Implicatii pentru contribuabilii inclusi in categoria marilor contribuabili
15 Nov 2021
De curand, ANAF a publicat lista nominala a marilor contribuabili care vor fi administrati de catre DGAMC incepand cu data de 01.01.2022 in baza prevederilor O.A.N.A.F. nr. 1.721/2021.
De asemenea, in calitate de mari contribuabili vor depune mai curand declaratia informativa D406.
Dosarul preturilor de transfer
Conform O.A.N.A.F. nr. 442/2016, marii contribuabili au obligatia intocmirii dosarului preturilor de transfer in functie de pragurile de semnificatie astfel:
1. Anual - la termenul pentru depunerea declaratiei 101 - daca depaseste oricare dintre pragurile de semnificatie de la acest punct:
Contribuabilii/Platitorii din categoria marilor contribuabili, stabiliti prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, care desfasoara tranzactii cu persoane afiliate cu o valoare totala anuala, calculata prin insumarea valorii tranzactiilor efectuate cu toate persoanele afiliate, exclusiv TVA, mai mare sau egala cu oricare din urmatoarele praguri de semnificatie.:
- 200.000 euro, in cazul dobanzilor incasate/platite pentru serviciile financiare, calculata la cursul de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei valabil pentru ultima zi a anului fiscal;
- 250.000 euro, in cazul tranzactiilor privind prestarile de servicii primite/prestate, calculata la cursul de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei valabil pentru ultima zi a anului fiscal;
- 350.000 euro, in cazul tranzactiilor privind achizitii/vanzari de bunuri corporale sau necorporale, calculata la cursul de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei valabil pentru ultima zi a anului fiscal.
Contribuabilii/Platitorii care se incadreaza la aceste prevederi:
- au obligatia intocmirii anuale a dosarului preturilor de transfer.
- au obligatia sa prezinte la solicitarea organului de inspectie fiscala, pe perioada derularii unei inspectii fiscale, dosarul preturilor de transfer.
Dosarul preturilor de transfer poate fi solicitat de organul fiscal si in afara unei actiuni de inspectie fiscala.
Termenul de intocmire a dosarului preturilor de transfer este termenul legal stabilit pentru depunerea declaratiilor anuale privind impozitul pe profit – Formular 101, pentru fiecare an fiscal.
Termenul pentru punerea la dispozitie a dosarului preturilor de transfer va fi de maximum 10 zile calendaristice de la data solicitarii, dar nu mai devreme de 10 zile de la expirarea termenului stabilit pentru intocmire.
2. La solicitarea organelor fiscale daca nu se depaseste niciunul dintre pragurile de semnificatie de la pct. 1 dar depaseste pragurile de semnificatie de la acest punct (pct. 2).
Contribuabilii/Platitorii din categoria marilor contribuabili, care nu se incadreaza in criteriile stabilite la pct. 1 care desfasoara tranzactii cu persoane afiliate cu o valoare totala anuala, calculata prin insumarea valorii tranzactiilor efectuate cu toate persoanele afiliate, exclusiv TVA, mai mare sau egala cu oricare dintre pragurile de semnificatie prevazute la acest punct, au obligatia intocmirii si prezentarii dosarului preturilor de transfer numai la solicitarea organului fiscal, in cadrul unei actiuni de inspectie fiscala.
Nivelul valoric al pragului de semnificatie pentru contribuabilii/platitorii din categoria marilor contribuabili, care nu se incadreaza in criteriile stabilite la pct. A in functie de tipul tranzactiei desfasurate, este:
- 50.000 euro, in cazul dobanzilor incasate/platite pentru serviciile financiare, calculata la cursul de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei valabil pentru ultima zi a anului fiscal;
- 50.000 euro, in cazul tranzactiilor privind prestarile de servicii primite/prestate, calculata la cursul de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei valabil pentru ultima zi a anului fiscal;
- 100.000 euro, in cazul tranzactiilor privind achizitii/vanzari de bunuri corporale sau necorporale, calculata la cursul de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei valabil pentru ultima zi a anului fiscal.
Pentru acesti contribuabilii/platitorii organul de inspectie fiscala va stabili termenul pentru prezentarea de catre contribuabili/platitori a acestuia prin formularul de solicitare.
Termenul pentru prezentarea dosarului preturilor de transfer va fi cuprins intre 30 si 60 de zile calendaristice, cu posibilitatea prelungirii o singura data, la solicitarea scrisa a contribuabililor/platitorilor, cu o perioada de cel mult 30 de zile calendaristice.
