Impozit suportat de platitorul de venit – procedeul sutei marite
20 Nov 2018
Pentru anumite venituri legislatia fiscala impune in sarcina platitorului de venit obligatia de a retine la sursa impozitul datorat de catre beneficiar. In anumite cazuri aceste impozite nu sunt retinute la sursa si se suporta de catre platitorul de venit.In aceste situatii venitul brut se determina prin procedeul sutei marite, sumele achitate reprezentand venitul net.
Vom exemplifica in continuare modul de calcul a impozitul pe veniturile nerezidentilor si impozitul pe veniturile din premii suportate de platitorul de venit.
In cazul veniturilor impozabile obtinute de nerezidenti din Romania, conform pct. 18 din normele metodologice date in aplicarea art. 230 din Codul fiscal, prevederile titlului VI din Codul fiscal se aplica atunci cand beneficiarul venitului obtinut din Romania este rezident al unui stat cu care Romania nu are incheiata conventie de evitare a dublei impuneri sau cand beneficiarul venitului obtinut din Romania, rezident al unui stat cu care Romania are incheiata conventie de evitare a dublei impuneri, nu prezinta certificatul de rezidenta fiscala sau documentul prevazut la pct. 19 alin. (1) ori atunci cand impozitul datorat de nerezident este suportat de catre platitorul de venit.
Asadar, daca impozitul este suportat de catre platitorul de venit nu se aplica prevederile conventiei de evitare a dublei impuneri. Venitul brut se calculeaza prin procedeul sutei marite, valoarea platita fiind considerata venitul net.
Impozitul se calculeaza in momentul platii venitului, se declara si se plateste la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care s-a platit venitul. Impozitul se calculeaza, se declara si se plateste, in lei, la bugetul de stat, la cursul de schimb al pietei valutare comunicat de Banca Nationala a Romaniei, pentru ziua in care se efectueaza plata venitului catre persoana juridica nerezidenta.
Servicii prestate pe teritoriul Romaniei
Impozitul se suporta de catre platitorul de venit
Curs BNR valabil pentru ziua in care se face plata: 4,6 lei/euro
Suma platita: 5.000 euro
Venit brut: 5.000 x 100/84 = 5.952 euro
Impozit: 5.952 x 16% = 952 euro
952 x 4,6 = 4.379 lei
In cazul platitorilor de impozit pe profit, la determinarea rezultatului fiscal, sunt nedeductibile şi cheltuielile cu impozitele nereţinute la sursă în numele persoanelor fizice şi juridice nerezidente.
Veniturile din premii realizate de persoane fizice se impoziteaza conform art. 110 din Codul fiscal. Veniturile din premii cuprind veniturile din concursuri, altele decat cele prevazute la art. 62, sumele primite ca urmare a participarii la Loteria bonurilor fiscale, potrivit prevederilor Ordonantei Guvernului nr. 10/2015 pentru organizarea Loteriei bonurilor fiscale, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 166/2015, precum si din promovarea produselor/serviciilor ca urmare a practicilor comerciale.
Veniturile sub formă de premii se impun, prin reţinerea la sursă, cu o cotă de 10% aplicată asupra venitului net realizat din fiecare premiu. Nu sunt impozabile veniturile in bani sau in natura din premii sub valoarea sumei neimpozabile stabilite în sumă de 600 lei, inclusiv, realizate de contribuabil pentru fiecare premiu.
In situatia in care se stabileste ca impozitul este suportat de catre platitorul de venit venitul platit este considerat venit net.
Exemplu:
Concurs cu premii
Valoarea unui premiu - 5.000 lei
Impozitul este suportat de catre organizator
Venitul brut se determina prin formula:
((5.000 – 600) x 100/90 + 600= 5.489 lei
Astfel, venitul brut este 5.489 lei.
Impozit datorat:
(5.489 lei – 600 lei) x 10% = 489 lei
Impozitul calculat si retinut in momentul platii este impozit final. Impozitul pe venit astfel calculat si retinut se plateste la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Intreprinderi legate
Impozit micro sau impozit pe profit?"!
Studii de caz si articole despre venituri impozabile
Nov012024
Vouchere de vacanta acordate angajatilor. Tratament fiscal
de
Nicolae Liviu
valabil la 01 Nov 2024
Intrebare:
Se pot acorda tichete de vacanta doar unor salariati (in speta administatorului care este salariat)? In momentul decontarii servicilor turistice, trebuie aduse la firma documente doveditoare (facturi, bonuri fiscale) sau este suficienta doar alimentarea cardului si factura de la firma UP?
Oct312024
Venituri impozabile obtinute din Romania
de
Profeanu Laura
valabil la 31 Oct 2024
Intrebare:
O Fundatie din Romania plateste un curs pentru un Webinar de homeopatie catre un doctor specialist din Germania, in baza unui invoice primit de la dr. in calitate de persoana fizica nerezidenta. Ce obligatii fiscale are Fundatia din Romania? Trebuie sa calculam impozit pe venitul nerezidentilor?
Multumesc!
Sep132024
CEDI cu Ungaria
de
Alexandru Palaghia
valabil la 13 Sep 2024
Intrebare:
Firma noastra detine 100% din actiunile Autonom Fkt cu sediul in Ungaria. Autonom Ungaria a dat o masina in leasing operational pe 36 de luni catre SC Rondo din Oradea, Romania. Autonom Ungaria a dat anual firmei romanesti certificat de rezidenta fiscala emis de fiscul din Ungaria. Contabila de la Rondo retine totusi lunar 10% din factura lunara de inchiriere si o vireaza catre ANAF cu titlu ...
Aug212024
Venituri impozabile ontinute din Romania. Comisioane de la un rezident
de
Profeanu Laura
valabil la 21 Aug 2024
Intrebare:
Societatea noastra a incheiat un contract de comision cu o societate afiliata din Ungaria, platitoare de TVA, prin care societatea din Ungaria se angajeaza sa prospecteze piata si sa gaseasca furnizori de materii prime, in UE si in afara UE. Va rugam sa ne comunicati, daca suntem obligati, ca pentru serviciul respectiv facturat sa retinem impozit pe nerezidenti. Facem precizarea ca serviciul ...
Iul252024
Administrator fara CIM. Prime de asigurare voluntara de sanatate suportate de societate
de
Rodica Mantescu
valabil la 25 Iul 2024
Intrebare:
Administratorul societatii, fara contract de mandat, doar in statut este asociat si administrator, poate sa isi faca asigurare medicala privata? Este deductibila sau poate sa isi faca si sa fie cheltuiala nedeductibila? Multumim!
Iul022024
Momentul inregistrarii subventiei de la Somaj
de
Profeanu Laura
valabil la 02 Iul 2024
Intrebare: O societate comerciala a avut incheiata conventie cu Agentia de Somaj pentru 2 salariati. Perioada pentru mentinerea angajatilor conform conventiei era pana in luna noiembrie 2023 si a fost respectata de catre societatea angajatoare. In acea perioada societatea era platitoare de impozit pe venit al microintreprinderilor, aceste venituri din subventii fiind neimpozitate. O parte din veniturile din ...
Vezi toate studiile de caz despre venituri impozabile keyboard_double_arrow_right