In ce conditii angajatorii pot deconta servicii turstice angajatilor fara impozit si contributii?

18 Iun 2019
Conform art. 76 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal nu reprezinta venit impozabil contravaloarea serviciilor turistice si/sau de tratament, inclusiv transportul pe perioada concediului pentru salariatii proprii si membrii de familie ai acestora, acordate de angajator pentru salariatii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevazut in contractul de munca.
Astfel, serviciile turistice pe perioada concediului, inclusiv transportul, suportate de angajator pentru salariati si membrii de familie ai acestora sunt venituri neimpozabile si nu intra in baza de calcul a contributiilor sociale, in conditiile prevazute in contractul de munca, in baza prevederilor art. 76 alin. (4) lit. a) si art. 142 lit. a) din Codul fiscal. In aceasta categorie intra serviciile turistice (cazare+masa) astfel cum sunt facturate de catre furnizorul de servicii turistice precum si transportul, nu si alte cheltuieli efectuate de salariati pe durata concediului, precum mese servite si alte costuri neincluse in pachetul de servicii prestabilit.
Contravaloarea serviciilor turistice decontate de catre angajator nu va intra in baza de calcul al contributiilor sociale si al impozitului pe venit daca decontarea acestora este prevazuta in contractul individual sau colectiv de munca.
Pentru decontarea sumelor, salariatii trebuie sa intocmeasca un decont de cheltuieli la care sa ataseze documentele justificative pentru serviciile turistice – facturile emise de agentia de turism, hotel (pot fi pe numele salariatului), in care sa fie mentionat numele salariatului precum si documentele justificative pentru transport.
La determinarea impozitului pe profit cheltuielile cu serviciilor turistice si/sau de tratament, inclusiv transportul acordate de angajator pentru salariatii proprii si membrii lor de familie sunt deductibile limitat conform art. 25 alin. (3) lit. b) pct. 3 din Codul fiscal, in limita unei cote de pana la 5%, aplicata asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, potrivit Codului muncii. Limita se aplica trimestrial, astfel incat, la finele anului acestea sa se incadreze in 5% din valoarea cheltuielilor cu salariile personalului. Sumele care depasesc aceasta limita sunt cheltuieli nedeductibile.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "SAF-T 2025"!
Studii de caz si articole despre decontare
12Apr2025
Cerintele de securitate si sanatate in munca referitoare la utilizarea echipamentelor cu ecran de vizualizare
de
Profeanu Laura
valabil la 12 Apr 2025
Intrebare:
Factura pentru ochelari de vedere este cheltuiala deductibila sau nedeductibila?
12Apr2025
Documente financiar - contabile
de
Profeanu Laura
valabil la 12 Apr 2025
Intrebare:
Asociatie Sportiva in care unul dintre membrii fondatori este sportiv de performanta (ciclist), totodata sportivul de perfomanta NU este membru in Consiliul Director.
Intrebari:
1. Ce documente trebuie sa intocmeasca sportivul de performanta ca urmare a efectuarii cheltuielilor ocazionate cu participarea la concursuri de ciclism din Romania si din afara Romaniei? sau sunt suficiente doar ...
12Apr2025
Plafon de casa. Sume platite Birourilor Executorilor Judecatoresti
de
Vera Constantin
valabil la 12 Apr 2025
Intrebare:
O societate comerciala, ridica bani din banca in vederea achitarii salariilor in numerar. Constata ca pentru unii angajati s-au retinut popriri si depune la posta banii retinuti pentru popriri in contul Birourilor Executorilor Judecatoresti. In ziua respectiva mai efectueaza si alte plati in numerar si depaseste plafonul de 10.000 lei. Aceste sume platite Birourilor Executorilor Judecatoresti ...
10Apr2025
Transport salariati. Decontare
de
Florentina Buzea
valabil la 10 Apr 2025
Intrebare:
SC AGEXIMCO SRL acorda o suma fixa pentru transportul salariatilor proprii in suma de 100 lei lunar. Aceast avantaj salarial este trecut in Regulmentul Intern al societatii. Conform Art. 76 la 4 lit a coroborat cu Art 142 litera b din Legea 227/2015, cei 100 lei nu intra in baza de calcul al impozitului pe venit si a contributilor sociale. Fiecare angajat aduce un BF de benzina in suma de 100 ...
Ochelari de vedere pentru angajati: se aplica plafonul de 500 lei si in privat?
de
Profeanu Laura
03 Apr 2025
Dupa introducerea, prin OUG nr. 53/2024 si HG nr. 64/2025, a unui plafon de 500 de lei pentru decontarea ochelarilor in sectorul public, tot mai multi angajatori din mediul privat se intreaba daca acest prag are vreo relevanta si pentru ei – fie in sens fiscal, fie in conturarea politicilor interne de resurse umane.
Raspunsul scurt? Nu, nu se aplica automat si in sectorul privat. ...
07Apr2025
Acordarea alocatiei pentru masa de pranz in cazul deplasarilor sub 12 ore
de
Nicolae Liviu
valabil la 07 Apr 2025
Intrebare:
Ce optiuni sunt pentru acordarea unei alocatii pentru masa de pranz pentru deplasari care sunt sub 12 ore? De asemenea, este posibila o acordare unei sume de bani pentru masa de pranz pentru deplasari peste 12 ore impreuna cu diurna? Multumesc!
Vezi toate studiile de caz despre decontare keyboard_double_arrow_right