Inspectie fiscala. Neacordare deductibilitate fiscala pentru cheltuieli cu servicii prestate de furnizor
Raspuns oferit deIonut Jinga
consultant fiscal
In urma unui control ANAF organele de inspectie fiscala reclasifica niste cheltuieli cu prestari de servicii de la trei furnizori ca fiind nedeductibile la calculul impozitului pe profit deoarece organelle de inspectie fiscala considera ca facturile emise de acesti furnizori au urmarit de fapt obtinerea de avantaje fiscale motivand pe de o parte ca acestea (societatile prestatoate) erau platitoare de impozit pe venitul microintreprinderilor, iar societatea beneficiara era platitoare de impozit pe profit, iar pe de alta parte ca administratorii societatilor prestatoare erau si angajati ai societatii beneficiare obtinand astfel avantajul fiscal prin neplata impozitelor si contributiilor salariale.
Cu argumentele de mai sus, ANAF recalculeaza impozitul pe profit prin eliminarea cheltuielilor de la cheltuieli deductibile la calculul impozitului pe profit, dar si prin scaderea din impozitul pe profit a sumelor reprezentand impozit pe venitul microintreprinderilor platit de societatile partenere.
Facem precizarea ca aceste societati prestatoare nu sunt afiliate cu societatea beneficiara, folosesc baza materiala proprie, angajeaza cheltuieli proprii, in contractele cu acestea nu exista clauze de excplusivitate, de fapt acestea sunt societati independente. Angajatii care sunt si administratori ai societatilor prestatoare au cu totul si cu totul alte atributii de serviciu. Angajarile au fost facute ulterior (la distanta de ani) de la incheierea contractelor de prestari servicii cu respectivele companii, compania noastra avand nevoie de respectivele posturi iar colaborarea cu societatile prestatoare, respectiv cu administratorii lor - a fost argumentul de seriozitate si cunoastere pentru care aceste persoane au fost angajate.
In punctul de vedere exprimat de compania noastra am aratat cu argumente si documente atat faptul ca societatile prestatoare sunt independente din toate punctele de vedere fata de compania beneficiara, am realizat o analiza comparativa a serviciilor realizate de societatile beneficiare versus atributiile de serviciu ale angajatilor. ANAF nu a tinut cont de argumentele noastre astfel ca am depus contestatie administrativa (Anexam prezentei un extras din contestatia administrativa).
Organul de solutionare a contestatiiilor respinge contestatia formulata invocand urmatoarele:
- Hotararile CJUE C-116/16 si C117/16, C-464/14, EU:C:2016:896, punctul 60 etc. citez din solutionarea contestatiei: "un asemenea contribuabil nu poate beneficia de un avantaj care decurge din dreptul Uniunii atunci cand operatiunea este pur artificiala pe plan economi si urmareste si urmareste sustragerea de la aplicarea legislatiei" or, nu poate intra in calcul ca acele facturi reprezentand prestari de servicii pe baza de contract si documentate corespunzator sa fie considerate o operatiune artificiala;
- Mijloacele de proba prezentate in contestatie nu prezinta un anumit grad de exactitate pentru a putea permite o identificare a acestora In corelatie cu serviciul prestart si cu specificul activitatii;
- Obiectul de activitate al societatilor prestatoare - Intermedieri in comertul cu produse diverse - nu permite activitati precum otpimizarea si dezvoltarea activitatii clientului, planificarea si implementarea strategiei de vanzari etc.
- Societatile prestatoare nu au avut in acea perioada angajati.
Avand in vedere ca in urma acestei decizii de respingere va urma un proces va rugam sa ne ajutati cu eventuale argumente si Hotarari CJUE in spete asemanatoare.
Multumim!
Nota: Raspunsul la aceasta intrebare este disponibil doar pentru utilizatorii inregistrati. Clic aici pentru a te convinge de utilitatea raspunsurilor oferite de expertii PortalCodulFiscal.ro
Login utilizator
De ce sa te inregistrezi?
- 47 de experti sunt la dispozitia ta 24 / 7 / 365!
- Ai acces la o baza de date cu 90.000 intrebari si raspunsuri din contabilitate, fiscalitate, impozit pe salarii.
- Toate informatiile din portal iti stau la dispozitie oricand si din orice locatie!
- Accesul total in portal consultanta personalizata te costa acum doar 4 lei/zi, TVA inclusa.
- Consultanta oferita de specialistii PortalCodulFiscal.ro
Puteti accesa raspunsul la intrebarea de mai sus, platind prin SMS 10 Euro + TVA.
Apasa butonul "Plateste prin SMS" si urmeaza instructiunile privind procedura de plata folosind telefonul mobil. Odata procedura de plata finalizata, vei putea vizualiza raspunsul chiar in pagina accesata.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Intreprinderi legate
Impozit micro sau impozit pe profit?"!