Impunerea dobanzilor primite de la persoane rezidente in Turcia/Germania
valabil la 23 Feb 2023
Intrebare: O societate comerciala ce are ca domeniu de activitate cresterea animalelor si agricultura cereale, are incheiate contracte de finantare cu diferiti cetateni din TURCIA si GERMANIA care nu au rezidenta fiscala in ROMANIA. In baza acestor contracte societatea comerciala primeste finantare si apoi se obliga dupa obtinerea productiei sa returneze finantarea precum si un anumit comision din productia obtinuta. Ce presupune din punct de vedere fiscal si contabil inregistrarea acestor venituri pentru nerezidenti in afara sumei finantate surplusul pentru productia obtinuta, ce declaratii se intocmesc fiscal pe teritoriul ROMANIEI pentru sumele incasate de nerezidenti, daca se retine impozit la sursa pentru castigul nerezidentilor? Va multumim.
Raspuns: 1. In intelesul prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile ulterioare, art. 7 pct. 12, constituie dobanda orice suma care trebuie platita sau primita pentru utilizarea banilor, indiferent daca trebuie sa fie platita sau primita in cadrul unei datorii, in legatura cu un depozit sau in conformitate cu un contract de leasing financiar, vanzare cu plata in rate sau orice vanzare cu plata amanata.Potrivit dispozitiilor art. 223 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal, dobanzile de la un rezident sunt venituri impozabile obtinute din Romania, indiferent daca veniturile sunt primite in Romania sau in strainatate.
Persoanele nerezidente care obtin din Romania venituri impozabile din dobanzile platite de un rezident, au obligatia de a plati impozit conform prevederilor Codului fiscal, coroborate cu cele al conventiilor de evitare a dublei impuneri incheiate intre Romania si statul strain. Impozitul datorat de nerezidenti pentru veniturile impozabile obtinute din Romania se calculeaza de catre platitorii de venituri prin aplicarea cotei de 10% (art. 223 alin. (4) lit. (c indice 1) pentru imprumutatori persoane fizice) sau 16% (alin.(4) lit d) pentru imprumutatori persoane juridice) asupra veniturilor brute sau a cotelor prevazute in Conventia de evitare a dublei impuneri.
Cu Republica Turcia este incheiata conventie de evitare a dublei impuneri, ratificata prin Decretul nr. 331/1986, unde la art. 11 Dobanzi se prevede ca dobanzile provenind dintr-un stat contractant si platite unui rezident al celuilalt stat contractant pot fi impuse in acel celalalt stat. Totodata, aceste dobanzi pot fi impuse si in Romania, potrivit legislatiei din tara noastra, iar daca primitorul este beneficiarul efectiv al dobinzilor, impozitul nu va depasi 10% din suma bruta a dobanzilor.
Totodata este de remarcat faptul ca dispozitiile alin. (2) ale articolului Dobanzi din conventiile de evitare a dublei impuneri, care reglementeaza impunerea in tara de sursa a acestor venituri, se aplica cu prioritate in Romania, fara sa conduca insa la o dubla impunere pentru acelasi venit, deoarece in statul turc se acorda credit fiscal pentru impozitul platit in tara noastra, in conformitate cu prevederile conventiei de evitare a dublei impuneri.
Impozitul datorat de persoana fizica rezidenta in Turcia pentru veniturile impozabile obtinute din Romania se calculeaza, se retine, se declara si se plateste la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care s-a platit venitul.
Impozitul se calculeaza la cursul de schimb al pietei valutare comunicat de BNR, pentru ziua in care se efectueaza plata venitului catre nerezident.
Impozitul retinut se declara prin formularul 100 Declaratia privind obligatiile de plata la bugetul de stat.
Totodata, potrivit prevederilor art. 231 din Legea nr. 227/2015, cu modificarile ulterioare, societatea din Romania trebuie sa depuna si formularul 207 Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa/veniturile scutite, pe beneficiari de venit nerezidenti , cod 14.13.01.13/v.n. (aprobat cu modificari prin Opanaf nr. 179/2022) pana in ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului urmator pentru anul expirat.
Pentru impozitul retinut se va solicita si se va obtine certificatul privind atestarea impozitului platit in Romania potrivit dispozitiilor Opanaf nr. 583/2016, asa cum a fost modificat prin Opanaf nr. 499/2021 prin care a fost aprobat formularul Z 09 pentru transmiterea la distanta prin mijloace electronice, pe baza caruia se va acorda credit fiscal in statul de rezidenta.
Pentru persoanele nerezidente, care realizeaza numai venituri supuse regulilor de impunere la sursa, iar impozitul retinut este final sau este scutit, atribuirea codului de identificare fiscala se poate face de organul fiscal, la solicitarea platitorului de venit.
- In ceea ce priveste impozitarea veniturilor de natura dobanzilor primite de cetateanul care are rezidenta in Germania, mentionam ca pentru aplicarea prevederilor conventiei de evitare a dublei impuneri si a legislatiei Uniunii Europene, acesta are obligatia de a prezenta platitorului de venit, in momentul achitarii sumei cuvenite, certificatul de rezidenta fiscala eliberat de catre autoritatea competenta din statul sau de rezidenta si, dupa caz, o declaratie pe propria raspundere in care se indica indeplinirea conditiei de beneficiar in situatia aplicarii legislatiei Uniunii Europene.