Daca nu se incadreaza in criteriile stabilite la pct. 1 societatea care desfasoara tranzactii cu persoane afiliate cu o valoare totala anuala, calculata prin insumarea valorii tranzactiilor efectuate cu toate persoanele afiliate, exclusiv TVA, sub oricare dintre pragurile de semnificatie prevazute la pct. 2 nu intocmeste dosarul preturilor de transfer dar va documenta respectarea principiului valorii de piata, in cadrul unei inspectii fiscale, conform regulilor generale prevazute de reglementarile financiar-contabile si fiscale in vigoare.
Dosarul preturilor de transfer nu va fi solicitat si nu se intocmeste, dupa caz, de catre contribuabilul/platitorul beneficiar al unui acord de pret in avans, pentru tranzactiile si perioadele care sunt acoperite de acordul de pret in avans emis de Agentia Nationala de Administrare Fiscala sau pentru tranzactiile pentru care a fost emisa o decizie de ajustare/estimare a venitului sau cheltuielii uneia dintre persoanele afiliate.
SAF - T
Pentru contribuabilii incadrati in categoria marilor contribuabili la data de 1 ianuarie 2022, care nu au facut parte din aceasta categorie in anul 2021, obligatia de depunere a Declaratiei informative D406 incepe de la data de 1 iulie 2022, care reprezinta data de referinta pentru noii mari contribuabili.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Intreprinderi legate
Impozit micro sau impozit pe profit?"!
Studii de caz si articole despre preturi transfer
Feb122016
Dosarul preturilor de transfer. OANAF 442/2016
de
Dana Hristu
valabil la 12 Feb 2016
Intrebare: Ce documente trebuie sa contina un dosar al preturilor de transfer incheiat intre doua firme afiliate? Documentatia se depune la ANAF?
Feb092016
Operatiuni intre societati afiliate exceptate de la intocmirea dosarului preturilor de transfer
de
S.M Armaselu
valabil la 09 Feb 2016
Intrebare: O societate din Polonia detine 100% din capitalul unei societati din Romania. Intre ele se derulau, pana la 31.12.2015, diverse operatiuni: refacturari de servicii, restituire creditare purtatoare de dobanzi sau prestari de servicii directe. In aceasta perioada, niciun organ de control nu a cerut dosarul preturilor de transfer. Pentru anul 2016, exista anumite bareme de la care este necesara ...
Feb082016
Dosarul preturilor de transfer. Obligatii
de
Costin A. Istrate
valabil la 08 Feb 2016
Intrebare: Societarea X, incadrata ca fiind contribuabil mijlociu, desfasoara tranzactiii cu persoane afiliate dupa cum urmeaza: plati sau incasari de dobanzi peste 50.000 euro, achizitii sau prestari de servicii peste 50.000 euro si achizitii sau livrari de bunuri corporale si necorporale peste 100.000 euro. 1. Societatea este obligata sa intocmeasca in mod obligatoriu dosarul preturilor de transfer? 2. ...
Feb032016
Ordinul nr. 442/2016 privind cuantumul tranzactiilor, termenele pentru intocmire, continutul si conditiile de solicitare a dosarului preturilor de transfer si procedura de ajustare/estimare a preturilor de transfer
de
Portal Codul Fiscal
03 Feb 2016
In baza prevederilor art. 11 alin. (3) din Hotararea Guvernului nr. 520/2013 privind organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, si in temeiul prevederilor art. 5 alin. (4), art. 11 alin. (4), art. 19 alin. (6), art. 36 alin. (3) si art. 37 alin. (3) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si ...
Ian122016
Vanzari de bunuri catre societatea afiliata din Comunitate. Dosarul preturilor de transfer
de
Constanta Popa
valabil la 12 Ian 2016
Intrebare: Societatea din Romania are un capital social de 3.000.000 de huf, adica 43.221 de lei la o firma din Ungaria. Aceasta suma figureaza in contul 262. Societatea din Ungaria are contabilitate separata si functioneaza dupa regulile fiscale din Ungaria. Societatea din Romania vinde marfa la acea societate din Ungaria. Ce obligatii are societatea din Romania, daca trebuie sa depuna declaratii? Dosarul ...
Mai062015
Preturi de transfer. Afilierea nu influenteaza operatiunile de lohn
de
Irina Coma
valabil la 06 Mai 2015
Intrebare: Un SRL face parte dintr-un grup multinational. Are asociat unic (capital privat strain 100%), firma mama din Elvetia. Lucreaza in regim "Lohn"-confectii, cu un partener din Portugalia, ce face parte din acelasi grup, al carui capital apartine 100% aceleiasi firme din Elvetia care detine si 100% din capitalul SRL-ului. Am cerut control de recuperare TVA, am recuperat 99% din TVA cerut prin decont ...
Vezi toate studiile de caz despre preturi transfer keyboard_double_arrow_right