Inregistrarea fiscala a nerezidentilor de catre platitorii de venit
31 Oct 2019
Conform Codului de procedura fiscala, orice persoana sau entitate care este subiect intr-un raport juridic fiscal se inregistreaza fiscal primind un cod de identificare fiscala.
Astfel, atat persoanele fizice, cat si persoanele juridice nerezidente care sunt subiect intr-un raport juridic fiscal au obligatia sa solicite inregistrarea fiscala in Romania.
Pentru facilitarea inregistrarii fiscale a persoanelor nerezidente, Codul de procedura fiscala prevede posibilitatea atribuirii codului de identificare fiscala pentru aceste persoane nerezidente la solicitarea platitorului de venit, daca acestea realizeaza numai venituri supuse regulilor de impunere la sursa, iar impozitul retinut este final.
Astfel, inregistrarea fiscala a persoanelor fizice sau juridice nerezidente se poate solicita si de catre platitorul de venit pe baza Formularului nr. 030 (persoane fizice) sau a Formularului nr. 015 (persoane juridice), daca venitul cu retinere la sursa este singurul venit pe care persoanele nerezidente il obtin din Romania. Formularul se depune la organul fiscal in a carui raza teritoriala se afla domiciliul fiscal al platitorului de venit sau organul fiscal in a carui raza teritoriala se afla sediul platitorului de venit, in cazul platitorilor de venit contribuabili mari si mijlocii. La declaratie se anexeaza actele doveditoare ale calitatii de platitor de venit cu regim de retinere la sursa pentru respectivul beneficiar de venit (copie dupa contractul de servicii, statutul societatii – pentru asociati s.a.).
Spre exemplu, o persoana juridica nerezidenta care presteaza un serviciu in Romania si care nu genereaza un sediu permanent conform art. 8 din Codul fiscal obtine din Romania un venit impozabil conform art. 223 alin. (1) lit. k) din Codul fiscal. Acest venit se supune impozitarii prin retinere la sursa de catre platitorul de venit. Daca societatea nerezidenta nu prezinta certificatul de rezidenta fiscala, platitorul de venit ii va retine la sursa impozitul datorat aplicand cota de 16% prevazuta la art. 224 din Codul fiscal. Societatea nerezidenta trebuie sa se inregistreze fiscal in Romania pe baza Formularului 015 - Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni/Declaratie de radiere pentru contribuabilii nerezidenti care nu au sediu permanent in Romania. Aceasta inregistrare nu ii va genera alte obligatii fiscale in Romania. Platitorul de venit va declara impozitul in Formularul 100 si in Declaratia informativa 207 – pe baza codului de inregistrare fiscala al beneficiarului de venit nerezident emis de autoritatea competenta din Romania.
Contribuabilii nerezidenti care desfasoara activitate in Romania prin unul sau mai multe sedii permanente depun Formularul (013) „Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie dementiuni/Declaratie de radiere pentru contribuabilii nerezidenti care desfasoara activitate in Romania prin unul sau mai multe sedii permanente”.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Intreprinderi legate
Impozit micro sau impozit pe profit?"!
Studii de caz si articole despre inregistrare fiscala
Notarii publici vor putea solicita inregistrarea fiscala a nerezidentilor in Romania
de
Profeanu Laura
17 Nov 2024
Un proiect de Ordonanta de Urgenta (OUG), publicat recent de Ministerul Finantelor pentru dezbatere publica, propune posibilitatea ca notarii publici sa solicite inregistrarea fiscala in Romania a persoanelor nerezidente, in contextul raporturilor juridice fiscale legate de impozitele locale pentru proprietati imobiliare.
Procedura de inregistrare fiscala a nerezidentilor
Conform ...
Actualizari recente ale formularelor de inregistrare fiscala 010, 015 si 700
de
Profeanu Laura
30 Oct 2024
ANAF a anuntat recent modificari importante ale formularelor de inregistrare fiscala 010, 015 si 700 prin Ordinul nr. 6580/2024, in vigoare de la 29 octombrie 2024. Ordinulul nr. 6580/2024 priveste modificarea si completarea APANAF nr. 1.699/2021 pentru aprobarea formularelor de inregistrare fiscala a contribuabililor si a tipurilor de obligatii fiscale care formeaza vectorul fiscal.
...
Oct242024
Modificari ulterioare inregistrarii fiscale
de
Profeanu Laura
valabil la 24 Oct 2024
Intrebare:
Inregistrarea unui punct de lucru cu mai putin de 5 salariati s-a facut prin depunerea declaratiei 061.
Radierea punctului de lucru respectiv se face tot prin declaratia 061( depusa la ghiseul ANAF-sediul societatii mama)?
Oct272024
Angajare cetateni italieni pentru a presta activitate in Italia. Document portabil A1. Legislatia aplicabila
de
Rodica Mantescu
valabil la 27 Oct 2024
Intrebare:
Pentru o societate nou infiintata (SRL), Cod CAEN - Transporturi rutiere de marfuri, avem urmatoarea situatie:
Societatea nou infiintata va avea angajati din Italia pe firma din Romania, iar activitatea lor se va desfasura numai in Italia in baza unui contract de prestari servicii inchieat intre firma din Romania si o societate din Italia, contract in baza caruia se vor efectua servicii de ...
Oct212024
Desfasurarea activitatii de arhitectura
de
Alexandru Palaghia
valabil la 21 Oct 2024
Intrebare:
Poate o persoana fizica (absolvent arhitectura fara stagiu efectuat, fara semnatura de arhitect) sa desfasoare activitate de proiectare de arhitectura, in regim de liber profesionist fara a se inregistra la registrul comertului ca PFA?
In afara de declaratia unica in baza careia achita 10% impozit pe venit si cass 10% (daca anual depaseste 6 salarii minime pe economie), mai sunt si alte ...
Oct162024
Declaratia de mentiuni
de
Profeanu Laura
valabil la 16 Oct 2024
Intrebare:
Societatea si-a schimbat denumirea societatii (restul informatiilor raman neschimbate: adresa, CUI etc.), si pentru punctele de lucru care au cod de identificare fiscala (avem 33 de puncte de lucru in Timis, Arad, Ilfov) care trebuie preschimbate cu noua denumire a societatii, care este porocedura? Se depune pentru fiecare punct de lucru declaratia de mentiuni D60 pe SPV, dupa care se depune ...
Vezi toate studiile de caz despre inregistrare fiscala keyboard_double_arrow_right