Impozitare venituri obtinute echipa de acrobatie aeriana nerezidenta sau persoane fizice
valabil la 05 Aug 2022
Intrebare: Cum tratam, din punct de vedere al impozitarii veniturilor obtinute din Romania de persoane fizice/juridice nerezidente, sumele platite catre o echipa de acrobatie aeriana nerezidenta in Romania pentru participarea la un miting aviatic (show aerian) organizat pe teritoriul Romaniei?
Raspuns: Din informatiile prezentate retinem ca o echipa formata din acrobati aerieni nerezidenti a participat la un miting aviatic pe teritoriul Romaniei.
Datorita faptului ca serviciile respective sunt prestate pe teritoriul Romaniei, societatea rezidenta trebuie sa inregistreze contractul respectiv la organele fiscale teritoriale prin depunerea Formularului 017 Declaratie de inregistrare a contractelor/documentelor care justifica prestarile efective de servicii pe teritoriul Romaniei, initiale/aditionale (conexe), incheiate cu persoane juridice straine sau persoane fizice nerezidente, aprobat prin OPANAF nr. 2994/2016).
Persoana juridica romana care a incheiat contractul cu persoanele fizice nerezidente/persoana juridica straina, trebuie sa depuna declaratia amintita in termen de 30 de zile de la data incheierii contractelor sau de la data emiterii oricaror documente prevazute de lege, daca nu exista un contract formalizat.
In situatia in care nu se transmite nici un drept de autor/folosinta astfel incat sumele platite sa constituie redevente sunt aplicabile prevederile art. 223 alin. (1) lit. h) din Codul fiscal conform caruia sunt impozabile in Romania veniturile din activitati sportive si de divertisment desfasurate in tara noastra, indiferent daca veniturile sunt primite de catre persoanele care participa efectiv la asemenea activitati sau de catre alte persoane.
Daca beneficiarul veniturilor nu prezinta certificatul de rezidenta fiscala platitorul de venit are obligatia de a retine la sursa impozit pe venit.
Cota de impunere este de 16% (art. 224 alin. (4) lit. d) din Codul fiscal) atunci cand este vorba de persoane juridice straine.
Daca beneficiarul prezinta certificat de rezidenta fiscala platitorul de venit are obligatia de a retine la sursa impozit pe venit potrivit dispozitiilor prevazute in Conventia de evitare a dublei impuneri parafata intre Romania si statul de rezidenta al persoanelor respective.
Obligatia calcularii, retinerii si platii impozitului la bugetul de stat revine platitorului de venit, care-l declara in cursul anului in baza formularului 100 "Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat".
Pana in ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent pentru anul expirat, platitorul de venit trebuie sa depuna si formularul 207 "Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa/veniturile scutite, pe beneficiari de venit nerezidenti", potrivit dispozitiilor art. 231 alin. 1 din Codul fiscal.
Totodata, trebuie avut in vedere ca, potrivit dispozitiilor art. 227 din Codul fiscal, persoanele juridice rezidente intr-un stat membru al Uniunii Europene sau intr-un stat cu care Romania are incheiata o conventie de evitare a dublei impuneri care obtin venituri din activitati desfasurate in Romania de artisti de spectacol sau sportivi, au posibilitatea sa-si regularizeze impozitul platit in Romania prin declararea si plata impozitului pe profit pentru profitul impozabil aferent acestor venituri, conform regulilor stabilite in titlul II.
Impozitul retinut la sursa de 16% va fi considerat plata anticipata in contul impozitului anual pe profit si se scade din impozitul pe profit datorat.
Persoana juridica straina va putea proceda la regularizarea impozitului conform art. 227 alin. (1) si (2) din Codul fiscal, prin depunerea formularului D101.
In varianta in care veniturile sunt realizate de persoanele fizice rezidente intr-un stat membru al UE sau intr-un alt stat cu care Romania are incheiata o conventie de evitare a dublei impuneri, cota de impunere este de 10%, potrivit prevederilor alin. (4), lit. (c indice 1) din Codul fiscal.
