Impozitare venituri obtinute echipa de acrobatie aeriana nerezidenta sau persoane fizice
Raspuns oferit deElena Ionescu
Consultant fiscal
valabil la 05 Aug 2022
Intrebare: Cum tratam, din punct de vedere al impozitarii veniturilor obtinute din Romania de persoane fizice/juridice nerezidente, sumele platite catre o echipa de acrobatie aeriana nerezidenta in Romania pentru participarea la un miting aviatic (show aerian) organizat pe teritoriul Romaniei?
Raspuns: Din informatiile prezentate retinem ca o echipa formata din acrobati aerieni nerezidenti a participat la un miting aviatic pe teritoriul Romaniei.
Datorita faptului ca serviciile respective sunt prestate pe teritoriul Romaniei, societatea rezidenta trebuie sa inregistreze contractul respectiv la organele fiscale teritoriale prin depunerea Formularului 017 Declaratie de inregistrare a contractelor/documentelor care justifica prestarile efective de servicii pe teritoriul Romaniei, initiale/aditionale (conexe), incheiate cu persoane juridice straine sau persoane fizice nerezidente, aprobat prin OPANAF nr. 2994/2016).
Persoana juridica romana care a incheiat contractul cu persoanele fizice nerezidente/persoana juridica straina, trebuie sa depuna declaratia amintita in termen de 30 de zile de la data incheierii contractelor sau de la data emiterii oricaror documente prevazute de lege, daca nu exista un contract formalizat.
In situatia in care nu se transmite nici un drept de autor/folosinta astfel incat sumele platite sa constituie redevente sunt aplicabile prevederile art. 223 alin. (1) lit. h) din Codul fiscal conform caruia sunt impozabile in Romania veniturile din activitati sportive si de divertisment desfasurate in tara noastra, indiferent daca veniturile sunt primite de catre persoanele care participa efectiv la asemenea activitati sau de catre alte persoane.
Daca beneficiarul veniturilor nu prezinta certificatul de rezidenta fiscala platitorul de venit are obligatia de a retine la sursa impozit pe venit.
Cota de impunere este de 16% (art. 224 alin. (4) lit. d) din Codul fiscal) atunci cand este vorba de persoane juridice straine.
Daca beneficiarul prezinta certificat de rezidenta fiscala platitorul de venit are obligatia de a retine la sursa impozit pe venit potrivit dispozitiilor prevazute in Conventia de evitare a dublei impuneri parafata intre Romania si statul de rezidenta al persoanelor respective.
Obligatia calcularii, retinerii si platii impozitului la bugetul de stat revine platitorului de venit, care-l declara in cursul anului in baza formularului 100 "Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat".
Pana in ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent pentru anul expirat, platitorul de venit trebuie sa depuna si formularul 207 "Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa/veniturile scutite, pe beneficiari de venit nerezidenti", potrivit dispozitiilor art. 231 alin. 1 din Codul fiscal.
Totodata, trebuie avut in vedere ca, potrivit dispozitiilor art. 227 din Codul fiscal, persoanele juridice rezidente intr-un stat membru al Uniunii Europene sau intr-un stat cu care Romania are incheiata o conventie de evitare a dublei impuneri care obtin venituri din activitati desfasurate in Romania de artisti de spectacol sau sportivi, au posibilitatea sa-si regularizeze impozitul platit in Romania prin declararea si plata impozitului pe profit pentru profitul impozabil aferent acestor venituri, conform regulilor stabilite in titlul II.
Impozitul retinut la sursa de 16% va fi considerat plata anticipata in contul impozitului anual pe profit si se scade din impozitul pe profit datorat.
Persoana juridica straina va putea proceda la regularizarea impozitului conform art. 227 alin. (1) si (2) din Codul fiscal, prin depunerea formularului D101.
In varianta in care veniturile sunt realizate de persoanele fizice rezidente intr-un stat membru al UE sau intr-un alt stat cu care Romania are incheiata o conventie de evitare a dublei impuneri, cota de impunere este de 10%, potrivit prevederilor alin. (4), lit. (c indice 1) din Codul fiscal.
