In ce conditii angajatorii pot deconta servicii turstice angajatilor fara impozit si contributii?
18 Iun 2019
Conform art. 76 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal nu reprezinta venit impozabil contravaloarea serviciilor turistice si/sau de tratament, inclusiv transportul pe perioada concediului pentru salariatii proprii si membrii de familie ai acestora, acordate de angajator pentru salariatii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevazut in contractul de munca.
Astfel, serviciile turistice pe perioada concediului, inclusiv transportul, suportate de angajator pentru salariati si membrii de familie ai acestora sunt venituri neimpozabile si nu intra in baza de calcul a contributiilor sociale, in conditiile prevazute in contractul de munca, in baza prevederilor art. 76 alin. (4) lit. a) si art. 142 lit. a) din Codul fiscal. In aceasta categorie intra serviciile turistice (cazare+masa) astfel cum sunt facturate de catre furnizorul de servicii turistice precum si transportul, nu si alte cheltuieli efectuate de salariati pe durata concediului, precum mese servite si alte costuri neincluse in pachetul de servicii prestabilit.
Contravaloarea serviciilor turistice decontate de catre angajator nu va intra in baza de calcul al contributiilor sociale si al impozitului pe venit daca decontarea acestora este prevazuta in contractul individual sau colectiv de munca.
Pentru decontarea sumelor, salariatii trebuie sa intocmeasca un decont de cheltuieli la care sa ataseze documentele justificative pentru serviciile turistice – facturile emise de agentia de turism, hotel (pot fi pe numele salariatului), in care sa fie mentionat numele salariatului precum si documentele justificative pentru transport.
La determinarea impozitului pe profit cheltuielile cu serviciilor turistice si/sau de tratament, inclusiv transportul acordate de angajator pentru salariatii proprii si membrii lor de familie sunt deductibile limitat conform art. 25 alin. (3) lit. b) pct. 3 din Codul fiscal, in limita unei cote de pana la 5%, aplicata asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, potrivit Codului muncii. Limita se aplica trimestrial, astfel incat, la finele anului acestea sa se incadreze in 5% din valoarea cheltuielilor cu salariile personalului. Sumele care depasesc aceasta limita sunt cheltuieli nedeductibile.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Intreprinderi legate
Impozit micro sau impozit pe profit?"!
Studii de caz si articole despre decontare
Nov202024
Decontare ochelari
de
Profeanu Laura
valabil la 20 Nov 2024
Intrebare:
Referitor la decontarea ochelarilor de vedere, conform recomandarii Directivei Europene.
Firma noastra deconteaza in limita a 400 lei/an, contra/valoarea ochelarilor de vedere pentru angajati.
In acest scop a fost intocmita o procedura in care sunt precizate categoriile de personal eligibile si documentele justificative necesare a fi prezentate, adica:
- recomandarea mediculul de ...
Nov052024
Chitanta AIRBNB. Decontare cheltuieli cu cazarea
de
Vera Constantin
valabil la 05 Nov 2024
Intrebare:
Un angajat al companiei s-a deplasat in interes de serviciu in alta localitate. Pentru cazare a facut o rezervare pe site-ul airbnb si a efectuat plata cu cardul de debit al companiei. Unitatea de cazare fiind detinuta de o persoana fizica, angajatul nostru nu a primit o factura pentru serviciile de cazare. Pentru plata efectuata a primit insa o chitanta emisa de Airbnb (atasata).
Este ...
Nov012024
Vouchere de vacanta acordate angajatilor. Tratament fiscal
de
Nicolae Liviu
valabil la 01 Nov 2024
Intrebare:
Se pot acorda tichete de vacanta doar unor salariati (in speta administatorului care este salariat)? In momentul decontarii servicilor turistice, trebuie aduse la firma documente doveditoare (facturi, bonuri fiscale) sau este suficienta doar alimentarea cardului si factura de la firma UP?
Oct312024
Transportul salariatilor la si de la locul de munca. Documente justificative
de
Nicolae Liviu
valabil la 31 Oct 2024
Intrebare:
In cazul in care se achita suma de 400 lei pentru decontarea transportului pana la locul de munca si de la locul de munca pana la domiciliul angajatilor, pentru persoanele care locuiesc in localitati de unde nu exista transport in comun direct pana la fabrica, ce documentatie este necesara pentru ca aceasta cheltuiala sa fie deductibila si sa nu fie considerata beneficiu salarial? Este ...
Oct152024
Facilitatea privind educatia timpurie
de
Vera Constantin
valabil la 15 Oct 2024
Intrebare:
Un ascociat intr-un SRL, fiind angajat cu contract de munca, are dreptul la facilitatea pentru educatie timpurie conform legislatiei?
Multumesc!
Oct102024
Servicii oftalmologice si ORL pentru salariati si administrator
de
Vera Constantin
valabil la 10 Oct 2024
Intrebare:
1. Care ar fi regimul fiscal in cazul decontarii unei operatii oftalmologice la un salariat? Factura fiscala se poate emite pe societate sau nu?
2. Care ar fi regimul fiscal in cazul decontarii unei operatii ORL pentru administratorul societatii care nu este remunerat la momentul acesta in baza unui contract de mandat? Daca se considera cheltuiala doar cheltuiala nedeductibila ce implicatii ...
Vezi toate studiile de caz despre decontare keyboard_double_arrow_right