Impozitarea bacsisului in 2018
09 Mai 2018
Tot mai multe entitati din domeniul HoReCa se confrunta cu problema bacsisului incasat pe bonul fiscal.
In Romania, o incercare de reglementare a bacsisului a fost facuta in anul 2015 prin O.U.G. nr. 8/2015 care prevedea ca operatorii caselor de marcat aveau obligatia sa evidentieze pe un bon fiscal distinct sumele de bani oferite in mod voluntar de client, in plus fata de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate precum si restul dat de vanzator clientului si nepreluat de acesta in mod voluntar. Acestia trebuiau sa stabileasca prin regulament de ordine interioara daca veniturile provenite din incasarea bacsisului raman la dispozitia lor sau constituie o sursa de alte venituri care se distribuie salariatilor. Veniturile obtinute de persoanele fizice sub forma bacsisului in perioada de aplicare a prevederilor OUG 8/2015 au fost incluse in categoria veniturilor din alte surse pentru care impozitul se calcula prin retinere la sursa la momentul platii veniturilor de catre platitorii de venituri, prin aplicarea unei cote de 16% asupra venitului brut.
Aceste prevederi au fost insa abrogate la scurt timp prin Legea 186/2015.
In prezent, incasarea pe bonul fiscal sau prin banca a ”bacsisului” nu mai este reglementata printr-un act normativ insa exista entitati care evidentiaza aceste sume pe bonul fiscal si le distribuie salariatilor. Vom vedea in continuare care este regimul fiscal pentru aceste sume.
Astfel, in cazul in care bacsisul se distribuie salariatilor, acesta nu poate fi asimilat unei livrari de bunuri sau unei prestari de servicii si nu intra in sfera de aplicare a TVA.
Problema apare la incadrarea veniturilor obtinute de catre salariati din aceste sume: sunt aceste venituri avantaje de natura salariala sau reprezinta venituri din alte surse?
Pe de o parte, art. 76 din Codul fiscal defineste veniturile din salarii ca fiind ”toate veniturile in bani si/sau in natura obtinute de o persoana fizica rezidenta ori nerezidenta ce desfasoara o activitate in baza unui contract individual de munca, a unui raport de serviciu, act de detasare sau a unui statut special prevazut de lege, indiferent de perioada la care se refera, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acorda, inclusiv indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca acordate persoanelor care obtin venituri din salarii si asimilate salariilor.” Normele metodologice date in aplicarea art. 76 alin. (3) stabilesc ca ”Avantajele in bani si in natura prevazute la art. 76 alin. (3) din Codul fiscal sunt considerate a fi orice foloase primite de angajat de la terti sau ca urmare a prevederilor contractului individual de munca ori a unei relatii contractuale intre parti, dupa caz” . Pe de alta parte, normele metodologice date in aplicarea art. 114 din Codul fiscal includ in categoria veniturilor din alte surse ” veniturile obtinute de persoanele fizice sub forma bacsisului, potrivit prevederilor legale”.
In lipsa unei legi care sa reglementeze bacsisul consider ca incadrarea sumelor distribuite salariatilor in categoria veniturilor din alte surse este riscanta. Ca atare, pana la reglementarea bacsisului printr-un act normativ este prudent ca aceste sume distribuite salariatilor sa fie incadrate drept avantaje de natura salariala, supuse impozitului pe veniturile din salarii si contributiilor sociale obligatorii.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Intreprinderi legate
Impozit micro sau impozit pe profit?"!
Studii de caz si articole despre legea 186
Sep282015
Registru de bani speciali
de
Irina Coma
valabil la 28 Sep 2015
Intrebare: Societatea noastra este dotata cu casa de marcat, atat la casierie cat si la magazie. Suntem obligati sa intocmim Registrul de bani personali?
Sep022015
Incasare sume suplimentare prin card de la clienti. Bacsisul lasat pe card. Distribuirea catre salariati. Impozitare
de
Constanta Popa
valabil la 02 Sep 2015
Intrebare: O societate din Romania, ce desfasoara activitate de hotel restaurant, incaseaza pe POS societatii sume in plus pe care clientii le lasa bacsis pentru receptioner. Clientul nu are cash, motiv pentru care banii se trag de pe cardul turistului. Pe factura de cazare este necesar sa se specifice suma lasata de turist pentru receptioner? Suma incasata in plus fata de cazare se inregistreaza in cont de ...
Vezi toate studiile de caz despre legea 186 keyboard_double_arrow_right