Impunerea veniturilor obtinute de persoane fizice din lichidarea unei persoane juridice

31 Iul 2017
Determinarea venitului
Persoanele fizice care obtin venituri din lichidarea unei persoane juridice datoreaza impozit pe veniturile din investitii, indiferent de sistemul de impunere al societatii ce se lichideaza. Astfel, conform art. 91 lit. e) din Codul fiscal, veniturile din lichidarea unei persoane juridice constituie venituri din investitii.
Venitul impozabil realizat din lichidarea unei persoane juridice reprezinta excedentul distributiilor in bani sau in natura peste aportul la capitalul social al persoanei fizice beneficiare. Ca atare, persoanele fizice realizeaza un venit impozabil doar in situatia in care din lichidarea persoanei juridice rezulta un excedent peste aportul la capitalul social. Restituirea cotei parti din aporturi nu reprezinta venit impozabil.
Se considera venituri din lichidarea unei persoane juridice, din punct de vedere fiscal, si veniturile obtinute in cazul reducerii capitalului social, potrivit legii, altele decat cele primite ca urmare a restituirii cotei-parti din aporturi.
Venitul impozabil din lichidarea unei persoane juridice reprezinta diferenta intre distributiile in bani sau in natura efectuate peste valoarea fiscala a titlurilor de valoare.
La transmiterea universala a patrimoniului societatii catre asociati/actionari activele din situatiile financiare vor fi evaluate la valoarea justa, respectiv pretul de piata.
Baza impozabila in cazul lichidarii unei persoane juridice se stabileste astfel:
a) determinarea sumei reprezentand diferenta intre valoarea elementelor de activ si sumele reprezentand datoriile societatii;
b) determinarea excedentului sumei stabilite la lit. a) peste aportul la capitalul social al persoanei fizice beneficiare.
Plata impozitului
Venitul impozabil obtinut din lichidarea unei persoane juridice de catre actionari/asociati persoane fizice sau din reducerea capitalului social, potrivit legii, care nu reprezinta distributii in bani sau in natura ca urmare a restituirii cotei-parti din aporturi se impun cu o cota de 16%, impozitul fiind final. Obligatia calcularii, retinerii si platii impozitului revine persoanei juridice. Impozitul calculat si retinut la sursa in cazul lichidarii persoanei juridice se plateste pana la data depunerii situatiei financiare finale la oficiul registrului comertului, intocmita de lichidatori, respectiv pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care a fost distribuit venitul reprezentand reducerea capitalului social.
Obligatia calcularii, retinerii si virarii impozitului revine reprezentantului legal al persoanei juridice. Impozitul calculat si retinut la sursa se vireaza pana la data depunerii situatiei financiare finale la oficiul registrului comertului, intocmita de reprezentantul legal al persoanei juridice.
Contributia de asigurari sociale de sanatate
Conform art. 176 alin. (7) din Codul fiscal, persoanele care realizeaza venituri din investitii nu datoreaza contributie de asigurari sociale de sanatate pentru aceste venituri, daca realizeaza venituri de natura celor mentionate la art. 155 alin. (1) lit. a)-d), g), i)-l), respectiv:
- salarii sau asimilate salariilor;
- pensii;
- activitati independente, cu exceptia veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala;
- asocierea cu o persoana juridica - contribuabil potrivit Titlulul II sau III din Codul Fiscal;
- activitati agricole, silvicultura, piscicultura;
- indemnizatii de somaj,
- indemnizatii pentru cresterea copilului,
- ajutor social acordat potrivit Legii nr.416/2001,
- indemnizatii pentru incapacitate temporara de munca drept urmare a unui accident de munca sau unei boli profesionale.
Astfel, daca in anul realizarii venitului asociatii/actionarii persoane fizice nu realizeaza venituri dintre cele mentionate la art. 155 alin. (1) lit. a)-d), g), i)-l) acestia vor datora contributia de asigurari de sanatate pentru veniturile din investitii.
In cazul persoanelor fizice care realizeaza venituri din investitii contributia de asigurari sociale de sanatate se stabileste de organul fiscal competent, prin decizie de impunere anuala, pe baza informatiilor din declaratia privind venitul realizat sau din declaratia privind calcularea si retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit, precum si pe baza informatiilor din evidenta fiscala, dupa caz.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "SAF-T 2025"!
Studii de caz si articole despre venituri
Apr022025
Premii acordate angajatilor partenerilor, in legatura cu performantele lor profesionale
de
Profeanu Laura
valabil la 02 Apr 2025
Intrebare:
Societatea intentioneaza sa faca o campanie de marketing prin care vrea sa premieze angajatii societatilor partenere, in sensul ca se ofera un premiu pentru cei care ating un anumit prag de vanzari.
In aceasta situatie se pot incadra veniturile obtinute de acele persoane fizice la articolul 110 din Codul Fiscal, respectiv venituri din premii si jocuri de noroc?
Daca campania se deruleaza ...
Apr042025
Venituri din inchiriere persoana fizica. Declaratia unica D212 pentru CASS
de
Constanta Popa
valabil la 04 Apr 2025
Intrebare:
O societate a retinut si virat impozit pentru un contract de inchiriere de la o persoana fizica. A depus D100 si D205 si a achitat sumele. Intrebarea este ce obligatie declarativa are persoana fizica (locatorul) in declaratia unica? Declara doar CASS in cazul depasirii plafonului de scutire sau are obligatia declararii inclusiv a venitului si impozitului din cedarea folosintei bunului?
Apr022025
Obligatii PFA, sistem real
de
Florentina Buzea
valabil la 02 Apr 2025
Intrebare:
Avem un PFA incadrat la sistem real si care a obtinut in anul 2024, venituri nete impozabile de 340.000 lei, pentru care s-a calculat 10% impozit in valoare de 34.000 lei.
Cum calculam CAS, CASS si cum completam declaratia unica?
Va rugam sa ne ajutati cu o exemplificare.
Multumim.
Apr012025
Venituri din strainatate. Chirii Ungaria
de
Vera Constantin
valabil la 01 Apr 2025
Intrebare:
Persoana fizica are in proprietate un imobil in Ungaria. Acest imobil este inchiriat catre o persoana fizica.
Persoana fizica a obtinut venituri in anul 2021 in suma de 1.000.000 HUF si a platit impozit 150.000 HUF. Avem dovada platii impozitului platit in Ungaria, emisa de autoritatile Ungare.
Intrebarea este daca trebuie sa mai plateasca impozit si in Romania sau se acorda credit fiscal ...
Mar312025
Impozitarea exploatarii resurselor naturale
de
Profeanu Laura
valabil la 31 Mar 2025
Intrebare:
Societatea noastra se ocupa de exploatare forestiera, mai precis prestam servicii de exploatare forestiera. Facturam exploatare forestiera pentru Oculul Silvic, masa lemnoasa nu este a noastra, nu intra la noi in gestiune.
Va rog sa-mi spuneti daca trebuie sa impozit pe venituri din activitatea de exploatare a resurselor naturale, altele decat gazele naturale?
Multumesc.
Mar282025
Regim micro. Cumulare venituri cu cele ale intreprinderilor legate
de
Profeanu Laura
valabil la 28 Mar 2025
Intrebare:
Un asociat unic X al societatii A in regim micro este asociat de 40% al societatii B in regim pe profit, la 31.12.24 societatea A a avut o cifra de afaceri de 50.000 euro, iar societatea B a avut o cifra de afaceri de 280.000 euro, se pune intrebarea daca societatea A trebuie sa treaca la regimul profitului in 2025. Multumesc.
Vezi toate studiile de caz despre venituri keyboard_double_arrow_right