Impozitarea castigurilor din transferul titlurilor de valoare si orice alte operatiuni cu instrumente financiare
27 Apr 2024
Investitiile in instrumente financiare derivate, ofera oportunitati semnificative, dar vin si cu responsabilitati fiscale pe masura. Doar o intelegere aprofundata a acestor aspecte ajuta la o gestionarea eficienta si conforma a portofoliilor de investitii.
Castigurile din transferul titlurilor de valoare, sunt, din punct de vedere fiscal, venituri din investitii, definite la art. 91 lit. c) din Codul fiscal.
Potrivit art. 119 alin. 1 si 2 din Codul fiscal, castigul net anual impozabil din transferul titlurilor de valoare, se determina ca diferenta intre castigul net anual si pierderile reportate. Pierderea neta stabilita prin declaratia unica, se recupereaza in limita a 70% din castigurile nete anuale obtinute in urmatorii 5 ani fiscali consecutivi.
Potrivit punctului 22 alin. 2 din Normele metodologice (HG 1/2016) in cadrul instrumentelor financiare derivate tranzactionate pe piata la buna intelegere (OTC - Over-The-Counter) se includ, fara a se limita, urmatoarele:
a) forward pe cursul de schimb fara livrare la scadenta;
Acest instrument se refera la un tip de contract forward care este utilizat pe pietele financiare, un acord intre doua parti de a schimba anumite sume de valute la un curs prestabilit in viitor, dar fara ca schimbul fizic al sumelor de bani sa aiba loc la data scadentei. In schimb, contractul este inchis prin plata diferentei dintre cursul de schimb convenit in contract si cursul de schimb de pe piata la momentul scadentei.
b) swap pe cursul de schimb;
Un swap pe cursul de schimb (currency swap) este un tip de instrument derivat financiar prin care doua parti convin sa schimbe sume de bani in diferite valute si sa plateasca dobanzi pe aceste sume pe parcursul unei perioade determinate, urmand ca la la sfarsit sa schimbe inapoi aceste sume la un curs prestabilit la inceputul contractului.
c) swap pe rata dobanzii;
Swapurile pe rata dobanzii sunt instrumente financiare sofisticate si joaca un rol esential in gestionarea riscului financiar si a costurilor de finantare in cadrul pietelor moderne. Companiile si institutiile financiare folosesc swapuri pe rata dobanzii pentru a se proteja impotriva fluctuatiilor in ratele dobanzilor. De exemplu, o companie cu datorii la rata variabila ar putea sa incheie un swap pentru a plati dobanda fixa si a primi dobanda variabila, protejandu-se astfel impotriva cresterii ratelor dobanzilor.
d) optiuni pe cursul de schimb fara livrare la scadenta;
Aceste optiuni, cunoscute si sub numele de Non-Deliverable Forwards (NDF) permit partilor sa speculeze sau sa se protejeze impotriva fluctuatiilor cursurilor de schimb, fara a necesita livrarea fizica a valutei subiacente la data scadentei contractului.
e) optiuni pe rata dobanzii;
Optiunile pe rata dobanzii permit detinatorilor sa achizitioneze dreptul, dar nu si obligatia, de a cumpara sau vinde un activ cu o rata a dobanzii specifica la un pret prestabilit, numit pret de exercitare (strike price), inainte de o data anume, cunoscuta ca data de expirare. Optiunile pe rata dobanzii sunt instrumente complexe si potrivite mai ales pentru investitori care au cunostintele necesare pentru a evalua si gestiona riscurile asociate cu fluctuatiile ratei dobanzilor.
f) optiuni pe actiuni sau indici bursieri;
Aceste instrumente versatile si complexe, ofera multe oportunitati dar expun la riscuri semnificative. Optiunile confera detinatorului dreptul de a cumpara actiuni sau indici la un pret de exercitiu specificat inainte de expirarea optiunii, fiind adesea folosite atunci cand se anticipaza ca pretul actiunilor sau al indicilor va creste.
g) optiuni pe alte active suport (de exemplu: marfuri);
Optiunile pe alte active suport, functioneaza pe acelasi principiu ca si optiunile pe actiuni sau indici bursieri, conferind detinatorului dreptul, dar nu obligatia, de a cumpara sau vinde un anumit activ suport la un pret prestabilit, inainte de data de expirare. Activele suport in acest caz pot fi marfuri fizice precum petrolul, aurul, argintul, cerealele si multe altele.
h) optiuni binare;
La baza lor, optiunile binare permit investitorilor sa speculeze pe directia de miscare a pretului unui activ intr-un interval de timp scurt, oferind doar doua posibile rezultate: "da" sau "nu". Prin urmare, sunt numite "binare" pentru ca exista doar doua optiuni posibile la expirarea contractului: castig sau pierdere.