Datorita faptului ca din textul intrebarii d-voastra nu rezulta ca persoana fizica este asociata la societatea din Romania, consideram ca nu ii sunt aplicabile prevederile art. 255 alin. (1) din Codul fiscal, in sensul exceptarii veniturilor din dobanzi de impozitul aferent.
Astfel ca, veniturilor din dobanzi li se aplica fie cota de 10%, in cazul in care nu este prezentat certificatul de rezidenta fiscala, fie cota de 3% (aplicata asupra sumei brute) in varianta in care este prezentat actul respectiv.
In conditiile prezentarii certificatului de rezidenta fiscala pot fi aplicate si dispozitiile art. 11 alin. (4) din Conventia de evitare a dublei impuneri daca se poate obtine dovada ca Germania nu percepe impozit cu retinere la sursa asupra dobanzilor platite unui rezident din Romania.
Declararea impozitului retinut in Romania se efectueaza prin completarea acelorasi formulare enumerate in primele paragrafe referitoare la persoana fizica cu rezidenta in Turcia.
- Din punct de vedere al reglementarilor contabile monografia depinde de tipul imprumutului, daca este pentru o perioada mai mica de un an sau peste un an.
Suma imprumutului in valuta se aduce la valoarea cursului BNR din ziua incasarii in contul bancar (pct. 304 din Omfp nr. 1802/2014).
Daca imprumutul este acordat pentru o perioada mai mare de un an, inregistrare este 5124 Conturi la banci in valuta = 167 Alte imprumuturi si datorii asimilate la cursul BNR din data incasarii.
Inregistrarea dobanzii datorate se efectueaza prin nota 666 Cheltuieli privind dobanzile = 462 Creditori diversi daca imprumutul este pe un termen mai mic de un an sau 666 Cheltuieli privind dobanzile = 1687 Dobanzi aferente altor imprumuturi si datorii asimilate daca imprumutul este pe un termen mai mare de un an.
Costurile cu dobanda si cu diferentele de curs valutar sunt deductibile in totalitate daca operatiunea se deruleaza intre entitati care nu fac parte dintr-un grup consolidat in scopuri de contabilitate financiara, asa cum este definit acesta la art. 40 indice 1 din Codul fiscal.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "SAF-T 2025"!
Intrebari similare din categoria Venituri realizate de nerezidenti
Dec192024
Venituri din prestari servicii pregatire profesionala primite prin aplicatia Zoom
de
Elena Ionescu
valabil la 19 Dec 2024
Intrebare:
Serviciile de pregatire profesionala oferite de o firma din Elvetia pe Zoom catre o firma din Romania si care pune la dispozitia societatii si certificat de rezidenta fiscala. Va rog sa imi comunicati care este impozitul pe nerezidenti in aceste conditii mentionate.
Dec172024
Achizitie ambalaje fara DVI si servicii instalare. Partener din SUA
de
Vera Constantin
valabil la 17 Dec 2024
Intrebare:
Am avut un import de marfa din SUA, iar dupa ce am vamuit produsele, partenerii americani ne-au trimis inca doua facturi. Prima factura este pentru servicii de instalare, servicii care se presteaza pe teritoriul Romaniei si v-as ruga sa imi enumerati implicatiile fiscale (contract de inregistrat, certificat rezidenta fiscala, declaratii de depus).
A doua factura este mai complicata, in ...
Dec162024
Dobanzi platite catre o societate rezidenta in Italia. Tratament impozit pe veniturile nerezidentilor
de
Ionut Jinga
valabil la 16 Dec 2024
Intrebare:
Societatea are un imprumut luat de la asociatul din Italia cu contract, dobanda fiind 1%. La plata dobanzii conform facturii primite din Italia trebuie sa facem stopaj la sursa de 5%, mentionez ca avem certificat de rezidenta fiscala din Italia, multumesc.
Dec082024
Principalele aspecte contabile si fiscale privind infiintare societate si derulare activitate in Romania
de
Elena Ionescu
valabil la 08 Dec 2024
Intrebare:
Se infiinteaza un SRL in luna ianuarie 2025 cu sediul in Romania, insa actionarul unic al societatii va fi o firma din Austria, iar administratorul denumit va fi o persoana fizica cu cetatenie romana.
Activitatea societatii va fi comercializarea masinilor de tuns gazon si a pieselor de schimb pentru aceste masini, aduse din Austria catre firme din Romania. Societatea va avea 4-5 angajati cu ...
Nov232024
Servicii contractate cu nerezidenti locali pentru turneu in stainatate. Neaplicarea impozitului pe veniturile nerezidentilor
de
Constanta Popa
valabil la 23 Nov 2024
Intrebare:
Un ONG care desfasoare activitati artistice realizeaza un turneu in mai multe tari precum Serbia, Croatia, Austria, Ungaria, Italia, Albania, Bonsia Hertegovina. Practic in fiecare tara va prezenta un spectacol de dans.
Pentru organitarea acestui spectacol in fiecare dintre tarile mentionate anterior va contracta specialicisti (tehnicieni, artisti) locali persoane fizice in baza unor ...
Nov222024
Venituri impozabile obtinute din Romania
de
Profeanu Laura
valabil la 22 Nov 2024
Intrebare:
Societatea noastra primeste o factura de la un avocat din Franta pentru serviciile prestate in legatura cu un litigiu cu un client din Franta. Pe langa onorariu sunt decontate si doua taxe de timbru achitate de catre avocat la instanta din Franta. Pe factura este mentionat "Taxare inversa". Onorariul avocatului este subiect de retinere impozit pe veniturile nerezidentilor 10%?. ...