Inrolarea obligatorie in SPV. Proiect OUG
07 Mai 2021
Conform unui proiect de OUG aflat recent in dezbatere publica ce poate fi consultat pe pagina Ministerului Finantelor, o serie de entitati vor fi obligate sa se inregistreze in spatiul privat virtual imediat ce ordonanta de urgenta va fi adoptata. Astfel, cu aceasta ocazie, varianta declaratiilor depuse in format fizic va fi de domeniul trecutului. ANAF nu va mai lua in considerare documentele depuse in format hartie.
Conform proiectului OUG, va exista obligativitatea inrolarii in Spatiul Privat Virtual pentru toate categoriile de agenti economici:
- contribuabilii/platitorii persoane juridice,
- asocieri si alte entitati fara personalitate juridica,
- PFA urile, II (intreprinderile individuale), IF (intreprinderile familiale).
La fel, autoritatile publice, institutiile publice sau de interes public trebuie sa incheie protocoale cu ANAF pentru dobandire acces in sistemul informatic PatrimVen.
Iata cele mai relevante prevederi din proiectul OUG:
Art. I – Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 547 din 23 iulie 2015, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:
1. La articolul 69, dupa alineatul (1), se introduce un nou alineat, alin. (11), care va avea urmatorul cuprins:
"(11) Autoritatile publice, institutiile publice sau de interes public sunt obligate sa se inroleze in sistemul informatic PatrimVen astfel cum acesta este definit la art. 701 alin. (2)."
2. La articolul 79, dupa alineatul (1), se introduc doua noi alineate, alin. (11) si (12), care vor avea urmatorul cuprins:
"(11) Prin exceptie de la alin. (1), contribuabilii/platitorii persoane juridice, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica, precum si persoane fizice care desfasoara o profesie liberala sau exercita o activitate economica in mod independent intr-una din formele prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 182/2016, cu modificarile si completarile ulterioare, sunt obligati sa transmita organului fiscal central documente de natura celor prevazute la alin. (1) prin mijloace electronice de transmitere la distanta in conditiile prezentului articol, respectiv prin inrolarea in sistemul de comunicare electronica dezvoltat de Ministerul Finantelor/A.N.A.F..
(12) In situatia in care contribuabilii/platitorii nu isi indeplinesc obligatia comunicarii prin intermediul mijloacelor electronice de transmitere la distanta a cererilor, inscrisurilor sau oricaror altor documente in conditiile alin. (11), iar acestea sunt depuse la organul fiscal central in format letric, nu vor fi luate in considerare, urmand ca acesta sa notifice contribuabilii/platitorii cu privire la obligativitatea comunicarii prin intermediul mijloacelor electronice de transmitere la distanta."
Propunerea de modificare vine in contextul global al adoptarii de masuri la nivel international pentru protejarea sanatatii propriilor cetateni, dar si pentru mentinerea unor conditii economice favorabile. Astfel se apreciaza de catre initiatorii proiectului faptul ca ca este imperios necesara introducerea obligativitatii comunicarii prin mijloace electronice cu contribuabilii persoane juridice, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica, precum si persoanele fizice care desfasoara o profesie liberala sau exercita o activitate economica in mod independent.
De asemenea, avand in vedere ca inrolarea in sistemul informatic al Ministerului Finantelor/Agentiei Nationale de Administrare Fiscala presupune achizitionarea de certificate calificate de catre contribuabili iar pentru a avea acces la PatrimVen, autoritatile publice, institutiile publice sau de interes public trebuie sa incheie protocoale cu ANAF, este necesara acordarea unui termen pentru efectuarea tuturor acestor demersuri administrative, de la data intrarii in vigoare a propunerii de act normativ si pana la data aplicarii efective a acestuia.
In prezent, Declaratia unica, de exemplu, se poate depune la ANAF prin oricare din modalitatile dorite :
- in format electronic, la organul fiscal competent; sau
- in format hartie, in doua exemplare, semnat potrivit legii: un exemplar la contribuabil si un exemplar la organul fiscal central competent.
Dupa adoptarea proiectului de OUG nu va mai fi posibila depunerea niciunei declaratii in format hartie.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Intreprinderi legate
Impozit micro sau impozit pe profit?"!
Studii de caz si articole despre modificari fiscale
Stabilirea din oficiu a TVA datorata de catre persoanele impozabile care aveau obligatia depunerii D311 si care nu si-au indeplinit aceasta obligatie
de
Profeanu Laura
11 Mai 2024
ANAF se pregateste sa implementeze noi masuri de monitorizare si impunere din oficiu a TVA pentru contribuabilii care nu isi indeplinesc obligatiile legale privind TVA in perioada in care sunt declarati inactivi sau in perioada in care le este anulat codul de TVA, conform art. 11 alin. 6 si 8 din Codul fiscal.
Conform art. 324 alin. 10) lit. a) si b) din Codul fiscal, persoanele impozabile al ...
Modificari importante privind deducerea TVA din facturile emise pe numele salariatilor aflati in deplasare
de
Profeanu Laura
27 Apr 2024
In contextul adoptarii generalizate a sistemului e-Factura, Ministerul Finantelor propune eliminarea posibilitatii deducerii TVA din facturile emise pe numele salariatilor aflati in deplasare.
In acest sens, un proiect de Hotarare de Guvern initiat recent de Ministerul Finantelor, propune abrogarea alineatului 7) de la pct. 69 din Normele metodologice, care prevede ca o ...
Modificari privind ajustarea bazei de impozitare, in vigoare cu 08 martie 2024
de
Profeanu Laura
12 Mar 2024
Pe 8 martie 2024, Codul fiscal a fost modificat in privinta ajustarii bazei de impozitare pentru TVA, in contextul reducerilor de pret acordate dupa livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor. Aceste schimbari reflecta o incercare de a alinia legislatia fiscala nationala cu cea a Uniunii Europene si jurisprudenta Curtii de Justitie a UE.
Inainte de aceasta actualizare, ajustarea bazei de ...
Ian202024
Contract de inchiriere spatiu cu doi coproprietari (soti)
de
Mariana Prejbeanu
valabil la 20 Ian 2024
Intrebare: Am inchiriat un spatiu si pe contractul de inchiriere apar ambii soti proprietari, cu cota parte de 50%. Prin prisma modificarilor din 2024 privind impozitul cu retinere la sursa, cum ar trebui sa procedez, sa impozitez suma virata lunar si apoi, sa declar la sfarsitul anului in D205 ambii soti, impartind venitul si impozitul la 2? Virarea venitului din chirie il fac intr-un singur cont comunicat ...
Dec082023
Conditii 2024 pentru aplicarea impozitului pe veniturile microintreprinderii
de
Alexandru Palaghia
valabil la 08 Dec 2023
Intrebare: Va rog sa-mi spuneti daca incepand cu anul 2024, pentru a ramane platitor impozit pe venit microintreprindere mai este conditionat de angajarea unei persoane? Cifra de afaceri la sfarsitul anului 2023 este 50,000 euro.
Dec092023
Compensare intre drepturi si obligatii
de
Profeanu Laura
valabil la 09 Dec 2023
Intrebare: O microintreprindere care aplica sistemul de TVA la incasare doreste sa ofere sub forma de dividende un birou (amenajat ca locuinta) impreuna cu parcarea subterana catre asociatul unic. Biroul a fost achizitionat impreuna cu parcarea subterana in ian. 2022 prin taxare inversa, iar livrarea catre asociat se doreste cu TVA de 5% ca parte a politicii sociale. Pasii pe care dorim sa ii urmam sunt in ...
Vezi toate studiile de caz despre modificari fiscale keyboard_double_arrow_right