Implementarea Registrului RO e-Factura Optional

Introducere articol:
Recent, ANAF a publicat Ordinul nr. 3788/2024, care vizeaza facilitarea utilizarii facturilor electronice prin Registrul RO e-Factura Optional.
Publicat in Monitorul Oficial la data de 29 iulie 2024, Ordinul nr. 3788/2024 aproba procedura privind organizarea si inscrierea in Registrul RO e-Factura optional si modelul si continutul formularului (081) "Cerere privind inregistrarea in Registrul RO e-Factura optional/renuntarea la cererea privind inregistrarea in Registrul RO e-Factura optional".
Procedura privind organizarea si inscrierea in Registrul RO e-Factura optional
Potrivit punctului 1 din Procedura, urmatoarele entitati nu au obligatia, dar pot opta pentru utilizarea sistemului national RO e-Factura:
a) persoanele prevazute la art. 294 alin. (1) lit. j) -n) din Codul fiscal, pentru livrarile de bunuri/prestarile de servicii efectuate de catre acestea;
c) asociatiile si fundatiile constituite in baza O.G. 26/2000 cu privire la asociatii si fundatii, alte asociatii fara scop lucrativ/patrimonial, partidele politice, cultele, care nu sunt inregistrate in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal, pentru facturile emise in perioada 1 iulie 2024-30 iunie 2025;
d) agricultorii persoane fizice care aplica regimul special pentru agricultori prevazut la art. 315 indice 1 din Codul fiscal, pentru facturile emise in perioada 1 iulie 2024-30 iunie 2025;
e) operatorii economici nestabiliti in Romania conform art. 266 alin. 2) din Codul fiscal, in relatia comerciala B2B sau in relatia B2G.
In situatia in care entitatile de mai sus opteaza pentru transmiterea facturilor in sistemul national RO e-Factura, acestea sunt obligate sa fie inregistrate in Registrul RO e-Factura optional.
Registrul RO e-Factura optional
Registrul este gestionat, din punct de vedere informatic, cu ajutorul aplicatiei informatice puse la dispozitie de Centrul National pentru Informatii Financiare din cadrul Ministerului Finantelor, este public si se afiseaza pe pagina de internet a ANAF.
Registrul optional cuprinde urmatoarele informatii ale entitatilor inscrise:
a) codul de identificare fiscala sau codul de inregistrare in scopuri de TVA;
b) denumirea/numele si prenumele;
c) categoria din care fac parte;
d) adresa domiciliului fiscal;
e) data la care entitatea a solicitat inregistrarea in Registru;
f) data inscrierii in Registru, respectiv data de 1 a lunii urmatoare solicitarii;
g) optiunea exercitata de operatorul economic nestabilit in Romania, respectiv in relatii comerciale B2B si/sau in relatii B2G, dupa caz.
In registrul optional se preiau automat toti operatorii economici nestabiliti in Romania, care au optat pentru utilizarea sistemului RO e-Factura prin depunerea formularului 083 si care au fost inscrisi in Registrul RO e-Factura pana la data de 1 iulie 2024.
Registrul optional se actualizeaza permanent, pe baza cererilor de inregistrare (formular 081) si a informatiilor detinute de organele fiscale cu privire la radierea contribuabililor din Registrul contribuabililor/platitorilor.
Inscrierea si radierea din Registrul RO e-Factura optional
Optiunea de utilizare a sistemului RO e-Factura si solicitarea de inregistrare in Registrul RO e-Factura Optional, se exercita prin completarea si transmiterea formularului 081, avand bifata sectiunea III.
Formularul 081 se transmite prin mijloace electronice de transmitere la distanta, potrivit legii.
De la momentul inscrierii in acest Registru, emitentul dobandeste si calitatea de destinatar.
Entitatile vizate pot sa renunte la cererea privind inregistrarea in Registrul Optional, pana la data de 1 a lunii urmatoare transmiterii cererii de inregistrare, prin transmiterea unui nou formular 081, avand bifata sectiunea IV "Renuntare la cererea privind inregistrarea in Registrul RO e-Factura optional" si completata cu numarul si data inregistrarii formularului initial (081), prin care a fost solicitata inregistrarea in Registrul RO e-Factura optional.
Procedura privind exercitarea optiunii de utilizare, de catre operatorii economici nestabiliti in Romania, a sistemului national privind factura electronica RO e-Factura
Operatorii economici nestabiliti in Romania, isi exercita optiunea pentru utilizarea sistemului RO e-Factura in relatia B2B sau B2G, tot prin depunerea formularului 081, ghidul privind exercitarea optiunii de utilizare, fiind pus la dispozitia acestora pe site-ul ANAF.
Dupa depunerea formularului 081, avand bifata sectiunea III.1 "Utilizarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura de catre operatorul economic nestabilit in Romania, potrivit art. 266 alin. 2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare", organul fiscal competent, ii atribuie un numar de evidenta, utilizat numai in cadrul sistemului RO e-Factura, care are structura codului de inregistrare fiscala/numarului de identificare fiscala. Numarul de evidenta (care nu reprezinta cod de identificare fiscal) va fi comunicat operatorului economic la adresa de e-mail inscrisa in formularul 081.
Operatorul economic nestabilit in Romania care a optat pentru utilizarea sistemului RO e-Factura, va fi inscris in Registrul RO e-Factura optional, incepand cu data de 1 a lunii urmatoare exercitarii optiunii, iar identificarea in Registru se face utilizand acest numar de evidenta atribuit de ANAF.
Pentru mai multe informatii, detalii suplimentare si acces la documentele necesare inscrierii in Registrul RO e-Factura Optional, vizitati site-ul ANAF.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "SAF-T 2025"!