i) forward rate agreement;
Un Forward Rate Agreement (FRA) este un contract derivat financiar utilizat pentru hedging sau speculatie in legatura cu ratele dobanzilor. Prin acest contract, doua parti convin asupra ratei dobanzii pentru un depozit care va fi plasat sau imprumutat la o data viitoare, pe o perioada determinata si pentru un principal specificat. FRA sunt un instrument valoros in managementul riscului financiar, oferind flexibilitate in gestionarea expunerii la schimbarile ratei dobanzii, dar necesita o intelegere solida a mecanismelor pietei financiare pentru a fi utilizat eficient.
j) swap pe actiuni;
Un swap pe actiuni este un tip de contract derivat prin care doua parti convin sa schimbe fluxurile de venituri generate de diferite portofolii de actiuni sau de alte active financiare. Instrumentul permite partilor implicate sa isi schimbe expunerile la performanta activelor fara a transfera proprietatea asupra activelor in sine.
k) sau orice combinatii ale acestora.
Pentru scopuri fiscale, sunt incluse in categoria instrumentelor financiare derivate tranzactionate pe piata la buna intelegere (OTC) si tranzactiile in marja, care nu sunt listate pe o piata de schimb organizata, ci se tranzactioneaza direct intre parti, sume mai mari decat capitalul detinut, amplificand atat potentialul de profit, cat si pe cel de pierdere.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Intreprinderi legate
Impozit micro sau impozit pe profit?"!
Studii de caz si articole despre venituri din investitii
Oct222024
Cesiune parti sociale. Obligatii
de
Florentina Buzea
valabil la 22 Oct 2024
Intrebare:
Asociat unic si administrator (numit generic "X") al unei persoane juridice, platitoare de impozit pe profit, cesioneaza in luna august 2024 partile sociale in totalitate (100%) unei alte persoane juridice. Obtine in baza acestei cesiuni un venit de 3.500 lei, suma pe care o incaseaza in contul personal.
Intrebare: care sunt obligatiile fiscale ale persoanei X pentru aceasta suma ...
Aug242024
Vanzare parti sociale. Impozit persoana fizica
de
Irina Dumitrescu
valabil la 24 Aug 2024
Intrebare:
Persoana fizica 1 este asociat unic la o societate cu raspundere limitata si detine 10 parti sociale x 20 lei/parte sociala. Are aceasta calitate incepand cu luna octombrie 2022. In anul 2024 persoana fizica 1 incheie un contract de promisiune de vanzare a partilor sociale la valoarea de 100.000 lei, catre persoana fizica 2. Contractul de promisiune prevede ca transferul partilor sociale sa se ...
Iul082024
Regim fiscal majorare capital social. Reducere capital social
de
Ela Dumitra
valabil la 08 Iul 2024
Intrebare:
O persoana juridica cu capital integral romanesc, societate cu raspundere limitata avand capital social de 200 lei, platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor majoreaza la Registrul Comertului in anul 2023 capitalul social cu suma de 100.000 lei din contul 1068 "Alte rezerve".
Contul 1068 a fost creditat anterior acestei operatiuni cu sume repartizate din profiturile ...
Iun102024
Castiguri din transferul titlurilor de valoare. Tratament fiscal
de
Ionut Jinga
valabil la 10 Iun 2024
Intrebare:
O persoana fizica achizitioneaza prin intermediul BCR BROKER DE ASIGURARE SRL Bucuresti in luna ianuarie 2024 un numar 20 de actiuni emise de compania NVIDIA cu sediul in Statele Unite ale Americii, la un cost de achizitie de 480 USD/ 1 actiune. In data de 5 iunie 2024 persoana fizica vinde toate aceste actiuni tot prin intermediul aceluiasi broker la pretul de 1200 USD / actiune. Persoana ...
Iun022024
Cedare parti sociale la o valoare mai mare decat valorea nominala
de
Mariana Prejbeanu
valabil la 02 Iun 2024
Intrebare: Societatea comerciala A SRL, detine 50 % din societatea B SRL. Societatea A SRL, doreste sa achizitioneze si celalte 50% din partile sociale ale societatii B, detinute in prezent de: - 10% parti sociale detinute de persoana fizica C; - 40 % parti sociale detinute de persoana juridica D; O parte sociala a societatii B este 10 lei si valoarea de vanzare este de 100 lei Va rog sa-mi spuneti care ...
Mai282024
Declaratia unica. Conditii rectificare CASS
de
Gabriela Dita
valabil la 28 Mai 2024
Intrebare: Daca in anul 2022 prin declaratia unica am estimat pentru anul 2023, pentru plata CASS, venituri din investitii ce au dus la un plafon cuprins intre 12 si 24 de salarii minime, in declaratia unica a anului 2024 mai trebuie sa completez acest capitol la anul 2023, dat fiind ca veniturile din investitiii au avut o alta valoare dar s-au incadrat in acelasi plafon de 12-24 de salarii minime, pentru ...
Vezi toate studiile de caz despre venituri din investitii keyboard_double_arrow_right