De asemenea, persoanele fizice rezidente intr-un stat membru al Uniunii Europene sau intr-un stat cu care Romania are incheiata o conventie de evitare a dublei impuneri care realizeaza venituri din Romania in calitate de artisti de spectacol sau ca sportivi, pot opta pentru regularizarea impozitului platit prin declararea si plata impozitului pe venit pentru venitul impozabil aferent acestor venituri, conform regulilor stabilite in titlul IV.
In aceasta varianta, impozitul retinut la sursa constituie plata anticipata in contul impozitului anual pe venit si se scade din impozitul pe venit datorat.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "SAF-T 2025"!
Intrebari similare din categoria Venituri realizate de nerezidenti
Apr032025
Retinerea impozitului din veniturile impozabile obtinute din Romania de nerezidenti
de
Profeanu Laura
valabil la 03 Apr 2025
Intrebare:
Societate din Romania, platitoare de tva si impozit pe profit, caen 5911 productie cinematografica. O parte din filmari se face pe teritoriul Spaniei. A incheiat un contract de cesiune drepturi de imagine si interpretare cu un actor spaniol. Plata a fost facuta catre un beneficiar care este o firma din California (cu aceasta firma nu exista contract). Certificat de rezidenta fiscala exista ...
Apr042025
Cesiune drepturi de autor - persoana fizica nerezidenta. Obligatii declarative in Romania
de
Ionut Jinga
valabil la 04 Apr 2025
Intrebare:
Societate din Romania, platitor de tva si impozit profit, CAEN 5911 Productie film.
Produce un film independent, filmarile au loc pe teritoriul Spaniei. S-a incheiat un contract de cesiune drepturi autor (redevente) cu o Persoana fizica rezidenta in Spania (actor) si cu o persoana fizica rezidenta in Marea Britanie (actor). S-a primit certificat de rezidenta fiscala si NIF, pentru acesti ...
Mar292025
Venituri din prestari servicii cursuri online
de
Elena Ionescu
valabil la 29 Mar 2025
Intrebare:
Multumim pentru raspuns!
Societatea noastra primiste lunar facturi de exemene/training-uri/cursuri pentru sume cuprinse intre aprox. 300 - 600 EUR/USD. Nu se pune problema de incheiere de contracte unde se poate stabili clar daca serviciile vor fi prestate pe teritoriul Romaniei sau in afara. Inscrierea se face pe o platforma online.
Intrebare: Avand in vedere cele mentionate, cum putem ...
Mar282025
Impozitare venituri realizate de nerezidenti din prestari servicii, online
de
Elena Ionescu
valabil la 28 Mar 2025
Intrebare:
Societatea noastra ofera angajatilor cursuri de formare profesionala/training-uri/examene online. Societatea primeste o factura de la un furnizor din Cehia (cod valid TVA) pentru un training online.
Care sunt implicatiile fiscale din punct de vedere impozit pe veniturile obtinute din Romania de nerezidenti pentru training-uri/cursurile/examenele online primite de la funizori UE si non-UE?
...
Mar232025
Impozit venit participare conferinta in Spania
de
Elena Ionescu
valabil la 23 Mar 2025
Intrebare:
Societatea APPGREAT EU SRL are ca obiect de activitate realizarea de programe informatice la comanda clientilor din UE.
Administratorul societatii participa la o conferinta de prezentare a noilor tehnologii la Lisabona.
Pentru acest serviciu de participare la conferinta achitat catre Contemporaneea Eventi din Spania societatea noastra datoreaza impozit pe veniturile obtinute de nerezidenti?
Mar252025
Servicii juridice prestate de o societate din SUA. Impozit pe veniturile obtinute de nerezidenti
de
Ionut Jinga
valabil la 25 Mar 2025
Intrebare:
Societatea APPGREAT EU SRL are ca obiect de activitate relizarea de programe informatice la comanda pentru clienti din UE.
Societatea doreste sa lucreze in viitor pentru un client din SUA.
In acest scop au fost contractate servicii juridice efectuate de un cabinet de avocatura din SUA - conform factura atasata emisa de ARTAEV.
Care sunt obligatiile societatii APPGREAT pentru plata ...