Guvern initiat recent de Ministerul Finantelor, propune abrogarea alineatului 7) de la pct. 69 din Normele metodologice, care prevede ca o ...
Modificari privind ajustarea bazei de impozitare, in vigoare cu 08 martie 2024
de
Profeanu Laura
12 Mar 2024
Pe 8 martie 2024, Codul fiscal a fost modificat in privinta ajustarii bazei de impozitare pentru TVA, in contextul reducerilor de pret acordate dupa livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor. Aceste schimbari reflecta o incercare de a alinia legislatia fiscala nationala cu cea a Uniunii Europene si jurisprudenta Curtii de Justitie a UE.
Inainte de aceasta actualizare, ajustarea bazei de ...
20Ian2024
Contract de inchiriere spatiu cu doi coproprietari (soti)
de
Mariana Prejbeanu
valabil la 20 Ian 2024
Intrebare: Am inchiriat un spatiu si pe contractul de inchiriere apar ambii soti proprietari, cu cota parte de 50%. Prin prisma modificarilor din 2024 privind impozitul cu retinere la sursa, cum ar trebui sa procedez, sa impozitez suma virata lunar si apoi, sa declar la sfarsitul anului in D205 ambii soti, impartind venitul si impozitul la 2? Virarea venitului din chirie il fac intr-un singur cont comunicat ...
08Dec2023
Conditii 2024 pentru aplicarea impozitului pe veniturile microintreprinderii
de
Alexandru Palaghia
valabil la 08 Dec 2023
Intrebare: Va rog sa-mi spuneti daca incepand cu anul 2024, pentru a ramane platitor impozit pe venit microintreprindere mai este conditionat de angajarea unei persoane? Cifra de afaceri la sfarsitul anului 2023 este 50,000 euro.
09Dec2023
Compensare intre drepturi si obligatii
de
Profeanu Laura
valabil la 09 Dec 2023
Intrebare: O microintreprindere care aplica sistemul de TVA la incasare doreste sa ofere sub forma de dividende un birou (amenajat ca locuinta) impreuna cu parcarea subterana catre asociatul unic. Biroul a fost achizitionat impreuna cu parcarea subterana in ian. 2022 prin taxare inversa, iar livrarea catre asociat se doreste cu TVA de 5% ca parte a politicii sociale. Pasii pe care dorim sa ii urmam sunt in ...
Vezi toate studiile de caz despre modificari fiscale keyboard_double_arrow_right