Impozitul minim pe cifra de afaceri: clarificari privind scaderea accizelor din veniturile totale
Odata cu introducerea impozitului minim pe cifra de afaceri (IMCA) pentru platitorii de impozit pe profit, prin Legea 296/2023, mediul de afaceri a solicitat clarificari privind anumite aspecte esentiale, precum scaderea accizelor din veniturile totale. Guvernul a raspuns acestei cereri prin publicarea HG nr. 1393/2024, in vigoare din 11 noiembrie 2024, care aduce modificari la normele metodologice ale Codului fiscal.
Care este noutatea adusa?
HG 1393/2024 stabileste lista operatorilor economici care pot scadea veniturile din accize reflectate concomitent si in conturile de cheltuieli, conform prevederilor Titlului VIII „Accize si alte taxe speciale” din Codul fiscal.
1. Antrepozitarii autorizati (art. 341 alin. 1 lit. a pct. 1)
1) Persoana platitoare de accize care au devenit exigibile este:
a) in ceea ce priveste iesirea unor produse accizabile dintr-un regim suspensiv de accize, potrivit prevederilor art. 340 alin. (1) lit. a):
1. antrepozitarul autorizat, destinatarul inregistrat sau orice alta persoana care elibereaza produsele accizabile din regimul suspensiv de accize sau in numele careia se efectueaza aceasta eliberare si, in cazul iesirii neregulamentare din antrepozitul fiscal, orice alta persoana care a participat la aceasta iesire;
2. Importatorii (art. 341 alin. 1 lit. d)
1) Persoana platitoare de accize care au devenit exigibile este:
d) in ceea ce priveste importul sau intrarea neregulamentara a unor produse accizabile, potrivit prevederilor art. 340 alin. (1) lit. d): declarantul astfel cum este definit la art. 5 pct. 15 din Regulamentul (UE) nr. 952/2013, denumit in continuare declarantul, sau orice alta persoana potrivit prevederilor art. 77 alin. (3) din regulamentul respectiv si, in cazul intrarii neregulamentare, orice alta persoana implicata in intrarea neregulamentara respectiva;
3. Destinatarii certificati (art. 341 alin. 1 lit. f)
1) Persoana platitoare de accize care au devenit exigibile este:
f) in ceea ce priveste produsele accizabile care au fost eliberate pentru consum intr-un stat membru si sunt deplasate catre teritoriul Romaniei pentru a fi livrate in Romania in scopuri comerciale sau pentru a fi utilizate in Romania, astfel cum este prevazut la art. 414 alin. (1), destinatarul certificat.
4. Distribuitorii si redistribuitorii autorizati de gaz natural (art. 356 alin. 1)
1) In scopul aplicarii art. 338 si 339, gazul natural este supus accizelor si accizele devin exigibile la momentul furnizarii de catre distribuitorii sau redistribuitorii autorizati potrivit legii direct catre consumatorii finali din Romania.
5. Operatorii economici care produc sau achizitioneaza intracomunitar ori importa carbune, cocs si lignit (art. 357).
In scopul aplicarii art. 338 si 339, carbunele, cocsul si lignitul sunt supuse accizelor si accizele devin exigibile la momentul livrarii acestora in Romania de catre operatorii economici producatori sau de catre operatorii economici care efectueaza achizitii intracomunitare ori care importa astfel de produse. Acesti operatori economici au obligatia sa se inregistreze la autoritatea competenta inainte de desfasurarea activitatii cu astfel de produse.
6. Producatorii si distribuitorii de energie electrica (art. 358 alin. 2)
2) In scopul aplicarii prevederilor art. 338 si 339, energia electrica este supusa accizelor si accizele devin exigibile la momentul furnizarii energiei electrice, dupa caz, de producatori, distribuitori sau redistribuitori catre consumatorii finali din Romania.
7. Operatorii economici care produc, comercializeaza, achizitioneaza din UE sau importa produse supuse accizelor nearmonizate (art. 439 si art. 444 alin. 1)
Art. 439
2) Accizele nearmonizate sunt taxe speciale percepute asupra urmatoarelor produse cu potential de risc redus:
a) produse care contin tutun, destinate inhalarii fara ardere, cu incadrarea tarifara NC 2404 11 00, inclusiv cele continute in rezerve livrate impreuna cu tigari electronice si alte dispozitive de vaporizare electrice personale similare de la codul NC 8543 40 00
b) lichide cu sau fara nicotina, destinate inhalarii fara ardere, cu incadrarea tarifara NC 2404 12 00, 2404 19 90, inclusiv cele continute in rezerve livrate impreuna cu tigari electronice si alte dispozitive de vaporizare electrice personale similare de la codul NC 8543 40 00
c) produse destinate inhalarii fara ardere, care contin inlocuitori de tutun, cu sau fara nicotina, cu incadrarea tarifara NC 2404 12 00, 2404 19 10, inclusiv cele continute in rezerve livrate impreuna cu tigari electronice si alte dispozitive de vaporizare electrice personale similare de la codul NC 8543 40 00
d) bauturi nealcoolice cu zahar adaugat pentru care nivelul total de zahar este cuprins intre 5 g-8 g/100 ml
e) bauturi nealcoolice cu zahar adaugat pentru care nivelul total de zahar este peste 8 g/100 ml.
f) produse cu nicotina, care nu contin tutun, destinate consumului pe cale orala, prezentate sub forma de pulbere sau particule sau in orice combinatie a formelor respective, comercializate in portii ambalate in pliculete, cu incadrarea tarifara NC 2404 91 90;
Art. 444 Platitori de accize
1) Platitorii de accize sunt operatorii economici care produc si comercializeaza in Romania produsele prevazute la art. 439, achizitioneaza din teritoriul Uniunii Europene ori importa produsele prevazute la art. 439.
Cum se aplica aceste prevederi?
Scaderea veniturilor din accize reflectate concomitent in cheltuieli se face doar de catre categoriile mentionate mai sus, iar pentru ceilalti contribuabili aceasta deducere nu este permisa. Operatorii economici care considera ca se incadreaza, trebuie sa verifice daca figureaza in aceasta lista.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Intreprinderi legate
Impozit micro sau impozit pe profit?"!