Indemnizatie pentru cresterea copilului. Ce venituri se pot realiza fara sa se suspende plata indemnizatiei?
26 Sep 2016
Situatiile in care plata indemnizatiei cuvenite pe parcursul concediului de crestere a copilului se suspenda sunt redate la art. 16 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 111/2010, astfel:
a) beneficiarul este decazut din drepturile parintesti;
c) beneficiarul nu mai indeplineste conditiile prevazute de lege in vederea incredintarii copilului spre adoptie;
d) beneficiarul nu mai indeplineste conditiile prevazute de lege in vederea mentinerii masurii de plasament;
e) beneficiarul executa o pedeapsa privativa de libertate sau se afla in arest preventiv pe o perioada mai mare de 30 de zile;
f) copilul este abandonat ori este internat intr-o institutie de ocrotire publica sau privata;
g) beneficiarul a decedat;
h) in situatia in care beneficiarul nu mai indeplineste conditia de a fi cetatean roman, de a avea domiciliul in Romania si de a locui in Romania impreuna cu copilul;
i) beneficiarul realizeaza venituri supuse impozitului si copilul nu a implinit varsta de 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap;
j) se constata ca timp de 3 luni consecutive se inregistreaza mandate postale returnate.
Veniturile care determina suspendarea indemnizatiei nu sunt veniturile supuse impozitului conform Codului fiscal, ci sunt veniturile supuse impozitului conform O.U.G. nr. 111/2010, respectiv: venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole, din silvicultura si piscicultura.
Prin urmare, suspendarea indemnizatiei pentru cresterea copilului este atrasa de obtinerea de:
- venituri din salarii;
- venituri asimilate salariilor;
- venituri din activitati independente;
- venituri din activitati agricole;
- venituri din silvicultura si piscicultura
Nu atrage suspendarea indemnizatiei obtinerea de venituri din cedarea folosintei bunurilor sau venituri din investitii cum ar fi venituri din dividende.
Asadar, exista posibilitatea ca, in anumite situatii, beneficiarul indemnizatiei pentru cresterea copilului sa realizeze venituri supuse impozitului potrivit ordonantei si cu toate acestea plata indemnizatiei sa nu se suspende. Aceste situatii sunt cele in care beneficiarul:
1. primeste diverse sume in baza legii, a contractului colectiv de munca sau a contractului individual de munca, acordate in perioada concediului pentru cresterea copilului, altele decat cele rezultate din desfasurarea efectiva a unei activitati in perioada de concediu;
In acest caz veniturile nu sunt limitate la o anumita suma, insa pentru ca indemnizatia sa nu se suspende trebuie sa fie indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:
a) acordarea sumelor sa fie prevazuta in contractul colectiv de munca sau contractul individual de munca;
Conditia nu este indeplinita daca acordarea sumelor nu este prevazuta in contractul colectiv de munca sau contractul individual de munca, ci este prevazuta in regulamentul intern.
b) sumele sa nu rezulte din desfasurarea efectiva a unei activitati in perioada de concediu.
2. realizeaza, in decursul unui an calendaristic, venituri supuse impozitului, prin desfasurarea efectiva a unei activitati in perioada de concediu, al caror nivel nu depaseste de trei ori cuantumul minim al indemnizatiei pentru cresterea copilului.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Intreprinderi legate
Impozit micro sau impozit pe profit?"!
Studii de caz si articole despre indemnizatie
Oct072024
Calcul diurna
de
Alexandru Palaghia
valabil la 07 Oct 2024
Intrebare:
Un angajat al unei societati pleaca in deplasare de la Timisoara spre Bucuresti, iar de la Bucuresti pleaca mai departe, cu avionul spre Atena.
Intrebarea este cum se va acorda diurna pentru aceasta deplasare?
Oct072024
Indemnizatie de delegare
de
Ionut Jinga
valabil la 07 Oct 2024
Intrebare:
In cursul lunii septembrie pe o perioada de 4 zile, 4 salariati s-au aflat in delegatie, cu cazare, achitata de societate pentru 3 nopti si in acest interval angajatii au cumparat mancare in baza a 3 bonuri fiscale (din zile diferite) ce au inscris codul de TVA al societatii, valoarea totala a bonurilor fiind de 526,56 lei. Cum inregistram corect aceste cheltuieli? Ce monografie ar trebui ...
Oct012024
Concediu medical. Baza de calcul. Doi angajatori in perioade diferite
de
Nicolae Liviu
valabil la 01 Oct 2024
Intrebare:
Daca avem un salariat angajat incepand cu data de 18.03.2024 (prima zi lucrata la noi), a adus un concediu medical pentru 2 zile, in perioada de 19-20.09.2024. Pentru baza de calcul a concediului, programul imi calculeaza pentru luna martie 10 zile lucrate cu salariul aferent. Pentru diferenta de 11 zile aferente celor 21 zile lucratoare din martie, cum calculez? Am primit la angajare o ...
Aug282024
Calcul indemnizatia de concediu de odihna neefectuat
de
Profeanu Laura
valabil la 28 Aug 2024
Intrebare:
Cum se calculeaza zilele de CO neefectuate? Media carui venit se ia in calcul? Ultimele 3 luni anterioarei celei in care inceteaza? Media caror zile se ia in calcul, cele lucrate sau lucratoare? Multumesc frumos!
Aug232024
Alocatie de cazare in domeniul privat. Tratament fiscal
de
Nicolae Liviu
valabil la 23 Aug 2024
Intrebare:
O societate comerciala, care are activitatea de lucrari topografice, 8 salariati din care 5 sunt plecati permanent pe teren. Deplasarea se realizeaza cu masina firmei, beneficiaza de indemnizatie de delegare, dar nu se deconteaza cazarea.
Intrebare: salariatii care sunt plecati din localitate, dar nu sunt in apropierea localitatii de domiciliu, pot sa beneficieze de alocatie de cazare 265 ...
Iul092024
Contract de management. Concediu de odihna neefectuat
de
Nicolae Liviu
valabil la 09 Iul 2024
Intrebare:
Contract de munca suspendat, incheiat contract de management - dir. medical pe o perioada de 3 ani. La finalul contractului de management se platesc zilele de concediu de odihna neefectuat din perioada cand persoana era director medical? Precizam ca se ridica suspendarea contractului de munca si persoana ramane angajat al institutiei.
Vezi toate studiile de caz despre indemnizatie keyboard_double_arrow_right