Impozitul pe constructii speciale: problemele actuale si propunerile de solutionare

Impozitul pe constructiile speciale (taxa pe stalp), a fost reintrodus prin Ordonanta de urgenta nr. 156/2024, aplicabila incepand cu 1 ianuarie 2025. Aceasta masura fiscala ridica insa o serie de probleme de interpretare si aplicare, semnalate recent de Camera Consultantilor Fiscali (CCF) intr-o adresa transmisa Ministerului Finantelor. Specialistii propun o serie de modificari legislative pentru clarificarea si imbunatatirea cadrului normativ, astfel incat sa se asigure un tratament echitabil pentru contribuabili.
Principalele probleme identificate
1. Determinarea bazei de impozitare este neclara
2. Obligatia de plata a impozitului pentru firmele desfiintate in cursul anului
Potrivit actualei reglementari, firmele care isi inceteaza existenta in cursul anului sunt obligate sa achite impozitul pentru intreg anul fiscal, ceea ce genereaza o inechitate evidenta. Spre exemplu, o societate care se inchide in martie 2025 ar trebui sa plateasca taxa pe stalp pentru intreg anul, in timp ce firmele nou-infiintate datoreaza impozitul abia din anul urmator. CCF propune ca impozitul sa fie calculat proportional cu numarul de luni in care contribuabilul a existat in anul respectiv.
3. Construtiile speciale pentru care aplicarea impozitului este incerta
Constructiile supuse impozitarii sunt cele din grupa 1 din Catalogul privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe. Cu toate acestea, in patrimoniul unei firme pot exista si alte elemente, precum amenajarile la spatii inchiriate sau avansurile platite pentru imobilizari corporale, care nu sunt clar incluse sau excluse din baza de impozitare.
4. Tratamentul fiscal al cladirilor scutite de impozitul local
Legea prevede ca impozitul pe constructii se aplica asupra valorii constructiilor din patrimoniul contribuabililor, din care se scade valoarea cladirilor pentru care se plateste impozitul local pe cladiri. Totusi, exista si cladiri care sunt scutite de impozitul pe cladiri (de exemplu, sere, solare, silozuri, patule), iar legea nu clarifica daca acestea ar trebui incluse in baza de impozitare pentru taxa pe constructii speciale. CCF sustine ca ar trebui exclusiv clarificat acest aspect pentru a nu se contrazice politicile publice care au dus la acordarea scutirilor.
Propunerile specialistilor pentru modificarea legislatiei
Pentru a asigura o aplicare clara si echitabila a impozitului pe constructii, CCF propune mai multe modificari legislative, dintre care cele mai relevante sunt:
- Clarificarea bazei de impozitare, astfel incat sa fie luata in considerare valoarea evidentiata in balanta de verificare contabila, fara a se confunda cu valoarea neta contabila, care include si amortizarea. Se impune asadar, clarificarea valorii constructiilor, ce este regasita din punct de vedere contabil in soldul debitor al conturilor corespunzatoare constructiilor, in balanta de verificare la 31 decembrie a anului anterior. Altfel, s-ar putea intelege valoarea net contabila, data de soldul conturilor corespunzatoare constructiilor, ce includ in mod normal si soldurile conturilor de amortizare.
- Aplicarea unui impozit proportional pentru contribuabilii care inceteaza sa existe in cursul anului, pentru a elimina tratamentul inechitabil actual. CCF a propua analiza a doua variante pentru clarificarea cuantumului impozitului pe constructii datorat de contribuabilii care inceteaza sa existe in cursul anului.
- Excluderea expresa din baza de impozitare a amenajarilor la spatii inchiriate si a avansurilor platite pentru imobilizari corporale, intrucat acestea nu sunt incluse in catalogul mijloacelor fixe. Se impune precizarea in normele de aplicare a art. 497 a excluderii din baza de impozitare a impozitului pe constructii a valorii amenajarilor la spatii inchiriate si a avansurilor platite pentru imobilizari corporale, care de altfel nu sunt incluse in Catalogul privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe.
- Sincronizarea termenului de plata a primei transe a impozitului cu termenul de declarare, pentru a facilita conformarea contribuabililor.
- Clarificarea ca pentru cladirile care beneficiaza de scutiri de la plata impozitului pe cladiri nu se datoreaza nici impozitul pe constructii. CCF propune eliminarea din baza de impozitare a impozitului pe constructii a cladirilor pentru care sunt acordate scutiri la plata impozitului pe cladiri: Art. 456 – Scutiri mentioneaza ca: “(1) Nu se datoreaza impozit/taxa pe cladiri pentru:....”
Concluzie
Reintroducerea impozitului pe constructii speciale impune o reglementare clara, care sa elimine interpretarile neunitare si sa asigure un tratament fiscal echitabil. Camera Consultantilor Fiscali atrage atentia ca actuala formulare legislativa genereaza incertitudini si inechitati, iar modificarile propuse sunt importante pentru o aplicare corecta a acestui impozit. Ramane de vazut in ce masura Ministerul Finantelor va lua in considerare aceste propuneri in viitoarele modificari legislative.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "SAF-T 2025"!