De asemenea, persoanele fizice rezidente intr-un stat membru al Uniunii Europene sau intr-un stat cu care Romania are incheiata o conventie de evitare a dublei impuneri care realizeaza venituri din Romania in calitate de artisti de spectacol sau ca sportivi, pot opta pentru regularizarea impozitului platit prin declararea si plata impozitului pe venit pentru venitul impozabil aferent acestor venituri, conform regulilor stabilite in titlul IV.
In aceasta varianta, impozitul retinut la sursa constituie plata anticipata in contul impozitului anual pe venit si se scade din impozitul pe venit datorat.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Intreprinderi legate
Impozit micro sau impozit pe profit?"!
Intrebari similare din categoria Venituri realizate de nerezidenti
Nov222024
Venituri impozabile obtinute din Romania
de
Profeanu Laura
valabil la 22 Nov 2024
Intrebare:
Societatea noastra primeste o factura de la un avocat din Franta pentru serviciile prestate in legatura cu un litigiu cu un client din Franta. Pe langa onorariu sunt decontate si doua taxe de timbru achitate de catre avocat la instanta din Franta. Pe factura este mentionat "Taxare inversa". Onorariul avocatului este subiect de retinere impozit pe veniturile nerezidentilor 10%?. ...
Nov142024
Distribuire dividende si CASS. Asociat nou din Republica Moldova
de
Anastasia Bogaciuc
valabil la 14 Nov 2024
Intrebare:
In societatea X, incepand cu octombrie 2024 sunt doi asociati: cetatean roman care detine 20% din capitalul social si cetatean din Republica Moldova (cu permis de sedere in Romania) care detine 80% din capitalul social. In cursul lunii noiembrie se decide repartizarea profitului anilor precedenti catre asociatii actuali, conform cotelor detinute.
Care sunt obligatiile ...
Oct312024
Venituri impozabile obtinute din Romania
de
Profeanu Laura
valabil la 31 Oct 2024
Intrebare:
O Fundatie din Romania plateste un curs pentru un Webinar de homeopatie catre un doctor specialist din Germania, in baza unui invoice primit de la dr. in calitate de persoana fizica nerezidenta. Ce obligatii fiscale are Fundatia din Romania? Trebuie sa calculam impozit pe venitul nerezidentilor?
Multumesc!
Oct302024
Impozitarea sumelor de natura dividendelor realizate de o persoana fizica rezidenta in Grecia
de
Elena Ionescu
valabil la 30 Oct 2024
Intrebare:
Ce impozite se achita in Romania de catre asociatul persoana fizica straina care detine certificat de rezidenta fiscala in Grecia in situatia distribuirii de dividende in 2024, avand in vedere si conventia de evitare a dublei impuneri? Multumesc.
Oct292024
Impozitare venituri servicii audit realizate de persoane rezidente in China
de
Elena Ionescu
valabil la 29 Oct 2024
Intrebare:
O societate platitoare de TVA si impozit pe profit din Romania, a solicitat unei societati din China efectuarea unui audit de calitate la sediul unui furnizor de materii prime, rezident in China. Pentru serviciul prestat de auditor, societatea a primit factura cu TVA 0%, precum si raportul de audit.
1. Care este tratamentul fiscal si declarativ?
2. Care este tratamentul fiscal din punctul ...
Oct292024
Repatriere venituri nete din chirii
de
Constanta Popa
valabil la 29 Oct 2024
Intrebare:
Societatea din Canada detine o cladire in Romania, pentru a putea factura chirie s-a infiintat un reprezentant fiscal in Romania care incaseaza facturile de chirie emise.
Dupa plata impozitului, in contul reprezentantului fiscal raman sume de bani pe care societatea din canada le-ar dori virate in conturile lor din Canada.
Intrebarea este: se pot vira, pur si simplu?
Raspunsul dvs. cu ...